Friday, November 12, 2010

Pacifier

Assalamualaikum uols :)

Oh utk makluman uols, entry sepanjang minggu ni sampai minggu depan aku dah scheduledkan siap2. everyday pada jam 12pm atau 1pm. hehe macam terlebih rajen plak. hewhew. ateee, kateee takde keje kan =p

maka, bila orang ni dah tak ada kerja, aku mencari kerja lah. buat itu buat ini. bila da boring dan dah sakit sengal kaki, aku duduk plak hadap laptop kejap2 (tak bleh lama2 nanti mak bebel kat i =p) pastu baca2 buku/mag pasal pregnancy ni.

so, aku rasa macam tertarik dgn topik dalam gambar di atas. "Puting bukanlah sesuatu yang buruk. Malah ianya baik untuk perkembangan bayi anda". Err bukan apa, before this aku rasa puting ni macam tak elok untuk baby.

kenapa? aku bukan nak wat assumption sesuka hati macam tu aje. tapi bila tengok sendiri experience kakak aku dgn anaknya, aku rasa puting tu macam sesuatu yang tak elok. kerana anak dia adalah pengguna pacifier tegar. kalo tak jumpa puting dia, melalak2 satu umah. fuhhh ~~ da la suara dia nyaring.

worst, gigi dia jadi tak cantekkkkkk. gigi depan macam terbantut dan agak pendek berbanding gigi2 lain. tak ke tak cantek? mmg la itu gigi susu. tapi takot gigi/gusi dia macam terkedepan pulak nanti. bak kata orang, jongang. tapi takat ni anak sedara aku tu tak adalah jongang. plus, my sis pon memang dah get ready nak bg anak dia pakai braces gigi besi tu incase gigi dia tak elok bila da sekolah nanti.

em tak kisah la kan. for my sis, maybe dia guna kaedah puting untuk mendiamkan anak dia (bila meragam tak tahu nak pujuk pakai ape, tiba2 berkesan pulak pakai puting) since yg 1st and 2nd rapat2 umur dia. plus, husband dia pon tak selalu ada kat umah. 3 bulan darat, 3 bulan laut maka dia pon suntuk masa nak jaga anak2 sorang.

bak kata orang, bila dah ada anak sendiri tau la susah senangnye kan. kita yang tolong tengok pon rasa penat inikan orang yg mengalaminya. aku rasa, pada keadaan stress dan penat (especially working mom) seseorang bleh buat sesuatu yang dia taknak buat sebenarnya, tapi bila keadaan dah memaksa, apa pon bleh jadi kan. wallahualam. selagi benda tu tak membahayakan anak its fine la aku rasa.

eh pjg pulak cerita aku.

So, dalam majalah ni kata puting bukan sesuatu yg tak elok malah ianya bagus untuk bayi tu bereksplorasi. jadi pasni aku tak adalah pandang serong lagi pada puting. hihi. cuma, kalo bleh untuk putera kecik ni, taknak la ajar dia pakai puting plastik tu. mungkin bleh cari altenatif toys lain dulu :') apepon, cakap senang kan?? hihi. bese la manusia. cakap berapi api, buatnya tak tentu lagi. huhu

4 comments:

  1. kalau boleh jangan la bagi puting kat anak...cari alternatif lain yer...

    ReplyDelete
  2. huhuhu...N gn Za so far plan xmo bg anak puting...huhuhu

    ReplyDelete
  3. x taulah kenapa..pd kak dee puting adalah sesuatu yg bayi2 patut enjoy..sbb bila besar xkanlah nak hisap puting lak kan..kehkehkeh..

    syukur..anak2 kak dee hisap puting smpi setahun je..lepas tu dorang campak terus..sbb bila beli baru..dia keras..so, dorang xnak..tp hati2..jgn smpi beli byk2..mcm anak buah kak dee..anak dia..yg kt mulut satu, kt tangan satu, kepit kt kaki pun ada..ish..ish..ish..hehehe..

    ReplyDelete
  4. cha tak nak puting
    tak sedap dia kata
    nak puting ibu je
    membazir je beli, dah belikan NUK
    dia reject

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha