Friday, October 1, 2010

Feedback from entry: air selusuh vs air akar fatimah


-----------------------------------------------------------------------------------------
Blogger deena awanis said...
ciare, i kena marah ngan doc and nurse sebab minum air selusuh..and they really do blame air selusuh yang air minum tu menyebabkan air lama in labour pain..perhaps it's my fault jugak..but if u nak minum, i think minum only when dah pecah ketuban..





wallahualam..
-----------------------------------------------------------------------------------------
Blogger Mommy Aisy said...

hi darls,


setahu sy la. air selusuh sama je ngan air akar fatimah. sbbnya, masa sy nk deliver dlu. sy minum air akar fatimah yg direndam dlu tu. so nnt warna die mcm air teh, tpi lagi cair la.


mama sy beli akar fatimah tu masa die pegi wat haji setahun sebelum sy deliver.


tapi, bila kat hosp i minum air tu. nurse n doc mrh. sbb bila wat CTG utk dgr jantung baby, tetiba denyut jantung baby laju sgt. lebih 200 ape ntah per minit. mmg merisaukan tetiba baby move laju & aktif. doc takut baby lemas. doc terus xbagi minum air selusuh. at all.


npe dear? u ade intention nak minum air tu ke?
-----------------------------------------------------------------------------------------



This is what i'm talking about. Malah bukan satu cerita dari Puan Deena n Mommy Aisy je tapi da ramai yg jadi mcm ni. Kalo nurse/doctor nampak kita bawak suspicious air dlm tumbler kompom dorg akan jegil mata and cakap 'air apa tu? selusuh ke? awak jgn pandai2 nak minum!'. dan lebih kurg mcm dialog ni la yg pernah diceritakan oleh kwn2 saya. tak kira private/gomen hospital.


And most of the story from my friends kata air ni boleh minum JIKA SUDAH pecah air ketuban atau nak masuk/sudah masuk labour room. kalo minum awal kononnya bleh menyebabkan sakit nak bersalen tu lebih lama. maybe belom masa utk sakit lg, tp sebab da minum air tu, so sakit dia mcm lebih awal plak.

Tapi wallahualam. berdoa jela ye kawan2 =) apepon, aku xde niat lg nak minum air selusuh/akar fatimah pon. tapi tiba2 ada member bg akar fatimah ni. sebab tu i kecoh google sana sini sampai terbuat entry yg previous tu. HAHA. takpelah saje nak kongsi2 pendapat kot ada org lain pon sama tgh cari info pasal ni. Mak & mom in law aku pon tak advice utk minum air apa2. yg penting jgn putus2 BERDOA pd Allah mintak dipermudahkan urusan bersalen nanti. AMIN ^__^

3 comments:

  1. Erm, kalau fit mase kat hospital ampang ari tu..masuk2 wad je nurse tanye ade minum air selusuh ke ape2 tak?..ade rendam akar fatimah tak?..ckp ade..die kate dlam besen ke?..tutup ke bukak?..ingt die nak marah..rupenye die nak bitau kalau ade rendam akar fatimah tu jgn kasi air rendaman tu kering..pastu jgn tutup air tu..bg bukak jek..pastu..mase tgh meneran tu..dekat 45 menet xkuar lg..doc tu siap tanye kat nurse ade tak herb tu..nurse tanye herb ape?..akar fatimah ke?..die kate la takde..means doc pon suggest minum mende tu kot..tp fit rase fit susah nak teran sebab takde energy, dari pg tak makan..huhu..tp mmg dah nak akhir2 dah minum pon air akar fatimah tuh..

    ReplyDelete
  2. Tuh la dear,I pun confuse sebab banyak dengar komen2 yang tak memberansangkan,samapai la ni tak start minum air selusuh ni.. teruskan berdoa ye kawan kawan,amin.

    ReplyDelete
  3. emm takut plak ek..nak minum salah tak minum plak takut susah nak kuar.ape2 pun berdoa jer la bg dipermudahkan

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha