Saturday, October 16, 2010

Tanda2 bersalin: Perut Turun/Jatuh

1st of all, saya nak ucapkan CONGRATULATION di atas kelahiran bayi lelaki Lea & Akir. Aku rasa aku pernah cerita dalam blog yang kami 4 serangkai (MK's bestest friends) yg mana semua isteri2 sedang pregnant kan? yg lain dah 'selamat' dan tinggal lah aku sorg2 untuk tahun 2010 ni yg belom 'meletop' lagi. hakhak.

Ini lah bayi mereka. setelah lebih 3 tahun menunggu si permata hati ni, akhirnya muncullllll jgk bayi yg ditunggu2. Alhamdulillah. Lea selamat melahirkan Azib Lutfan pada pagi khamis baru-baru ini. comelllll sgt baby okkk. i likeee ciom bau baby ^__^ berat waktu dilahirkan dlm 2.8kg lebih. kecikkkk aje =p itupon ibunya bergelut selama hampir 2 hari utk keluarkan dia. sbb turun darah awal. tak apalah, yang penting kesakitan tu berbaloi baloi kan bila tgk muka comel si kecil. Ya Allah, tak ternilai rasanya ^__^ cewah mcm i plak yg beranak. over di situ ;p

Tapi aku tak riba baby pon. dgn perut yg sudah maju ke depan ni, i dont think so. kerja aku adalah melepek dan tersandor aje kalo duduk. but for the time being, masih larat masak dan buat housechores ni semua. Alhamdulillah.

Erm korang pernah dengar tak tanda tanda orang tu hampir bersalin adalah perut dia sudah turun/jatuh??? aku pernah dgr. sebab dalam website pon banyak aje yg story about tanda tanda bersalen ni. hurm....dan malam tadi.............................

[di rumah lea ketika melawat baby. time nak balek dan bersalam salam dgn mak lea]
makcik: perut kamu ni macam dah turun
{kawan kawan yg lain sibuk belek belek perut aku. yeke da turun? huhu ;p}
makcik tu sambung: ni macam tak sempat bulan 11 aje ni

aku senyum ajela kan. huhu. tapi dalam hati tiba tiba berpikir. yeke perut aku dah turun? yg aku perasan, lepas aje doktor sahkan kepala baby dah turun (tapi belom engage lagi) aku rasa beraaaaat sgt la perut ni. kalo dulu aku tak terasa pon keberatan tu. tapi skrg dah rasa macam ada 'bebanan' kat celah kang*kang tu. hukhuk

lagi satu, bila berdiri lama kaki rasa cepat kebas dan sengal especially time masak sebab berdiri setempat lama kan. so kalo nak masak memang kena aktif ke hulu ke hilir dalam dapur. tak bleh berdiri setempat lama.

dan paling obvious, time semayang (since 7 bulan lebih aritu dah mula solat duduk) memang terasa bebaaaan sgt kat kaki. rasa sengal2 kali bila kena hempap dgn peha dan perut ni. huhu.

oh my! ini ke tandanya perut sudah turun/jatuh ya?? aku ada baca juga dalam satu website tu (tak ingat link) dia kata perut akan mula turun seawal dua minggu sebelum bersalin. errr errr adakah lagi dua minggu aku akan bersalen?? (dug dag dug dag ~ bunyi jantung)

now minggu 35 plus, kalau lagi 2 minggu means minggu ke-37 plus la gamaknya. huhu. apepon ini assumption aku aje berdasarkan teori yang tak berapa pasti peratus ketepatannya tu. hihi.

apapon, insyaAllah i'm ready. MK also is ready. Baby, anytime you're ready sayang. keluar molek2 deh ^__^

p/s: maaaakkkk, kakaaaaaak, cepat la dtg sini!! huhu

7 comments:

  1. takut ngat ase..kalau bersalin huhu..ngee kawen pun belum agy dah takut..

    ReplyDelete
  2. semoga baik2 saje ciare..akak doakan selamat semuanya nanti..

    ReplyDelete
  3. adeh i jugak terase debaran itu noks...takpe sila bertenang..jangan sampai bertendang sudah..hihi

    ReplyDelete
  4. dah x lama r tu kot..=) chayokkk!!

    ReplyDelete
  5. Ciare, jgn risau, jgn panik ok..Kalau dah turun tanda macam pecah air ketuban ke, turun darah ke, tak semstinya terus nak bersalin. Still ada masa beberapa jam. So, packing semua barang apa2 yg patut baru gerak ke hospital. Kalau teringin nak makan apa2 pun, still sempat lagi. HeHeHe.

    ReplyDelete
  6. wahh..name baby...lutfan sgtt sdp...yunk..N y br 4 bln pon bile nk sujud trase ade 'perut'..

    ReplyDelete
  7. dalia: jgn takutt..sila kawen dulu ye ;)

    marina: thanks akak for the prayers ^_^

    yani: hahaha..ganas sudah ;p

    deena: chayok chayok!! ^_^

    teja: tula, dgr cerita org pas pecah air ketuban sempat lg pegi restaurant bagai utk lepaskan ngidam..huhu....

    N: kan? nama lutfan tu sedap ^_^

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

Kalau saya TAK balas komen anda, jangan marah ek. I'll try to reply your comments asap!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha