Monday, December 13, 2010

Pengalaman menjadi mama **so far** ;)

Baru kutahu, napa laaa org kata Syurga itu di telapak kaki ibu ^___^ kalo masa pregnant, ko ingat dah cukup dgn pelbagai cabaran, tunggu la secara rasminya jadi ibu pulak. baru laaaa tau cemana tinggi rendahnye langit tu. hukhuk

Ok now I know. Being a mom is soooooooooooo ______________ (isi tempat kosong. tidak buleh lebih 20 perkataan). HEHE ok gurau je. kesimpulannya menjadi ibu tak dapat diungkapkan dgn kata2. semua perasaan bercampur baur.

Dan ku akui jawatan seorg ibu sgt memenatkan. cemana laaa org ada anak belas2 org tu ek =p tapi walaupon penat, kita tidak akan merungut dan teruskan jugak title ibu tu dgn happynya. Macam Rayyan skrg, dah pandai merengek2 a.k.a meraung2 nak dimanjakan. walaupon penat dan bersengkang mata, tapi bila dpt tgk senyuman dia, legaaaaa sgt hati. rasa bersyukur sgt2 :)

Gambar hiasan kejaps
mama jangan buli saya buleh tak?? HEHEHE
Sepanjang hampir sebulan menjadi mama Rayyan ni, aku dah buat semua tugas2 seorg mama. MK jugak begitu.

Dari hari kedua, lepas keluar hospital, kami dah membuat kerja2 basic mcm mandikan dia, cuci kencing berak dia, menyusukan dia. eh bese la org tak ada bibik =p tapi mula2 mandikan dia ofkos mak yg tolong, tapi yelah, mak aku tak sihat sgt. so pastu kena la buat sendiri. and now, walopon belom abes pantang bleh katakan aku dah expert nak mandikan dia and I'm proud of it :)

Dalam sakit2 luka kena jahit ni, kadang2 terus terlupa diri ni sakit bila dgr suara anak nangis. main belasah je duduk bersila la, mencangkung la. lepas tu, baru teringat. sakit ooohhh. hukhuk

Apa lg ek pengalaman jadi mama ni? hmm.....tu je kot. yg penting, masa itu emas. tidak boleh lagi dibazirkan. masa2 tidur Rayyan la aku curi2 utk  makan, rehat, tido dan beronline. well, blog kena jalan babe. pendapatan nuff ni kena diteruskan. hehe. terima kasih nuffnang (tetiba sgt ;p)

emm tu je kot. hehe. daaaa ~~~

p/s: sejak ada anak cerita pasal anak la pulak ek?
dulu asik cerita psl pregnant. hehe
eh rindunyaaaa perut bulat gete i dulu. wink ;)
Oh ya, 16/12 ni Rayyan sudah sebulan.
Time to get your 1st vaccine my prince ^_^

12 comments:

  1. Betul2..1st day bergelar IBU rasa cam tak percaya kan da jd seorang IBU..lame2 terasa bahagia sgt2 bile anak yg kite kandung ke hulur ke hilir tetiba ade kat depan mata then menceriakan kter..

    Cam `Aish..da pandai berborak ngan Mummy Daddy terasa sgt2 best..tak sabar nak tggu Rayyan gelak tawa..leh main ngan `Aish..

    ReplyDelete
  2. hehe.. letih kan jd mak.. tp terhibur bila ada anak ni.. ade je benda boleh buat dgn diorang.. time2 sedih bila tgk anak, boleh je rase hepi..

    hehehe..

    ReplyDelete
  3. memang tiring..but never feel sorry bout it..rite??=)

    ReplyDelete
  4. waahhh
    boleh lupa trus tersila, mencangkung ke ciah..
    huhuhu..kita dulu smpai cha nak dekat 3 bulan pun seram lagi nak bersila, cangkung
    takut...
    betul..betul..jadk mak, kita akan sanggup buat apa sahaja

    ReplyDelete
  5. lps da bersalin rs rindu kt perot yg boyot ms pregnen dulu kn??
    hihihi!!

    ReplyDelete
  6. ni yg wat xsabar nak tunggu bln lima thn depan ni.. =)

    ReplyDelete
  7. wahhh..dah nak sebulan dah...cepatkan masa berlalu

    ReplyDelete
  8. x saba nk ade experience cmtu...counting2...nikmat seorg ibu....huhuhu

    ReplyDelete
  9. setujuk.......being a mom ni sgt lah speechless kan..kan :) i'm also happy dpt jadi mama Mareesa :)

    ReplyDelete
  10. mmg sgt teruja bila da jd mama ni kan..mmg memula rs sgt tak larat time jg mlm..tp lame2 nnt da biasa tau...

    ReplyDelete
  11. huhu..plg mencabar time dia menanges yg kite xtahu sbb ape..x ckup tido...uwaaaaaa

    ReplyDelete
  12. wah y xtahan tu tilam rayyan pon kaler pink u..hihi dah sebulan jugak yani kawen..tp satu update pon tarak..ngalahkan mama yang baru dpt baby kekdahnye kan..ahahha

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha