Sunday, October 17, 2010

How to connect your laptop with TV?

Salam semua :)

Eh apehal lak tetiba je puan ciare ckp pasal tv la laptop la ni??? hukhuk. padahal aku ni bukan gila gadget punya manusia. tak pernah pon mengejar2 gadget terkini di pasaran. phone pon sekadar mampu. laptop ni pon company punya. agagagaga =D tp wat mcm harta sendiri. hakhak

Nak dijadikan cerita, dvd player kat umah ni rosak. so time waktu boring2 tu kami memang xtau nak buat apa sbb xbleh tgk dvd. so slalunye ended up pegi tgk wyg laa. weeheeee =p tp aku lebih suka tgk dvd sebenarnya. senang sket sbb kat umah sendiri. bleh berseksi2 sambil makan ayam goreng crispy dan berguling2 dpn tv. ngeh ngeh ngeh. lepas tu agak boring terus terbongkang tido. masyukkkk ;)

So penyelesaiannya, gunalah HDMI cable. dgn HDMI cable, anda boleh pasang dvd/donloded movie di laptop anda kemudian pancarkan movie tersebut di skrin TV anda!!! cewah ;p


haaa tu tgh pasang la tu. cerita avatar rasanya ni. scene si mamat cacat tu baru sampai ke Pandora :) emm best best. baru masyukkkk dpt tgk cerita kat skrin beso kan? aku paling tak suke tgk movie kat laptop. ate, kecik beno. sound pon xbest. boring nyah.

Caranya senang aje.


  • make sure laptop anda mempunyai HDMI port
  • make sure tv anda mempunyai HDMI port
  • beli HDMI cable di kedai komputer/elektrik berhampiran anda
  • sambungkan cable tu di laptop dan TV anda.
setel!! hehe amacam? ok x tips mak buyong arini?? hikhik. so pasni xyah la aku susah2 beli dvd player dah. pasang aje cable ni sudaaaa..jimat nyah ^__^


5 comments:

  1. ciare, aku baru je bleh surfing cara normal sebab laptop aku skrin jahanam. sepanjang rosak berbulan2 tu aku sambung ke tv la. hazab la jugak nak surfing2 guna tv,tp kalau layan movie mantop la..nnt ko sambung le ke speaker pulak pastu tutop lampu konfem malas nak g tengok wayang dah..

    anyway skang dh ade jual device wireless player, leh donlod movie terus ke device tu, takyah dh beli dvd..hihi

    ReplyDelete
  2. bila leh tngk kt Tv baru nmpk besor ckit kan..?
    Klu kt laptop tue cm kita tau la..kecik,sound pun tak best sgt..
    kan..kan..kan???

    http://fadthnwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. rope tu je..x de install2?? huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... info yg menarik....tq tq

    ReplyDelete
  4. lisa: kamu ni mmg dr dulu cggihnya =p

    kak ina: bleh la cube =p

    iella: tu la psl.baru mantops tgk kat tv..ape brg tgk kat lappy..hukhuk

    rosma: oh ko still baca blog aku rupanya. hahahaha. yup sesenang abc sahaja. please try ;)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha