Tuesday, September 7, 2010

Masalah saya di bulan Ramadhan

Haaa baca elok2 tajuk itu ye. bukan nak ckp bulan Ramadhan mendatangkan masalah pd aku. nauzubillah. tak baik ckp mcm tu di bulan yg Mulia ini. aku cuma nak cerita masalah yg aku hadapi di bulan Ramadhan ini.

Iaitu, Heartburn a.k.a PANAS HATI. hehe. eh eh tak lah. bkn panas hati. tp ala2 mcm tak sedap perut, pedih2 ulu hati. tp bukan gastrik tau korg. sbb aku dah tau camana rasa gastrik di awal2 preggy haritu. tapi kali ni lebih kepada mcm...errr...emmm...xtau la nak ckp camana. ala2 slow digestion jgk kot. tp ntah laaa.

tapi tu laaa. perasaan tu tak best lah. lepas sahur aku kena duduk dulu. nak buat apa pon tak boleh. tak boleh nak semayang sejurus pas azan sbb takot muntah. basuh pinggan pon xbleh. so duduuuuk aje melepek dpn tv tgk rancangan Kalamullah di tv3. dah 640 camtu baru la aku thegeh2 smyg n ngaji. ngaji pon mcm jrg2 jugak pas smyg subuh. xbleh nk duduk n tunduk lama2 gak. aku slalu ngaji pas solat isyak je. time tu perot paling enak rasanya.

Akibat heartburn ni jugak aku MUNTAH pas makan @ PICC yg ditaja oleh company haritu. 1st time nyah muntah makanan bulan pose ni. padahal aku makan punye la sikit sbb we all sampai lambat. sampai2 PICC je terus amek satay n makan. pastu konon2 nak smyg dulu sbb pastu bleh smbg melantak. huhu. plan baek punya. sekaliiii pas sampai surau uweeekkkkk uweeekkkkkk (muntah sbb pas makan terus bjalan ke surau yg agak jauh utk kategori pempuan bulat gete ;p). mujur time tu org xramai. abes la tmpat amek wuduk tu dgn muntah aku. sempat aku cuci2 sket. xnak la mengotorkan surau tu. kalo aku sampai tang org ramai kan ke malu. mujurrrr awal. SORI YE CLEANER PICC sbb tpaksa cucikan uwek uwek saya T___T dan sorry jugak kpd pengunjung surau yg perasan harta karun aku tu

pas smyg nak sambg mkn pon serba tak kena sbb dok terbayang2kan muntah td. huhu. geli! (camana laaa nak basuh berak anak karang ;p) so pas solat aku just makan kuetiow 1/8 pinggan (adelah 4-5 sudu), sosej BBQ 2, puding roti dan secubit kambing golek. kambing tu mmg xkena dgn tekak aku. tp ntah la. maybe sbb aku tak sedap perot kot. so xde feeling nak mkn lamb.

fuhhh ~~ naseb baik lah tajaan company. rugi kottt sekepala rm50. MK pon bknnye mkn byk sgt. aku rasa total yg we all berdua mkn xsampai rm20 pon. means rm10 sorg. kan da rugi rm80. mamat tu pon terus mcm x selera bila tgk bini tak selera. huhu.

sbb itu la xde gamba di picc atas kesulitan yg di hadapi. sekian.

p/s: tah apa2 entry pg ni. caca merba. anyway semua org da tagged kad raya kat FB, kt blog pon ramai da buat e-card wish raya. aku nak jugakkkkk. tp malas bah mau bikin sendiri. guwe capek.

6 comments:

  1. N pon kne heartburn jgk...mkn gaviscon ciare...aritu N doc bg ubat tuh...

    ReplyDelete
  2. ooww..sayang nyer makanan sedap yang dah kur balik tu..that's why i xde pergi buffet ramadhan this year..dah tau dah..mesti rugi punyer..sebab perut x ley terima makanan banyak..

    ReplyDelete
  3. ala...ciannye...sabarlah dugaan bulan puasa ni...

    ReplyDelete
  4. N: bleh ke mkn ubat tu?slmt ke utk org ngandung?mcm takot2 la nak mkn ubat pelik2.takot efek kt baby..uhuk uhuk

    deena: kan kan kan.sangaattttt rugi.kalo time sihat rasanya mmg balun puas2 ni.huhu

    ReplyDelete
  5. take care dear! raya mana? balik ganu ke?

    ReplyDelete
  6. ciare,memang banyak kan masalah ibu2 mengandung time2 bulan pose cenggini,dugaan namanya :) eceh..huhu,i pun samo,hari2 hubby kene urut2 dulu,kalau tak memang lah muntah...tapi berat naik jerk :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha