Tuesday, December 14, 2010

Perihal breastfeeding si rayyan :')

Assalamualaikum

Kat sini aku nak buat pengakuan berani mati la kononnya. Ingat tak aku penah buat 1 entry pasal nak breastfeedkan si putera kecik ni sepenuhnya?? hasilnya?? GAGAL i tell you.

Tak tahu nak salahkan sapa. tapi of kos la salahkan diri sendiri jugak sebab ingatkan nak fully breastfeedkan baby ni sesenang A B C. rupanya tidak, as for me la. SUNGGUH RUGI laaaa wahai Rayyan sebab tidak minum susu mama sepenuhnya. mama mintak maaf. mama janji akan cuba bg susu mama sebanyak mungkin pada Rayyan. tapi Rayyan kena usaha ok. kena rajen2 la isap. kena usaha sikit (cewah gaya anak aku paham and baca blog ko je ciare. nak kena lempang sebijik??)


hasil perahan terbanyak. 40ml @ 1.5oz. sgt menyedihkan bukan?? aku ada cdg nak amik pill@suplement tp ade bbrp opinion ckp xelok mkn awal sgt since aku masih dlm pantang. so better pakai cara natural. makan sayur, minum air byk...dlm smggu ni aku start minum susu anmum lacta. not bad jugak hasilnya. tp aku belom try pump lg. tak ada masa. serius xckup masa. sbb skrg Rayyan agak cranky and nak dibelaiiii aje kerojenye. ate, bila masa aku nak nge-pump.

So yg terbaik adalah, bila dia start ek-ek-ek aku sumbat trus (direct breastfeeding) . Itupon tak brapa memberansangkan. tiap kali aku abis menyusukan dia walopon dekat sejam, dia tetap lapa dan nangis sampai menggeletar dan mengigil mcm kena dera. ingatkan sakit perut ke apa. tp perut dia ok. kentut sejam 10x (hihi) pastu berak sekali sehari. tapi mmg pelik, tiap kali pas breastfeeding dia menangis ya ampunnnnn.....mcm 1 hari aku tak bg susu.

Solutionnya, bancuh susu formula T____________________________T pastu dia hisap botol sampai mencungap cungap lapa gile. ibu mana tak sedih :(( Hampir nangis tak berlagu jugak la. sampai satu tahap punya down, kecewa n marah diri sendiri tu rasa macam gigi ketap2 menggeletar. mujur laaaa ingat Tuhan. ingat Allah lg. cepat2 istighfar. aku rasa kalo ikotkan perasaan sgt buleh meroyan tau. nauzubillah.

Nak dijadikan cerita pada satu ptg aku dgr ceramah agama kat stesen radio perak. ustaz tu kata, 'kenapa zaman skrg byk mat rempit, minah rempit?? bohsia?? bohjan?? mereka ni ada satu persamaan iaitu suka duduk atas jalan. siapa yg suka duduk atas jalan?? LEMBUkan?? haaa ni tak lain tak bukan minum SUSU LEMBU la masa kecik2 dulu ni. itu la perangai macam lembu!'~~~~~~

aku mmg sentap abis dgn apa yg ustaz ni cakap. apa lagi, aku pegi sambal tuala, masuk bilik air, pasang air kuat2 dan NANGIS sepuas hati. SAMPAI HATI ustaz tu cakap org yg minum susu lembu perangai mcm lembu. aku ni dah le dalam pantang. emotional. susu tak banyak. rayyan lapa tak cukup susu. dia bleh SOUND LEMBU LEMBU LEMBU pulak. ya Allah, peritnyaaa hati aku T____T

Hmm, tah la. apa pon aku berdoa pd Allah swt untuk menambahkan susu badan aku ni. dan semoga Rayyan makin rajin jugak nak isap nenen mamanye ni. bkn apa, once bila baby dah rasa nikmat menyedut susu botol, dia akan rasa malas nak isap susu ori ni sbb dia kena isap nenen kuat2 baru ada hasil (utk kes aku yg kurang susu), kalo susu botol dia tak payah usaha kuat sgt. isap sikit aje susu dah menyembur2 keluar. thats the thing yg aku risaukan. tapi Alhamdulillah Rayyan hari makin hari, makin byk isap susu mama dia ni. kalo terjaga malam 3x, dia akan menyusu badan 2x. sekali je susu formula@susu botol. Syukur. Moga prestasi susu aku makin memberangsangkan, dan Rayyan juga makin byk isap susu original ni ha. hehe :')

Oh, another long entry bukan? redha ajelah.

bye!

ops sila abaikan kaki opah ngah nye yg sdg mandikan dia tu. tuala PINK? bantal PINK? best kan? LALALALA ;)


23 comments:

  1. issskk
    ada ke ustaz tu ckp gitu
    tak menjaga sensitiviti langsung
    takpe ciah, usaha lagi
    rangsang susu, bagi rayyan isap kerap
    insya allah
    nanti banyak la tu
    jgn mengalah trus ye

    *putihnya rayyan, dok sebelah cha mesti sgt ketara bezanya

    ReplyDelete
  2. insyaAllah nnt ada tu cik ham..jgn putus asa naa....nnt pas pantang cuba mkn jagung byk2....ada org petua mkn jagung leh tambah byk susu.... :)

    ReplyDelete
  3. pity u..nk wat cmne kn..
    cousin sy pon terpakse bagi susu tepung cos susu badan die xbyk..
    sape yg nk kn..ustaz tu ckp ikut emosi,bkn perasaan..saba ye!

    ReplyDelete
  4. oh..mu telah mem'pink'kan rayyan..sian dia..hehehe..

    xpe..kak dee phm..kak dee dulu pun struggle nak bg anak2 bf..sbb masa dorang kuar je..nurse dh sumbat susu formula..lps tu dorang nangis smpi biru2..xkan kita nk tala gak nenen kita kan..terpaksalah formula..

    cuba perah dlm botol..kotlah dorang nk minum..dia luahkan je..dia biar je susu tu ngalir keluar..geram tau..so, org mcm kak dee yg x sabar terus sumbat susu botol..huhuhu..sedih :(

    ReplyDelete
  5. salam..i baca entry u.. teringat pglaman i dlm pantang, hr yg ke 28, susu kurang, pam jugak, tp dpt titik2 je.. ( u kira untung la, dpt gak 1.5 oz).. my mom suggest minum air halba (fenugreek), rendam dlm air panas semalaman, esok pg2 minum. amalkan 2 kali sehari.. terus naik susu i.. hari ke 2, dapat 4 oz (utk sebelah breast).... cubalah.. insya Allah.. ada jugak pil fenugreek yg dijual kat farmasi...

    i pengidap PCOS..itu antara faktor i kurang susu...air halba memang mujarab kat i..

    ReplyDelete
  6. ustaz mn tu..ellooooo..aku dr kuar prut mak smpai dh beso pjg ni fully isap susu formula ok.i mean susu tepung aka susu lembu..aku ni minah rempit ke??sentap btul la..

    ReplyDelete
  7. dulu awal2 pun susu saya skit,tapi bila lama2 dah ok,keluar banyak.caranya:suruh(atau paksa.hehe)baby minum,sejam sekali ke,bila baby sedut breast kita tu la rangsang susu keluar.xpe campur susu formula

    ReplyDelete
  8. b strong yunk...kne tabah jd mama ni..byk dugaan kn..hopefully N nti pon kne kuat gak...

    ciare..try minum horlicks ke..ibu N kate tu pon ley tmbh susu...kita usaha je mne y mampu...jgn stress k..

    ReplyDelete
  9. sentap gak bila ustaz tu kata camtu..tak semua minum susu lembu jd jht..

    ReplyDelete
  10. takpe ciare...memula mmg.jgn sentap2 sgt time pantang ni tau...insyallah nanti bykla susu tu..yg penting keep pumping k...putihnya rayyan..geram je nengok..

    ReplyDelete
  11. bykkn bersabar dan bertenang yee...mula2 mmg payah.. teruskan berusaha ok...

    ReplyDelete
  12. salam ciare n rakan2 yg memberi komen di atas,

    mmg tidak dinafikan ada kebenaran kata2 ustaz tersebut.. kalau kita tgk skrg ni, kes yg melibatkan remaja mmg berleluasa kan.. dan kenapa ustaz tu tekankan penyusuan susu ibu?? ini adalah kerana sudah termaktub di dalam alquran bahawa hak anak selepas dilahirkan hendaklah disusukan selama 2 thn.. apapun, akak juga nak kata, anak sulung akak pun minum FM gak.. n akak tak TERASA pun bila dikata sedemikian rupa....gagal sekali bukan bermakna gagal selama2nya..

    so, untuk kes ciare ni, apa yg nak akak cadangkan ialah kerapkan penyusuan secara berterusan... ciare boleh baca 2 blog ni yg berkaitan dengan relaktasi..(sebenarnya, klu ikutkan tak de la agak obvious sgt proses tu sebab ciare still lg bf rayyan), tapi utk rujukan apa salahnya baca kan???

    http://www.diyaluna.com/diary/2009/05/06/relaktasi/

    artikel tersebut dari puan suraya dari lunatots..

    http://www.momschoice.com.my/blog/?cat=83

    dan artikel yg kedua pula adalah dari kak niezahani...

    moga usaha ciare dipermudahkan..JANGAN MUDAH MENYERAH KALAH, ye..

    ReplyDelete
  13. Ramai jugak yg baby 1st susu dia tak banyak sgt dan anak lelaki ni kuat menyusu... Zam pun mase seminggu after bersalin susu xde... dah berurut susu banyak... tp si kecik still tak cukup jugak... nages la nages la nages la... so terpakse gak bagi susu formula... dah la tu 2 bulan lebih camtu susu dah kering, sebab zam makan tak banyak dan zam berpisah jap ngan dia sbb tak jumpa org jaga yg betol2 memuaskan hati... bukan nak yg perfect sgt... tp biar yg kite rase puas hati pastu baru tawakal... so air susu pun kering... yg sgt sedihnya... harraz still lagi nak menyusu kalau bagi BF.... sgt sedih... sebak dan kadang2 nanges.... sbb zam pun nak dia BF cume tak de rezeki... insyaAllah kalau dapat baby lagi dan pengalaman pun dah ade sket... zam nak bagi fully BF.... jom kita doa sama2... ciare jgn sedey2 tau....

    susu formula ke... susu ibu ker.... yg sgt2 penting adalah didikan dan bila anak tu dah besar diri dia sendiri... tak bleh jugak kate macamtu... andai kata baby tu kehilangan mak mase dia baby lagi... xleh nak BF??? Allah tu kan maha kaya lagi maha pengasihani... :) ciare jgn sedey2 tau.... :)

    ReplyDelete
  14. lebih kurang laa ngan i dulu walaupun susu ada Rafique asek nanges bila isap..malas nak isap r tuh..so, for the moment, u campur laa bila terdesak..but everytime he show feeding cues, u try bagi direct dulu..bila dia dah melalak, then only bg FM..insyaallah kalau u rajin pump, milk supply akan increase..=)

    good luck babe!!

    ReplyDelete
  15. salam..
    akak nak bg pendapat sket..kalo boleh awak pam lepas bg anak menyusu..bg rangsangan lebih pada breast tu..air kena minum banyak..at least 3L sehari..kalo kurang minum air..mmg susu akan kurang..air masak je tau 3L tu..bkn campur2 air lain..akak galakkan juga amik supplement(blh tgk blog akak) selain dari jaga pemakanan seharian..nasi HARUS makan tau..erm, kita kena kuat dan jgn mudah mengalah..kekadang anak menangis tu bkn sbb kurang susu, tp dia nak kita sentiasa ada dkt dia..peluk dia..nak ngempeng pun satu hal..harap bersabar ek..dia baru nak adapt ngn keadaan sekeliling yg warna warni, bising2 ni..selama ni dia ddk dalam womb tu sunyi sepi..gelap..hangat..nyaman..bile dah kuar keadaan dia lain..sentiasa pujuk dia, ckp2 ngn dia masa tgh menyusu tu..lagi satu time ni kalo pam xdpt byk tu jgn risau..tu baru permulaan..badan lom adapt ngn sistem pam lg..lama2 nnti byk la..jgn putus asa ek..kalo ada masalah..bleh sms @ call akak..mana tau bleh ringankan beban dan kerisauan tu..akak sedia membantu..

    ReplyDelete
  16. kak, zaza plg byk pump dlm 4oz..Iman pun campur gak kak..tp klau saye de nga dia sy bg isap nenen saye jek la..kekdg dia meragam jgk xnak isap..bg jek la susu botol..

    penah dgr gak pasal ustaz tue..saye pun minum susu lembu gak tp xdela jadik mcm lembu..tue la namenye ustaz yg bangang..lol

    ReplyDelete
  17. org kata bby cerdik kalau selalu ditunjukkan dgn menda2 pinkish..;)

    ReplyDelete
  18. petua dulu2 amalkan mkn jatung pisang...rebus dulu wat ulam..mkn dgn ns pns..
    insyaAllah susu akn byk...byk bersbr ok...

    ReplyDelete
  19. haihh itu ustaz ke???susu fm ke susu badan ke sama je..yang penting anak kita sihat..bukan salah kita pun x leh nak bagi anak susu badan..kan?

    ok ciera...mcm saya dlm pantang..makan lobak putih..hari2 makan lobak putih...:)selamat berpantang!
    -evyn4ever.blogspot.com-

    ReplyDelete
  20. ciare sedey bace post ko..sbb aku pn melalui pengalaman yg same.. xpe ciare berusehe lg. jgn cepat putus ase..n jgn dgr ckp2 org yg bole men'down'kn kite.. perjalanan ko sbgai ibu baru bermula..kuat!

    ReplyDelete
  21. sabo yek..teruskan usaha..opismate nur pun mcm ko susu kurang..die minum air longgan kering, sardin n sup lobak putih..

    ReplyDelete
  22. kalau ada masa je trus pump utk simpan. kalo keje mmg payah kalau baby suka nak nenen ori je. baby suka isap botol xpe. tp susunya susu badan le.

    ReplyDelete
  23. sy mengalami nasib yg same..setiap kali pam dua2 belah byk tu je kuar..sian anak meraung2 lapar susu xcukup. dah la die mmg kuat minum..mcm2 dah mkn same gak hasilnya..kalau nak cuba mkn pil alfalfa brand shaklee..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha