Wednesday, October 6, 2010

Saya memang berniat untuk breastfeed bayi saya sepenuhnya :')

kalo nak buat title lagi panjang boleh tak? hahaha. ok cukup la entry panjang tu. huhu. ok fine. selagi tak beranak korg pejam2 la mata kalo taknak dengar cerita pasal pregnancy, baby, persiapan bersalin bla bla bla. i tak suruh pon uols bloghopping sini. ini blog saya dan saya punya cerita, remember? eh seriusnya minah ni =p

YA BENAR, saya mau fully breastfeed bayi saya. walopon tidak ketahuan lagi apa akan terjadi kelak sama ada susu sikit ke, baby taknak susu cap gantung ke bla bla bla, saya masih berpegang teguh utk menyusukan bayi saya sampai umur dia 2 tahun seperti yg disarankan oleh agama. insyaAllah

NAK BENTI KEJE? tidak lah. ingat wanita bekerjaya tak bleh ke merealisasikan impian ini? ini bukan soal kerja ke surirumah. tp ini soal keazaman dan kegigihan seorg ibu dan pasangannya. napa pasangan terlibat? walopon yg menghasilkan susu tu hanya isteri tp bantuan suami pon sgt2laaaa diperlukan. aku dok tiap hari berceramah kat MK yg sah2 blur pasal perah-store-defrost bla bla bla ni. biar la sampai lenguh mulut pon, nak cerita jugak kat dia. i want his support. mucho! so jika dua2 paham keperluan, kebaikan dan pengorbanan mengenai breastfeeding, tak perlu la berenti kerja. sorry to say, even a fulltime housewife tak dapat nak realisasikan impian ini jika kurang pendedahan, kurg sokongan etc. tak semua ok (ada plak aku kena hentam dgn housewife ni karang ;p)

FM. Formula Milk. objek ini tiada rancangan untuk dibeli. malah, tidak survey pon brand apa bagus bla bla bla. walaupon org dah mula bertanya 'da siap brg baby? beli susu brand apa?'. huhu. maka, sah2 la si penanya soalan bukan peminat tegar kempen breastfeeding. eh sejak bila ada kempen ni? since...now kot. hahaha. tapi aku tak salahkan org2 yg bertanya this kind of question. mungkin mereka xdpt pdedahan scukupnya. atau mereka tak berjaya dlm misi breastfeeding dan tidak berminat utk berusaha ke arah itu. tak apa tak apa. i x marah. dgn rela hati i senyum aja sbg jawapan. atau pon cuma ckp x sevey lg. nti kalo aku poyo2 nak terangkan bleh jadi konflik di situ. since i'm not an expert YET, maka x berani nak lebih2. kang dikatakan riak. oh no.

BABY BOY. aku ada terbaca sesetengah blog tu menyatakan bahawa baby boy akan cepat lapar. means, susu badan je tak cukup. wallahualam. tapi harapnya aku mampula memenuhi permintaan perut bayi aku nanti. putera kecil mama baik kan? kalo lapo nti isap je, insyaAllah ada rezeki utk u nti. aminnn

haih ape lg nak merapik ni? oh ya! breastpump idak dibeli lg. insyaAllah ujung bulan ni nak beli =) sbg permulaan maybe yg murah2 n manual dulu. since berpantang ada byk masa lapang kan. manual pon manual la. insyaAllah jika ada rezeki baby nanti kita beli hok mesin ye baby ^__^

p/s: sebarang tips mengenai breastfeeding and how to handle EBM sgt2 dialukan. terima kasih

13 comments:

  1. bagus tu ciare..aku pun nak join kempen mu ni..anak aku yg first breastfeed smpai almost 6 month fully..masa tu badan tu mak aii..tembam..pas 6 bln campur2 dgn susu formula..then badan dia terus susut skit2...anak yg kedua ni aku nk try breastfeed sampai 2 thn..skg br 2 bln lebih tp berat dh 6 kg..fuhhh...kebaikan breastfeed ni anak x sakit..n anak aku dua2 x amik apa2 imunisasi kat klinik tu...so keep up with breastfeeding mom-to-be heheh

    aku bg semangat kat ko

    ReplyDelete
  2. Salam Ciare, ya ya sangat bagus kalau u berazam untuk bf baby. Saya dulu pun macam tu. Bf baby sangat bagus untuk kita, sebab dapat cepatkan proses pengecutan rahim dan seluruh isi-isi berlebihan masa kita pregnant. Memang kurus macam model tawww. HeHeHe. Jadi bf lah untuk kebaikan baby dan ibu baby.

    Masa menyusukan baby ni, baby dan kita akan rasa pertalian antara satu sama lain. Masa menyusu, selawatlah dan berdoa semoga susu yang diminum mampu mengenyangkan baby. Jangan risau susu tak cukup atau apa, just feed ur baby bila dia perlukan. InsyaAllah akan ada susu yang mengalir untuk baby. Baby boy memang kuat menyusu dan kita akan cepat terasa lapar. Tapi jgn bimbang, kita makan banyak mana pun, badan maintain selim.


    So, chaiyokkkk!! aik komen dah panjang, macam buat entry pulak kat sini.

    ReplyDelete
  3. salam yunk..
    xpe pon kalo pakai manual..
    aku ok je kot sampai skg.. da almost 4 month BF cyrus.. yang penting niat kite tu kene betol kan..

    btw, if ko nak taw pasal EBM ko terjah la blog aku.. aku share ape yang aku taw jek.. hehehe

    eh eh.. aku rasa time pantang mmg elok pakai manual pump.. coz time tu kite br2 nak try cemane nak mengepam n etc la.. tapi bile ko pakai electric pump teros, mau terkejut ko nye breast nnt.. membe aku smpi naik seriau nak mengepam coz time pantang aritu berdarah2 breast die.. jenuh la aku dok zikir & kasik semangat balik kat die utk mengepam.. seb baek berjaya.. hehe..

    tapi,bile da start keje sbb kesuntukan masa, harus la kene pakai electric pump plak.. papepon ikot pada kemampuan kita jugak.. :)

    if ko ade pape nak tnye aku, ko pm ke sms ke komen kat blog aku ke.. cemane2 je la.. nnt aku share2 ngan ko lg yo!

    ReplyDelete
  4. ciare,

    u r absolutely rite!!!sokongan husband sgt diperlukan untuk menjayakan misi breastfeeding tu..i yang baru 12 hari jadi ibu ni pun dah terasa cabaran2nyer, ini plak nak cecah 2 tahun nanti..of coz lg byk cabarannya...

    and yes, baby boy MEMANG KUAT MENYUSU!!but insyaallah akan ada rezeki untuk dia..=)

    chayyooookkkk!!

    ReplyDelete
  5. salam ciare.niat untuk fully bf baby tu mmg bagus ler.hehe..jangan peduli ape orang kata kalu bf baby neh.kadang2 tu sesetengah orang suke condemn ibu2 yang bf..huhuh.pekakkan telinga saje.nanti mase dalam pantang lagi banyak cabaran..nak2 kalu baby kerap nak minum susu..mmg perlu kesabaran yang tinggi.
    info pasal bf+storage of breastmilk+thawing breast milk i banyak bace kt susuibu.com.

    so far alhamdulillah.i hari2 pam kat opis.at least 3 kali.
    bawak cooler bag n chiller untuk simpan EBM.tak berani nak simpan kt fridge opis coz opis ramai ca ya nun alif and u knowla dorang suke simpan ntah hape2 especially daging ba alif ba ya.huhu.so utk mengelakkan susu dari meresap bau2an itu,i bawak cooler bag n chiller.balek umah terus simpan dlm fridge.

    errrr..kalu nak tnye pape lagi bout bf and ebm just email me..
    intanzurina@gmail.com

    ReplyDelete
  6. salam ciare.niat untuk fully bf baby tu mmg bagus ler.hehe..jangan peduli ape orang kata kalu bf baby neh.kadang2 tu sesetengah orang suke condemn ibu2 yang bf..huhuh.pekakkan telinga saje.nanti mase dalam pantang lagi banyak cabaran..nak2 kalu baby kerap nak minum susu..mmg perlu kesabaran yang tinggi.
    info pasal bf+storage of breastmilk+thawing breast milk i banyak bace kt susuibu.com.

    so far alhamdulillah.i hari2 pam kat opis.at least 3 kali.
    bawak cooler bag n chiller untuk simpan EBM.tak berani nak simpan kt fridge opis coz opis ramai ca ya nun alif and u knowla dorang suke simpan ntah hape2 especially daging ba alif ba ya.huhu.so utk mengelakkan susu dari meresap bau2an itu,i bawak cooler bag n chiller.balek umah terus simpan dlm fridge.

    errrr..kalu nak tnye pape lagi bout bf and ebm just email me..
    intanzurina@gmail.com

    ReplyDelete
  7. salam..
    just mencelah..bab baby boy kuat menyusu tu mitos je..anak akak alhamdulillah xde le kuat sgt menyusu..tahap biasa je..akak dah menyusukan anak 1thn 6bln..tunggu masa nak PHD 2 thn je..harap berjaya..byk rintangan dan cabaran akak telah hadapi..kalo nak tnye psal BF ni..akak sudi membantu..bleh tgk kat blog akak tau..xpun YM je ngn akak..ID YM hziemah

    ReplyDelete
  8. ciare, ada info notes (comprehensive notes yg sy buat) pasal BF kat blog sy. nnt tgk2 la... :D

    ReplyDelete
  9. mmg baby boy cepat lapar..seriously.. boobs yg kembung bengkak dgn susu pun, dalam 20 minit boleh kempis terus.. n lepas tu nak latch lagi.. like, every 1 hour.. kita pun akan cepat lapar nnt ciare.. so takyah berangan diet bila berpantang dgn anak lelaki ni.. sebab kesabaran kena tahap tinggi nak handle diorang yg kuat meragam n kuat mengisap.. so sediakan badan yang sentiasa kenyang.. huhu

    ReplyDelete
  10. bF adalah sgtt bgs yunk...org tua ckp..da 8 bln da bole start urut2 breast tu..ade org b4 bsalin da tik..tik..tik susu nyerr..

    ReplyDelete
  11. Wah...bagus..bagus...tp sokongan padu hubby sgt penting....sbb selalu attach ngan baby....kena faham....penat ttp ada...Insya Allah boleh....go ciare....go ciare.

    ReplyDelete
  12. saya juga...saya juga menyokong fully breasfeed nih...semoga kita semua berjaya...gogogo BF :)

    ReplyDelete
  13. semangat ni yg kita perlukan
    peduli kan pandangan serong org
    yg penting niat kita tu
    kalau nak tau pape, ada pape mmusykil tanya je lah
    sms anda insya allah akan dilayan

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha