Wednesday, March 31, 2010

masih di perantauan. Hu hu

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum rakan2. Apa kabar semua? Ada yg rindu i tak? He he. Erm erm aku kat sni sihat2 belaka. Tp perot tak brapa stabil. Almaklumlah, makanan kat tempat org tak sama dgn tempat kita eventho byk yg halal. Sudahnya aku asik mkn pizza. Ateee nak wat camne, sabo je le ye.

Sebest mana pun kat tempat org, aku ttp x sbr nak blk. Huhu. camne la org dok obersea bleh btahan lama. Ssguhnya aku dah mgeletis nak balek ni. Eh! Bkn sbb sni x best tau.....best sgt!! Tp aku just nak balek. Well....aku kan gedik. Wakakakaka ;p

Adeh susah betoilah nak taip berblogging pakai henpon ni. Ehem ehem bau kedai. tetttttt ;p oklah. Aku kat lobby hotel ni, br pas brekpes. Pasni nak kemas2 ape yg patot n checkout. Flight kul 12pm waktu tempatan dan InsyaAllah sampai jam 3pm waktu malaysia.

Doakan perjalanan kami selamat sampai ya!! (amiiinnnn)

Xoxo;
Ciare =)

Monday, March 29, 2010

~~ lalalalaa ~~

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Sila la klik gambo kalo nak nampak jelas. kang mata ko rabun kang jgn nak salahkan aku plak ;p kahkahkah. anyway, aku berbesar hati sgt belog aku yg tak seberapa ni dpt tlg org2 yg memerlukan resepi masak ketam, buat kek dan lain2 :)

Err tapi tang pakai kebaya terselak tu ape kes???

;p

p/s: ini scheduled entry. aku masih bercuti
di negara yg hampir dgn malaysia ni (teka, teka ;p).
doakan kami selamat pulang ke malaysia Rabu ni ya.
ade sesapa nak jemput kat airport?? wakaka :D

Xoxo;
Ciare =)

Saturday, March 27, 2010

The vacation begins today :)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Oh, sebenarnya ini adalah scheduled agent. InsyaAllah waktu entry ini dipublishkan, kami dah selamat sampai ke destinasi percutian. ke mana? alahai dekat je kot. bukan paris ke UK ke....pegi tmpat yg mampu jer. uhuk uhuk ;p

Nanti la bila aku balik tanah air, aku cerita lah aku pegi mana k. harus lah ada berdozen2 entry bergambar utk tatapan rakan2 sekalian :)

Oh jg lupa, contest yg saya anjurkan masih berjalan. sila KLIK SINI utk tinjau2 contest tu. rasa nak join, join lah. hadiah tak seberapa pon. even i pon tak tahu nak bagi apa pada anda. adiah tu akan dibeli masa aku bervacation ni. so, chaiyok lah join contest ya! :)

one more, doa kan perjalanan kami pergi balek selamat ya. dan semoga kami sihat2 saja di sana serta dijauhkan dr perkara2 tak diigini. insyaAllah.

Xoxo;
Ciare =)

Friday, March 26, 2010

Selawat Tafrijiyah. elok amalkan

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)


Sape yg perasan, dah hampir sebulan jgk aku letak selawat ni. ermm ke baru 2 minggu lebih ek? tak ingat sgt. tp dah alang2 letak kat belog sendiri, aku baca la jugak selawat ni bila masuk belog. sgt menambah pahala :) hehe. ateee, kalo kome nak baca, bacalah. aku mmg nak kongsi dgn korg pon. insyaAllah semua doa dan hasrat anda akan tercapai :)

Nah info utk korg. Nak paparan lebih jelas, scroll blog ni paling bawah. ade le doa ni nanti.

Selawat TAFRIJIYAH atau dipanggil Selawat NARIYAH

1. Menurut Imam Ad-Dainuri, barangsiapa membaca selawat ini 11 KALI setiap hari setiap lepas sembahyang lima waktu, REZEKInya tidak putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi.

2. Menurut Imam Al-Qurtubi, barangsiapa membaca selawat ini 41 KALI atau 100 KALI, ALLAH akan menghilangkan segala dukacita dan dimudahkan segala urusan kehidupan.

3. Barangsiapa membaca selawat ini 313 KALI setiap hari, nescaya akan terbuka beberapa rahsia ghaib.

4. Barangsiapa membaca selawat ini 4444 KALI akan tercapai segala cita-cita dan hajat dunia dan akhirat.

Xoxo;
Ciare =)

Thursday, March 25, 2010

12 Makanan Kegemaran Rasullulah saw :)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum
  • Barley (aku mmg suke air barli, org kata melawaskan air kencing. yeke? tp barli kordial tak sedap. yg original baru best)
  • Dates (sesungguhnya aku lah masuk paling liat makan kurma. bkn tak suka kurma, infact aku tak suke benda2 manis. nampaknya kena bertatih mkn kurma ni)
  • Figs (buah ara ek?)
  • Grapes (aku tak berapa suka jgk)
  • Honey (slalu pakai masak nak buat nasik ayam. perap ayam dgn madu. perghhh)
  • Melon (org2 tua berpesan pregnant woman tak elok mkn ni. tp dlm email yg aku dpt ni, Rasul berkata ia elok terutamanya utk pempuan mngandung. so how? ada percanggahan di situ)
  • Milk (i like! ;p)
  • Mushrooms (sukaaa ^__^)
  • Olive oil (err mahal. hihi)
  • pomegranate (buah delima. sedapnye)
  • vinegar (cuka??)
  • water (air. hmm susah jgk aku nak telan air kosong ni. xminat lah)
:) so amacam? cukup ke 12 ni? hehe. jadi, mari lah renung2kan. Jika Rasullullah saw makan benda2 ni, maksudnya adalah benda baik tersirat di sebalik makanan2 ni. hmmm, peringatan utk aku jgk. sbb ada benda dlm list ni aku tak berapa suka. nampaknya kena lah belajar utk suka mkn semua benda ni. demi kesihatan diri. insyaAllah :)
budak ini tak berapa betoi kot. wenggg wengggg. kesian

Xoxo;
Ciare =)

Wednesday, March 24, 2010

I have new bestfriend

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Mintak mahap lah semua kawan2 yer. aku dah mentigabelaskan korg (maksud lain = menduakan). ateee kome bleh ke ilangkan sakit kepala, sengal2, angin2 kat badan aku ni? tak bleh kan? maka, harus lah aku cari kawan baru iaitu minyak angin. hukhuk

sumber: google
selain vicks, ada tiger balm, minyak cap kapak dan minyak panas kayu merah tu. perghhh sedapnyeee bila sapu kat badan ;p ehem ehem, dan tukang urut i adalah MK le. dia lah yg berjaga malam2 tlg urut aku. mmg semerbak la bilik tu bau minyak angin. tiada lagi wangian yg aku sokmo pasang dlm bilik tu. semua wangian dah tenggelam dek bauan minyak angin.

sabar lah yer sayang. berkorban apa saja yer :)

sekian, wassalam (padahal mula2 tak bg salam pon)

Xoxo;
Ciare =)

lagi 2 hari bekerja :)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)


Harini tak berapa ada mood nak berblogging. sebab keje menimbun. lagi aku nak bercuti, lagi lah bertambah2 keje aku ni haaa. naseb cuti dah approved 2 bulan yg lalu. agagagaga ;p haihhh cepat laaa jumaat, aku tak sabo nak bercuti ni. bkn lah eksaited sgt nak pegi bercuti tp lebih eksaited sbb nak merehatkan minda ^__^

Ke mana saja aku pergi, asal dgn SI DIA, hati tetap berbunga2 :)

Xoxo;
Ciare =)

Tuesday, March 23, 2010

Sorry sebab tak dapat balas komen

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

sori lerrr sgt2 sbb tak dapat nak blas2 komen kat belog ni. bese lah kat opis ni, semua dorg nak 'block'. aku punye googletalk pon mcm kejap idup kejap kiook. ym?? itu dah lama terkubur kot. utk blogging world, aku hanya bleh bukak certain blog, ada blog2 yg tak dapat bukak atas sbb2 tak munasabah. naseb blog sendiri aku bleh bukak kat sini ;p

dan komen2 anda semua yg sweet2 belaka tu hanya bleh dibaca dan dipublish saje. nak reply tak dapek sbbnye...sebabnye tak bleh lah! huhu. mmg lah aku ade beruk~band. tp aku pasang kdg2 time lunch saje. time tu lah mcm2 benda aku nak buat. bila balek umah pulak harus lah tak menyempat dah nak layan belog. loya tekak aku tgk blog. so, sgt2 soriiiiiii ek tak sempat bls komen. sbb aku ni jenis suke blas komen korg kat sini. jd, sila2 lah beri aku masa utk bls komen korg ek. itu pon maybe on weekends kot.

dengan itu, sekian berita terkini. huhu. tata~!

Xoxo;
Ciare =)

Mana peserta contest ni?

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Hellooo uols, tak nak masuk contest ke? agagaga. ini contestnya:The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :). eh tp aku tak kesah pon takdak orang mau join. sbb dulu masa aku buat pinky lady contest tu, agak mendapat sambutan hangat jugak sampai nak migrain pilih the winner.

So kalo kali ini 3 org join pon dah okay. konfem semua bleh menang. i likeee ;) aku pon tak susah2 nak pilih pemenang kan. hakhak ;p

Okay lah uols, nantikan hadiah spesel dari vacation saya yg bermula 27 - 31 Mac. InsyaAllah ^___^

Xoxo;
Ciare =)

Trip to Ho Chi Minh is cancelled

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Bukan cancel kerana trip itu cancel tapi cancel kerana aku yang mengcancelkan diri aku dari trip itu. haha. Eh lupa bagi salam,

Assalamualaikum.

Aku rasa pernah cerita kan? company trip ke Bangkok cancel sbb kat sana huru hara. Then, bos decided nak pegi Medan, tp cancel jgk sbb kononnya ada gunung berapi mula aktif (aku tak tahu betul ke tak tp ini yg diberitahu), then last decision pegi ke Vietnam, Ho Chi Minh. emm camni ke eja Ho Chi MInh? ah belasah lah! malas nak google ejaan sebenar ;p

So skrg ni, trip tu still ON tp aku yg mengOFFkan diri aku dr trip itu. since MK tak ikot aku malas nak menyusahkan my opismates kalo apa2 jadi kat sana. hehe, ok ok i know uols da nasihat xyah pegi kalo MK tak pegi kan? baekkk, saya menurut perintah! :D

Tak apalah, yg penting vacation kami yg bermula sabtu ni sampai rabu depan masih diteruskan. InsyaAllah. semoga segalanya dipermudahkan Allah. kita merancang Tuhan yang menentukan segalanya. jadi, kita berdoa dan berserah saja kpdNya :)

Xoxo;
Ciare =)

Monday, March 22, 2010

muka sembap

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Termasuk puteri lina (ahli puteri 7), dah bbrp org tegur muka aku sembap. huhuhu. dah lah pipi aku super duper tembam. lepas tu ditambah dgn kesembapan. paham taaakkk? hok hok T__T Oh ya, gamba di bawah adalah ketika berjimba ke downtown cheras aritu. hmm, shopping last menet utk pegi honeymoon babymoon shoppingmoon nanti. ekekeke ;p

Ateee, idak le shopping sgt pon, baik aku shopping kat sana nanti. just beli backpack dgn sling bag sajooo. nak wat camne, situ je yg murah. hahaha ;p

me and Ati my lovely cousin. TQ darling teman aku weekend ni. almaklum le MK keje sabtu DAN ahad yer. harap maklum. tapi aku okay je. haha. nak keluar pon tak bernafsu sgt. so just dok umah. naseb ati temankan, almaklum le aku kan penakot T__T. bila MK balik keje baru kuar berjimba :D

Ini lah hasil rembatan aku. gagaga. comel gile bantal pinky ni. lembut gebu pulak tu. hahaha. okay abaikan. hmmm, teruk betul kesembapan muka aku. ramai lak yg perasan. haih T__T ade tips kuruskan pipi x? nak try exercise dgn chewing gum lah ;p

Xoxo;
Ciare =)

Adam buah hati kami. Ja, excuse me ;p

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum, saya puteri ciare :) eh puteri ke permaisuri eh? wakakaka ;p tak kesah la apa pon, layaaaannnn ;p

puteri ciare merampas adam dari puteri2 yg lain. agagagaga ^__^. eeee seriusnya adam ni. ceria la sket adaamm....auucakkkk ;) emm tp sori la, puteri ciare tak bape sehat sgt nak main2 dgn adam. puteri dd, puteri balkis, puteri hana dan puteri lina sgt seronok berebut2 adam. hahaha. last skali adam nangis. ayoookkkk tak tahu :D

puteri ja a.k.a ibu kpd adam, puteri hana dari kelate ;p, puteri ciare, puteri dd main pistol adam ;p
yg sedg duduk tu puteri balkis dan puteri lina :)

puteri 7 tinggal puteri 6. sorg lagi puteri sedang berjuang di johor :) puteri ateh, nanti time u kawen we all semua jd pengapit okek. sediakan tempat wealls di meja pengantin :D hakhak tau nak makaaaan jek ;p

adeh, aku mkn popia dgn murtabak (lazat gila murtabak nih!) je aritu. nasik lemak telan sesudu dua jek. sedap tapi......tak lalu telan.

wuaaa adam ni, senyum la sikit. uuuu kesian puteri ciare tau sengih sorg2. hok hok. auuucakkk!! ;p

berita selanjutnya di page puteri dd ;)

Xoxo;
Ciare =)

Penangan Bihun

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum
Ari jumaat lepas, ada mini reunion puteri 7 (err nanti la aku publish pasal entri ni. hehe) kat umah Ja di Putrajaya. Kebetulan ada ahli kelab puteri 7 terbang dr kelate. tu pasal tetiba ada mini reunion. sorry ateh, sbb ko jauh. erm nanti kita wat reunion kat umah ko time majlis ko kawen k. insyaAllah.

So nak dijadikan cerita, menu bihun digantikan dgn nasik lemak. Sori Ja sbb aku wat acuh tak acuh dgn nasik lemak ko. sbb dlm hati aku nak sgt2 dgn bihun. tu pasal otak weng weng sket tak dapat bihun. Sori Ja. jgn amek ati yer.

So arini akhirnya aku dpt bihun. itadakimasssss :D

Xoxo;
Ciare =)

Sunday, March 21, 2010

award utk saya? time kasih :)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)


Here are the rules to accept the award : (maksudnya kalo tak buat tak dapat la award ye ;p)
1. Thank & link the person that gave you the award

Pemberi award ini adalah cikgadis. terima kasih ya! :) dia adalah rakan blogger saya. teehee ;p

2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
adoiyaiii ramainya!okay ini dia. i just pick secara random.
dd
muni
kaklong
lina
biku
nana
okay tak larat pikir dah. so dikira award ni ditarik balik ke apa? T__T

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award
baik, tp tggu la aku publish dulu entry ni. hokhok

4. State 7 things about yourself.
1- ciare adalah nama mesra saya

2- saya ada suami bernama MK

3- saya adalah kelab puteri tujuh. hehe

4- saya anak bongsu dari 3 adek beradek

5- saya bekerja di company swasta. maka, tiada pencen T__T

6- saya suka main masak2 kat dapur kecil ku. dan suka mencuba resepi baru. ia sgt mencabar i tell you

7- saya hanya duduk di rumah hari ini. err tapi kebarangkalian utk keluar adalah sgt besar. hahaa

Xoxo;
Ciare =)

Saturday, March 20, 2010

Kyra confuse antara English, Perak slang dan Penang slang. ish ish kesian :)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

gambar ni terbukti aku tembam kan? aku ckp tak caya.

Kyra skrg dah pandai bercakap. mcm bertih jagung i tell you. tapi harus la slang pelat. 3 tahun baru kan. hmmm 4 thn nati okay lah sikit kot :)

Sebenarnya, Kyra ni ada sedikit keconfusean dgn Bahasa. Almaklumlah, bapak dia asal penang, mak dia slalu ckp English dgn dia (atee teacher katakan), opah dia pulak ckp perak. hmmm. harus la kyra yg dah mula bercakap ni dok mix 3 slang tu. Penang, Perak dan English. hehe.

takde = takdak (penang)
air = ayor (perak)
Gajah = ajahfen (gajah+elephant.english tp half je.haha)

Kelako bukan?? hehe. kyra kyra. cepat la besar sayang. kakak kena ckp betul2 nanti kakak kena ajar adik pulak. kakak sayang adik kan? :)

p/s: ini scheduled entri.
entah2 aku tgk tido skrg. haha

Xoxo;
Ciare =)

Sambutan ulangtahun. eh bukan, ulang bulan lah ~~

In a few days, (less than 10 days actually) maka genaplah bulan yang ke-10 perkahwinan kami. uhuk uhuk. hampir 10 bulan rasanya. napa aku rasa mcm cepat yek. dan dalam masa few weeks jugak MK akan bertambah lg 1 angka. teehee ;p yeayy aku rasa muda. hehe.


Sebab bila birthday MK tiba dan selagi belum birthday aku, dia bertambah lagi setahun extra lebih tua dari aku. eh bukannya dia tua setahun dari aku, tp total beza umur kami bertambah lagi setahun. so aku lg bertambah2 muda laaa. kahkahkah. tak paham? tak paham tak apa :)


**cerita tak penting. sbb tu kecikkan font* Oh teringat lagi masa aku kawen tahun lepas umur i baru 24 tahun okek. dan skrg masih 25. ehem ehem mudanyaaaaa aku. kahkahkah ;p (ape ke gila pempuan ni??) tak apalah, yg penting, adalah penting utk perempuan nampak lebih muda dr suami dia. kenapa? saje jelahh. ini adalah falsafah puan ciare. hehe. jika kamu rasa tak penting siapa nampak muda siapa nampak tua, terserah lu deh (slang indon jap), tapi bg saya ia penting. jadi, keputusan utk kahwin dgn org lagi tua dari saya adalah keputusan yang bijak. okay mcm tak penting saje cerita ini, mari skip.


Oh ya, aku nak bercerita mengenai ulang~bulan yang ke-10 kami dalam masa beberapa hari lagi. dan yang paling best, hari istimewa itu akan disambut di tempat yang best. hehe. yeayy!! honeymoon time (tiada unsur gatai di sini. hanya kegembiraan normal ;p). alaaa actually takdak plan pon nak sambut ulangbulan ke-10 di sana. cuma kebetulan :) tapi bila ulangtahun perkahwinan yg pertama nanti harus kot kita sambut di tempat yg special (jika ada rezeki lebih.ingat laki aku cop duit T__T tp kalo betol dia cop duit pon i okay je. wakakaka. gila!)

Okay fine, ini entry merepek mcm &^%$#@*&^$@$^&*^&^$%$# maka aku disabled kan comment. kahkahkah

Xoxo;
Ciare =)

Rintihan Pagi Sabtu

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Saya......puan ciare.....adalah kurang sihat. lemau sangat rasanya (ni kes telebih tido le ni. kahkahkah). pastu mcm2 lah lg aku rasa. tak sedap badan. sakit pinggang, sakit lutut, sakit tapak kaki (sakit tapak kaki ni serius lawak gile bila dipikir2. haha), sakit kepala, etc. tu belom masuk bab mengantuk. aku rasa ngantuk sokmo. ari keje opis isnin-jumaat minggu ni, tiap hari aku tido sejam lebih okay. sampai terlajak2 waktu rehat. ampunnnn bos. takpa, yg penting keje done!

em tu je lah nak ngadu kat belog. suami pergi keje mencari rezeki. emm naseb tghari ni ati ada. ada kawan nak borak2. eh, silap2 aku tido je nanti walopon ati depan mata. ops! haha

Xoxo;
Ciare =)

Friday, March 19, 2010

10 TAG - by Deena Awanis

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

saya ditagged oleh puan deena awanis :)

cara-cara menjawab tag ini:

1. copy tajuk entri tag 10 ini (saya tuka sket tajuk tu. hihi)
2. jawab semua soalan dalam bahasa melayu sepenuhnye (ok)

[1] Siapakah diri anda di rumah?
seorang wanita berusia 25 menghampiri 26 dlm bbrp bulan. seorg isteri kpd suami saya. dan juga sebagai...err itu je kot. hahaha

[2] Siapakah diri anda disamping rakan?
sejak kerja ni kehidupan dgn rakan2 agak terhad. tp kalo ada peluang, tetap curi2 masa bersama teman. contohnya malam ini ada perjumpaan puteri tujuh :) saya seorang rakan yang biasa2 aja. saya boleh jadi pendengar masalah tapi tak digalakkan minta pendapat dari saya kerana saya suka berfikiran negatif. tapi sekrang saya dalam proses untuk menjadi seorang yang positif :)

[3] 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
saya senaraikan benda yang saya nak dalam masa terdekat ok. kalo tak semua sekali, 5000 kot benda blom tercapai. teeehee ;p

- saya mahukan anak darah daging saya sendiri. anak kategori benda ke? hahaha. bleh la yer

- memajukan kerjaya juru solek saya. blog dah siap. tinggal nak promosi saja. rasa tak yakin tapi saya tetap akan berusaha! aja aja fighting!!

- saya dan suami nak pulun bayar hutang kereta kami dan lepas tu fokus untuk beli rumah.

- kami dah merancang untuk ke luar negara (ceh mcm jauh bunyinya) minggu depan, harap tiada halangan dan semuanya berjalan lancar. (walopon dah konfem, tp belom terjadi. so kategori tak tercapai lagi kan? tp insyaAllah akan tercapai)

- saya idamkan ibunda saya dan ibu mertua saya sihat dan dapat sama2 menimang cucu dari saya dan suami. ehhe

InsyaAllah. Semoga Allah kabulkan kesemua yang saya senaraikan. saya akan berusaha, insyaAllah.

[4] Siapakah nama pasangan anda?
MK :)

[5] Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
- penyayang pd bini dia yang manja dan ngada2 ni
- sgt2 mengambil berat. sgt2 ok. huhu
- suka babies dan layan budak2. sgt2 kebapaan okek :P
- tiap hari dia gerakkan saya pagi2 :) indah okay ^__^
- pandai menyesuaikan diri dgn keluarga saya dan sgt pandai selesaikan masalah :)

[6] Bila tarikh anda couple?
ya ampun, bila ek? tetiba kenal, tetiba bertunang, tetiba kawen. haha. yang penting temujanji pertama yg romantis pada bulan Julai. saya tak ingat tarikhnya. malas nak tgk kalendar. yang penting MK ingat :)

[7] Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
tak perlu cerita secara terperinci. tapi percaya lah, mula2 perkahwinan tu mcm ala2 susah nak sesuaikan diri. mcm byk syaitan dok bisik2 kat telingan untuk membatuapikan kami. tapi dah 2-3 bulan tu alhamdulillah. semuanya berjalan lancar. sebenarnya, tak payah mana. cuma personaliti aku manja, dan dia tegas. harus lah aku selalu merajuk kan :) tak apa, dia pujuk semula punya :)

[8] Lagu tema cinta anda?
"saya kepunyaan kamu". eh sama dgn deena pulak. hehe. alaa maklum lah, tarikh kita dating lebih kurang sama. maka, lagu pon lebih kurang sama. masa itu kan terkenal lagu jason mraz ni :)

[9] Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
- merokok. sama juga dgn deena. haha. tp alhamdulillah, MK tak pernah merokok di dalam rumah atau dalam kereta. dalam rumah kami tiada bau rokok (takat ini lah ;p) dan tiada bekas puntung rokok. kadar merokok dia pon sudah berkurangan. alhamdulillah :)

[10] Tag 10 rakan ada yang lain
alahai ini yang lemah ni. siapa ya.
saya tak mahu tag siapa2 aci tak? kalo nak sila buat yer.

Xoxo;
Ciare =)

Thalassemia. The symptoms and how to treat it.

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum. saya doktor ciare. akan menerangkan kpd anda apakah thalassemia (padahal aku pon baru belajar. bisa kan kita kongsi bersama? ;p)

So lepas aku study sket2. ini lah penemuan aku tentang Thalassemia dalam bahasa yang aku pahami. kang kalo aku copy paste dari internet kang mcm tidak bermoral sgt. konfem aku sendiri tak paham apa maksud dia ;p Maka, bila dipaham2kan, ini lah penemuanku :)

1 - thalassemia adalah penyakit yang berpunca dari keturunan atau dlm bahasa inggerisnya genetic blood disorder.
2 - anda berkata, 'eh parents aku okay je, makcik pakcik aku sume elok je, opah atok aku okay je. nape tiba2 anak aku kena? impossible!!' - ini contoh je k. anda salah. anda bernasib baik kerana ahli keluarga anda yg dekat2 tidak mendapat thalassemia ini. tapi anda tidak sedar, moyang anda mcm mana? saudara2 jauh anda mcm mana?? anda kenal mereka semua? adik beradik moyang anda, adik beradik opah atok anda, anda kenal? mereka semua tak mendapat thalassemia mungkin kerana anda adalah pembawa SAJE. dan kebetulan mereka kawen dgn org yang bukan pembawa dan bukan pesakit. jadi keturunan mereka berpeluang cerah utk sihat.
3 - thalassemia sebenarnya adalah kandungan sel darah putih melebihi sel darah merah. jadi bila sel darah merah sikit, oxigen dalam darah akan berkurang dan menyebabkan anda lemah2, organ dan tisu tidak berfungsi seperti org yang sihat.

Symptoms:
- lemah, kulit pucat, air kencing warna gelap, heartbeat laju, poor growth dan mcm2 lagi.
- symptoms ini boleh dikesan pd bayi seawal 13-18 bulan.

How to treat?
1 - blood transfusion - perlukan darah merah yg baru utk memperbaharui sel
2 - iron chelation therapy - The treatment involves administering a medication under the skin to get rid of excess iron in the body.
3 - so, pesakit2 thalassemia (juga anemia) kena menjauhi mkanan2 seperti bayam, daging, babi, kambing, jantung dan kacang parang. ini semua kaya zat besi so jgn kecoh2 nak makan.

AKHIR KATA. Thalassemia ni walaopon melalui genetic, ia bukan wajib kena pada anak kalo salah sorg mak bapak carrier atau pesakit. ia adalah RANDOM. maka, berdoa lah pada ALLAH semoga penyakit ini tidak lekat pada keturunan kita. jika DAH TERKENA, berdoa pada Allah, mintak perlindungan dan ikut lah saranan doktor. Dah sampai stage ini, stress perlu dijauhkan. hubungan suami isteri pula makin rapat. demi masa depan anak2.

hmmm sedap je aku cakap kan? berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. TO MY FRIEND, semoga dia tabah. semoga anakanda beliau yg baru berusia 13 bulan tidak suffer dgn penyakit ini. mari kita berdoa bayi bernama Darwisy bukan major thalassemia dan segera sembuh. Semoga Allah makbulkan doa saya, di pagi Jumaat yg indah ini. Dan semoga bakal anak2 ku dan saudara2 ku dijauhkan dari penyakit ini. Amin ya rabbal alamin.

Xoxo;
Ciare =)

Thursday, March 18, 2010

its so random

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Saya ditagged oleh FIT :)

1. Adakah anda rasa HOT?
HOT kot. sbb aku mamalia. hehe. MK pon slalu ckp aku HOT a.k.a panas. tiap hari dia kata aku demam. ape daaa ;p

2. Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!

3. Cerita pasal gambar ni.
Aku suke warna pink dan hijau. tp utk gambar wallpaper aku pilih hijau. hijau ada banyak kelebihan tau (sape ckp pasal politik siap dia). Salah satu tips utk mengelakkan kerabunan atau silau adalah selalu pandang warna hijau. terutamanya gambar pemandangan. boleh kata ini cara aku menjaga mata aku. Alhamdulillah mata aku tiptop dan jelas sgt. moga Allah mengekalkan kurniaanNya yang satu ni :) dan lagi satu, aku sgt cinta kan beach. damai sgt.

4. Kali terakhir makan pizza
2 bulan lepas kot. 3x seminggu kot aku makan. masa tu tengah kemaruk buat pizza sendiri dekat umah. jimaaat. sedaaap

5. Lagu terakhir anda dengar
zikir munajat oleh Dr Badrul Amin. skrg pon masih dengar lg :) tenang nyaaa....

6. Apa anda buat selain menyelesaikan tag ni
baru setle 1 task. jgn risau, keje aku ada byk lg tu. nak tolong??

7. Selain nama sendiri, anda di panggil nama apa?
dekat opis, dipanggil dgn nama formal iaitu nama sebenar. kwn2 pggil ciare. kat umah jadi adik. suami pgil saya sayang :) kyra dan kyrin pgil saya Makshu. dan kat trganu anak2 sedara pggil saya Maklong :)

8. Tag lagi 5 orang
1) N (bride to be kena jwb ni)
2) kak ina @ lina kisaii (kak ina tak buat siap, i merajuk. hehe)
3) kak dee (wuaaa agak2 kak dee ada ms x nak buat ni ;p)
4) ardina (tetiba teringat kueytiow kungfu yg dna buat. hehe)
5) z@ck (haha saje nak membebankan dia kat oversea nun)

9. Siapakah orang no.1 kepada anda
rakan berblog :)

10. Katakan sesuatu kepada orang no.5
sila tambah lg selimut anda. kesiann tgk asik sejuk je time tido ;p

11. No.3 ada hubungan dengan siapa?
mesti la dgn husband dia encik wan :) suka sgt baca blog kak dee. menghiburkan dan release tension. hehe

12.Bagaimana pula dengan no.2
opismate saya :)

14. Kata2 cinta untuk orang no.4
cinta sentiasa mekar tak kira berapa jarak anda dgn org yg anda cintai :) -- dna jgn sedih2 slalu bjauhan dgn hubby yer. moga dpt duk serumah cpt2 ;)

15. Berikan 5 yang anda tau tentang orang yang mengetag anda
- dia sedang pregnant :) baby girl kan??
- isteri project-mate saya
- kecik molek orgnya. i jeles T__T huhu
- berketurunan minang. hmm da lama teringin nak mkn masakan minang. slurppp.
- akhir sekali apa lg ek? nak resepi kek sarang semut bleh? hehe

Xoxo;
Ciare =)

Nak berkongsi dengan anda ^_^

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum :)

So apa aktiviti korg tghari ni? takkan melepek kot lepas makan? huhu. jom jom kita pegi berzikir. tak payah pegi jauh2. dengar online saje. hehe.

Sape kenal Dr Badrul Amin? hmm aku tak tahu la sgt biografi dia mcm mana. tp aku mmg suka dengar zikir2 yg keluar dari mulut dia. lunak dan rasa menusuk kalbu insafnya tu.

Zaman sekolah asrama dulu, kan selalu pasang zikir2 ni kat asrama/masjid sekolah :) ish teringat zaman2 sekolah dulu. Dulu berganda2 baiknya diri ini. tak adalah baik sgt, tp selalu la baca quran kat masjid, solat sunat, qiamullail (padahal terpaksa ;p tp skrg aku sedar dan bsyukur cikgu paksa sbb bila dah besar jgn hrp nak buat sorg2. huhu), berzikir panjang lepas solat, baca matsurat tiap hari bila dilanda period dan mcm2 lagi.

Walopon aku sekolah teknik JE, tp alhamdulillah keagamaan mmg dipupuk secara tiptop oleh cikgu. terserah pd anak murid je nak kekalkan atau nak jadi setan. huhu

So, jom dgr zikir :)

Dr Badrul Amin - Alunan Zikir Munajat 1

Dr Badrul Amin - Alunan Zikir Munajat 2

Tak salah kan berkongsi :) tiap satu zikir ni dlm 20 minit lebih. kalo korg ada sambungan zikir ni roger2 ek.

Xoxo;
Ciare =)

'halau dan pagar'

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Berdesup pembuluh darah aku bila dengar cerita ni. patotlah dari last week aku dgr client2 aku ni potpetpotpet psl 'baca yasin lepas maghrib'....errr rupa2nya ada EVENT besar besaran mualai malam semalam sampai la jumaat malam sabtu nanti. huhuu seram mak ;n

Ustaz Harun Din dijemput untuk mengetuai sessi ni. aku pon tak tahu la sebenarnya dorg nak 'buang benda itu' atau cuma nak 'alihkan' ke hutan belakang ni. wallah hualam. no komen. sbg muslim, kita percaya jelah. tapi kena ingat Allah swt yg paling Berkuasa. pasal 'benda tu', kita biarlah org yang tahu mengendalikannya yg berbuat sedemikian.

Okay x entri aku pg2 ni? haha. terus rasa goosebump T__T

ta!

Xoxo;
Ciare =)

Wednesday, March 17, 2010

Trip to bangkok is cancelled

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Ish sebenarnya aku mmg sedikit ngeri nak ke bangkok pon. bukan kah tengah huru hara skrg ni. omaigod taknak aku kena bom ke kena jadi tebusan ke. maka, adalah langkah sihat utk membatalkan trip itu :) alhamdulillah.

Apepon, ia bukanlah dibatalkan begitu saja. ia tetap diteruskan cuma tuka destinasi saja. hehe. tak kesah la bos. i redha nak pegi mana pon. FREE kan? haha :D sedikit keji kat situ.

countdown, lagi 1o hari. yeayyy. moga segalanya dipermudahkan. biarlah kami selamat pergi dan balek. amiinnnn ^___^

Bye bye Bangkok. lenkali la aku melawat ko ek ;p

Xoxo;
Ciare =)

carl's jr dan homemade chocolate

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Okay sudah2 la entry serius, sila simpan dalam hati masing2. boring la kan blog pempuan ni. haha. maka mari i bg jamuan kat uols sket ;) hah, sape penah mkn di carl's jr?? makaihhhh berbaloi2 i tell you. dah la air bleh refill. i suke nyah ;p

Kedai ni aku jumpa dkt the mines. bese lah kalo balek opis tak singgah the mines capek bukan?? (eh mcm salah pggunaan word capek di sini ;p). So dah alang2 hari jumaat rehat pjg, maka sila panjangkan kaki anda ke mines. teehee ;p itupon sebenarnya nak menyaksikan alice in wonderland. tp mlgnya masa nak bli tiket tu, cite alice in wonderland ni dah start pon. ateee, kita batalkan jelah. huhu

So terus g makan haha. terapi paling best selain shopping dan tidur adalah makan (patot lah ko bambam ;p). my opismate yg syorkan kedai ni. dia kata bege kat carl's jr sgt besaaaaa. haa aku suke bab besa2 ni. lg2 tang makanan. hehe. ape lg? serbuuuuuuu. tp b4 serbu tu dah check ada tanda HALAL sign kat depan kedai. eceh, mcm duduk oversea lak nak check HALAL ke HARAM. ateeee, kat msia skrg ni pon bukan bleh pcaya! namanya majoriti islam tapi........(sila lah fikir2 sendiri. renung2kan)

Dan ternyata, berbaloi. terlebih2 makanan kami. last skali, tapau laaa lebihan2 tu. hehe. jgn membazir. membazir itu amalan syaitaaannnn.

ehh coklat apa atas meja ni??? tada!! rupanya my boss bawak coklat hasil air tangan dia. ish ada bakat terpendam rupanya bos aku ni. dia mmg berbisnes rupanya dlm bidang coklat ni. dia ada mengajar session membuat coklat lg. satu sessi RM200 saja. rata2 org lain slalunya 2++. so kira murah lah ni. tp aku idak le nak join. aku bukan penggemar coklat. yg dia bg ni, aku mkn seketui ja. bkn tak sedap, tp coklat bkn bidang tekak aku. haha. aku terima sambal belacan ngan budu very well :D

So ada sapa nak belajar coklat?? sila la komen ke emel ke. nti aku bg nombo contact my boss. btw, my boss dok bangi saja. dokat je uols nak g blaja.

p/s: boss, jgn lupa bagi upah marketing ek.
hehehehe ;p

Xoxo;
Ciare =)

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum.
Bagi anda yang sudah mempunyai azam tahun baru 2010, ataupun azam maal hijrah, tahniah la ye. bagi saya, agak lewat kerana lambat dari anda2 sekalian.

rasa2nya azam aku dibiarkan berlalu mcm angin berbisik jelah. tiap hujung tahun cuma ucapkan 'bye bye' pada azam yg dibuat pada tahun. teruknya!

kalo org lain berapi2 ceritakan azam dia sudah jadi kenyataan tapi saya pulak berapi2 menceritakan kegagalan azam. dgn harapan org yg mendengar akan berkata "takpa, cuba lagi tahun akan dtg ni". ish ish. dasarrrrr T__T

Jadi azam saya sekarang apa dia? tak perlu lah diperhebahkan. nanti org kata menunjuk2. tak pon org kata "emm tunjuk baik lah tu". well, saya ni mmg suka berprasangka buruk pd org. hahaha. maka ini salah satu sifat yang saya kena campak jauh2. kena mula berprasangka baik pd semua org tak kisahlah apa niat sebenar org itu. hmm, secara kesimpulannya saya mcm dah byk sgt dpt petunjuk dlm hidup. dah tiba masa utk melangsaikan apa yg patot demi diri sendiri, rumahtangga, keluarga, kerjaya dan paling penting kpd akar tunjang seorg muslimah :)

well, otak sendiri kena lah dibetulkan dulu. kena brainwash dulu diri sendiri dan betulkan kedudukan diri di jalan yg lurus. jika diri sendiri berada di jalan bengkok, manakan terdaya nak membetulkan org lain. maka, luruskan jln diri dulu.

Aritu saya ada join seminar yg company buat. tajuknya "positive work attitude". mmg benarlah POSITIVE attitude tu sgt2 merubah hidup seseorg. walaupon penyampai seminar adalah chinese dan indian, tp aku rasa meresap sgt2 ilmu tu. dan aku pandang ilmu tu dr sudut islam. mmg benar, positif tu penting. sentiasa fikir positif tentang 1 perkata. insyaAllah akan tenang hidup. walaupon pencapaian kita biasa2 je, tak kaya, tak dpt jwtn manager, tp hidup kita tenang dan gembira. nape? kerana kita redha.

POSITIVE juga dpt menghilangkan stress. ya! aku mmg stress. psl apa? harus la pasal keje. dan terbawak2 bila balek umah. So, jika berjaya positive di tempat kerja, insyaAllah takdak terbawak2 balek ke rumah stress itu. jadi sampai umah karang senyummmm aje. suami pon nti balas balek senyum kita. bkn kah indah :)

Frankly speaking, I was negative person. dan masih tercari2 jln pulang kpd positive. kenapa aku kata aku negative? sbb aku suke pikir benda2 remeh sampai penin. i was a negative thinker. bila org ckp A, msti aku pikir dia begitu sbb dia .... dan aku pikir lg, ntah2 sbb dia .... see? aku sgt suke mengadili org lain. padahal siapa aku kan?? apa hak aku nak judge org?

dlm seminar aritu mcm2 aku belajar. bila ada aktiviti dlm group br kita perasan apa sebenarnya kita. mula2 kita ngaku kita tidak begitu, tp bila buat aktiviti berkumpulan baru tersedar "oh aku begini rupanya" bila dah terhantuk dr nak tersedar.

Em em emm...bila pikir2 semula, dan tgk entry2 lama. aku mmg suke membuat judgement terhadap seseorg atau pd 1 situasi padahal aku tak patot menjudge apa2 pon. bak kata Rihanna "shut up and drive" hehe ;p So, please la ciare, bawak2 lah insaf. jgn asik judge org padahal diri sendiri terkontang kanting. mulai skrg judge diri sendiri kemudian jgn la buat lg silap tu. improve okay :)

InsyaAllah.

Eh mcm terpanjang plak entry ni. ateee saje nak kongsi perasaan aku skrg. bkn luahan perasaan tp sekadar mengupas cetusan minda kamu semua.

Xoxo;
Ciare =)

Tuesday, March 16, 2010

perkhabaran sedih.......Alfatihah

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Aku baru dpt berita mengejut lagi terkejut. teman sekelas sepupu aku kat uitm nun meninggal dunia dalam tidur. terkesima aku mendengar berita ni.
Eventho dia hanya classmates Ati (sepupu aku) tp aku ni rajen hangout dgn geng dia. kira mcm dah kenal each other la jgk. siap penah naik eyes on malaysia dan ice skating lg dengan arwah. errr T___T

Maka, pemergian dia harus lah membuat aku sentap seketika. huuuu. Nama pemes arwah adalah Dauz. adoi...aku dah anggap mcm adik2 je dia ni. muda setahun dari aku rasanya.

Aku try cari2 gambar arwah dlm hard disk aku tp mcm nan ado pulak. Ati cerita yg arwah meninggal dalam tidur. time nak pegi praktikal pg tadi arwah tak bgn2. kwn2 lain masuk bilik dia dan tgk dia dah 'tak ada'. Ya Allah. sedihnya :(( Aku pasti awek dia si Fiza tu lg lah sentap. Sabar ye Fiza......berdoa utk arwah moga dia tenang di 'sana'.

Mari kita sama2 sedekahkan Alfatihah. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. amin aminn Ya Rabbal Alaminnnn

p/s: ya Allah, tetiba aku rasa kerdil.
mcm mana jika besok pg aku bgn dan sedar2
aku dah berada di alam barzakh. nauzubillah.
Ya Allah ampunkan dosa2ku........

Xoxo;
Ciare =)

Tutorial: How to create a STICKY MODE entry?

Baiklah. untuk memudahkan para peserta The Perfect Vacation Giveaway :) saya akan ajar bagaimana utk buat STICKY MODE entry ya. well, i know ramai di antara kamu yg dah pandai belaka, tp beri laluan pada blogger2 baru ya. terima kasih :) hehe

1. Buat entri mcm biasa. taip taip taip dan publish entri tersebut mcm entri yg biasa2 anda buat.

2. Kembali ke entri yang anda buat tadi, kemudian anda perlu ubah Post and Date Time. sila rujuk gamba kat bawah ni. anda perlu letakkan FUTURE date and time. untuk CONTEST yg puan ciare anjurkan ini, anda perlu tukar tarikhnya menjadi 4/9/2010 (format mm/dd/yyyy) dan masanya ialah 11:59 PM.

3. Publish semula entri anda. tada! siap

So after this, when u create a new entry, this STICKY MODE entry shall remain at the top of the page sampai la tarikh yang anda tetapkan itu tiba.

Anda juga bisa kok membuat bbrp STICKY MODE entry pada satu masa. TETAPI, ia akan dipaparkan mengikut tarikh yg anda tetapkan. So, lagi lambat tarikh yg anda letak, lagi lama dia dok kat atas tu sampai lebam. huhu

Sekian, hrp dpt membantu :)

Xoxo;
Ciare =)

Monday, March 15, 2010

Perihal mimpi

Haih, tak tahu la kenapa. slalu mimpi manusia2 yang aku tak terimagine utk mimpi kan dia. hahahaha. lawak kan. aku jugak penah mimpi bukan2 mcm bertemu dgn blogger yg aku suka baca blog dia sama ada secara silent atau tidak silent. yang kelakarnya dalam mimpi tu bukan main bestfriend lagi padahal dalam dunia nyata, blogger2 tu tak kenal aku pon. hahaha :))

Dan yang paling tak suka bila termimpi orang2 yang aku tak mau ingat dah kewujudan dia dalam hidup aku. time berjaga aku tak penah plak teringat2 makhluk tu, tapi bila dalam mimpi selalu pulakkk dia muncul. aahhhh aku tak suka!!

Mimpi mengerikan? harus la ada. aku selalu mimpi mcm2 la psal jenis hantu ni. selalu mimpi hantu datang time aku tidur lepas tu dia mcm tindih2 bahu aku (sbb aku style tido mengiring) pastu aku rasa panassss aje. panas sbb hantu rapat dgn aku ke, tak pasti la mcm mana. tp ala2 ngeri la. Ada sekali tu aku mimpi hantu datang sampai aku menangis2 nak lari dari hantu. bila aku terjaga, memang aku menangis pon. hahaha. gila!

Bulan lepas MK penah mimpi aku pregnant bbrp mggu sebelum kejadian hitam tu.hehe.mcm jadi kenyataan pulak mimpi dia. agak2 bulan ni dia ada mimpi lg ke?

mimpi oh mimpi

Xoxo;
Ciare =)

cite balek perak dalam 1 entri jelah ye

Alkisahnye balek perak minggu ni sgt lah penat dan padat jadualnya. tak sempat jalan2 makan angin pon. naseb aku sempat makan nasik minyak sabtu dan ahad. lepas laaaa hajat :p dah le sampai ipoh kol 12.30 am pagi sabtu tu. ateee jalan jammed yop!! ramei bebeno kot org nak balek kmpg cuti2 skolah ni. huhu. awal2 pagi terus bergerak ke sungai siput utk menghantar mempelai. cousin aku lelaki so, nak anto dia lah pegi nikah pastu trus sanding. huhu janji pukul 11 nak nikah. atee jammed punya pasal, jam 12 baru rombongan kami sampai. heh. janji melayu biasalaaaah. naseb tok kadi tak lari. kalo tok kadi lari jenuh le yoep nak ngejor dia. hahaha (ckp perak aku x ilang lg ni ;p). well, ni lah pengantin pempuannya. cantek kan?? mcm tak padan dgn sepupu aku yang 'ensem' (sila oppositekan. hahaha) tu ;) ateeee rupa tak penting....yg penting ongkosnya tebaaaal. hihi. gurau2 je ;p
mmg cun la awek ni. ntah camana abg atan (sepupu aku lah) dok mengayat dia tak tahu lah. wakakaka ;p apepon, tahniah la bro! mmg cantek :) moga perangai dan sifat2 nya pon cantek la. aminnnn.
merpati dua sejoli. macam mana rupa merpati berjoli pon aku kurang pasti. heh ;p cantek dan sweet sweet kan semuanya. baju pengantin mmg superb lawa giler! pelamin lak comeiiiiii sgt2 :D
aummmmmmmm ;p
ini pulak merpati dua sejoli jugak ^___^ masih pengantin baru taaauuuu. hmmm tp nape la beso sgt badan aku ni. mcm 2x size MK jek. tension la nyah :((
my mama :)
pengantin n my sista. cantek kan :)
oh ini sessi wajib iaitu Kyra mengerjakan makeup aku. wuaaaa :( hehe ;p
ni tak tahu la posing jenis apa
last but not least, aksi kyrin nangis. ateee susah weh nak snap gambo dia. ligat semacam. asik berlariiii 1 umah. haa last skali time nangis br sempat snap gambo dia,. hehe.

emm tu jelah, aku nak smbg keje ni. saje wat dlm 1 entri sbb xde masa nak taip2 lagi. dadaaaaaa....caucincauuu ~~

Xoxo;
Ciare =)

Saturday, March 13, 2010

Biru pon okay jugak ape

Aku kat perak skrg ni. ntah ape lah aku tgh buat ek. hehe. ari sabtu ada majlis kawen cousin kat belah pempuan. cousin aku lelaki. so aku kategori pegi menghantar mempelai le. hehe. atee nak pegi time kat umah sepupu aku tak dapek le. kira halal lah yer. sama je kan pegi mana2 pon. teehee ;p

Balek dari perak nanti aku bercadang nak buatkan satu contest. hehe. open for all bloggers :) tentang apa contest tu? biar lah rahsia. nanti aku cite lah k. alaa contest simple2 je pon. contest aku sebelum ni pon simple ape :)

Okay lah. tak tau nak merepek ape dah. tata!

Xoxo;
Ciare =)

Friday, March 12, 2010

Blog tiada berupdate

mcm aksi menumbuk lak. huhu ;p

Sorry guys. arini tak ada update sebenarnya. ni saje je nak habaq mai. puan ciare will out of town this weekend. ke mana? balek perak maa. hikhik ;)

ateee, mcm2 program weekend ni termasok cousin ku kaweng. ateee bleh le melantak nasik minyak. heh.

oh, currently aku suke lagu ni. mood rock pulak datang. i love muse musics. always :)



Xoxo;
Ciare =)

Thursday, March 11, 2010

Happy birthday, Kak rubi :)

HAPPY BIRTHDAY KAKRUBI !!
selamat hari lahir yang ke_ _(biar lah rahsia ;p). adik ucapkan semoga panjang umur dan sihat walafiat, murah rezeki, bahagia selalu & berjaya dlm hidup. hehe. yeayy malam ni wat birthday party! ecece ;p

eh gamba ni mcm fokus hutan pulak, muke orgnye blur.huhu.ok ok. ni my two sisters. eh rasanya dah sokmo letak dlm belog kan?;p

mereka sedang mengajar budak tecik ni membuat peace. lawak betol la mula2 kyra belajar buat peace. mcm jari alien. agagagga ;p

mak and my two sisters. alaaa mcm tak lengkap jek gambo ni. napa muka aku takdok? ni i nak marah ni. huhu. ateeee, susah kan, bila sorg dok kat KL, sorg kat perak, sorg kat kedah. haish. tak apa, jauh di mata dekat di hati :)

last but not least, cik nurkhayra batrisyia :)

Xoxo;
Ciare =)

Adakah aku bersalah?

Huhu rasa janggal pulak keyword yang aku highlight kan dekat bawah ni. huhu. adakah golongan &^%$%# sudah maju dgn mencari pasangan secara online? heh ;p

adoi, rasa seram sejuk pulak. tak pasal2 belog aku yg comel lagi pinky ni (ni kes perasan blog comel sgt la ni ;p) terbabit dalam kegiatan kurang sihat ni. pak polisi, saya ngak bersalah kok. dont arrest me. ceh, tetiba sangat! ateee, nak wat camne sbb mmg lebih 1000 kali kot aku taip perkataan nyah dlm belog ni. maka, terpaksa redha (-_-")

sekian, bye.

p/s: aku kebusyan bangat ni.
mcm2 kerja kena abes kan dlm masa yg singkat.
datang pulak keje lain menimbun2 T__T
jgn tetiba cuti aku kena batal sudah
preparation sume dah siap.tggl nak terbang je
i'm flying without wings ^__^

Xoxo;
Ciare =)

Wednesday, March 10, 2010

Gender Predictor ~ Wallahualam :)

Utk siapa2 yang pregnant, akan pregnant atau disuspect pregnant (huhu apedaaa ayat belit2 ni??;p) bleh la merujuk jadual di bawah ni. atau, klik aje gamba di bawah utk terus masuk ke webpagenye.

senang aje, masukkan bulan kamu disuspect mula pregnant, lepas tu masukkan umur kamu masa bersalen nti. alaa kira je la 9 bulan dr skrg kan, apa susah?? huhu. ateee, nanti sistem ni akan mengirala dr segi perubatan cina (ye la kot. aku pon tak sure dia kira dari segi apa) apakah GENDER baby kamu nanti. hehe :)
Kami kat opis ni dah buat eksperimen masing2. yg dah beranak bleh check la betoi ke tidak kesahihan jadual ni. kalo betol mungkin kebetulan. tak bleh nak percaya sangat. kalo tak sama, itu lah nama PREDICTOR. predict sajooo kalo salah jgn meroyan plak. ahaahahaha :D
So nak cuba?? sila sila. sapa rasa nak cuba bleh. sila sila i tak marah. hihi. DANNNNNN....I'M EXPECTING A BABY BOY. agagagagaga. err..jokes lah. wehh aku saje2 je test kot pregnant ke bulan ni. hehe ;p kalo betol apa salahnya. amiiinnnn ^__^
Xoxo;
Ciare =)

travel kit utk cuaca panas :)

Fuhh fuhh ~~ dasat giler ah cuaca panas skrg ni kan? tambah2 lg aku yg antibodi lemah ni mmg cepat bebeno sakit. demam sokmo. hukhuk. atee selain ubat ubatan kita kena ada gadget utk menyelamatkan diri huhu ;p

comelkan this pinky lady?? eh silap. pinky stuff. hehe. ateee kerana kecomelan dia ni lah aku beli dia. yeayyy. bila nampak, terus mata bersinar2 (mcm ala2 sinchan ;p) dan terus bayar. hehehe ;)


apekebenda nya ni? ateee semua org dah tau kot. slalunya org beli utk baby. sangkut kat stroller utk mengelakkan bayi panas. tp aku ni nak beli utk diri sendiri. so? kebetulan masa beli ni, kat downtown cheras. ko tau2 jelah betapa panas nya suhu kat situ. berpeluh2 ketiak. maka bila beli mende ni, sejuukkkk sket :p


senang saja. masukkan 2 bijik bateri size AAA dan tekan ON. trrrrrrr...terus sejuk. hihi


comelkan dia mengeluarkan angin. hehe. comellll. pink gitu. i likeee ;)


tgk model aku ni? aritu mula2 pndg sinis kat aku sbb mcm budak2 but now dia pulak sakan pakai. hellooooo pulangkan balek kipas i tuu !!! T___T

;p

so kalo utk pegi travel dlm ms el-nino ni sesuai sgt lah bw kipas kecik ni. terutama yg bwk baby :) chow!


Xoxo;
Ciare =)

Tuesday, March 9, 2010

Saya nak buah ini :((

Tadi budak2 kat opis ni bercakap pasal coklat. aku ni tak berapa suka sgt dengan coklat.aku lebih suka makan budu dr coklat kot.haha. so dah bersembang pung pang pung pang, masuk ke topik asal usul coklat iaitu BUAH KOKO.

tetiba aku rasa nak melantak la pulak buah koko ni. dulu masa kat kampung aku selalu mkn buah ni. infact aku siap curi buah koko jiran aku. hehe. alaaa tapi aku tahu arwah opah yakni jiran aku ni mesti bagi punya buah ni, tak payah curi2. so dah alang2 aku amek je, hehe. ups! ini bukan perangai contoh. sila jgn tiru ;p

gambar dipetik dari google
ini adalah ulas buah koko yg dah masak dan siap sedia dihisap kerana manisnyaaaaaa lazaatttt. bijiknya jgn telan pulak. hoho.

gambar dipetik dari google
ini pulak rupa buahnya time belom kupas lagi. adoiii teringin bangat sih nak makan buah ni. uuuu kat mana aku nak cari buah ni?? kat umah jiran aku pon mcm dah tak ada je pokok koko ni. ada cadangan?? sapa suh aku pegi plantation felcra ke felda ke siap dia. hokhok ;p

p/s: isi buahnya putih, tp coklat warna coklat.
pakai pewarna ke apa? whatever lah, i dont like chocolate!
kecuali, ferrero roche & kinder bueno. tp ada masanya
dua2 coklat ni pon tak lalu aku nak mkn. ikot mood ;p

Xoxo;
Ciare =)

Blueberry Cheesecake buatan sendiri & resepi utk anda :)

pssttttt....smalam entri resepi arini pon entri resepi lagik. hewhew ;p

Burp!! alhamdulillah. konyang den makang ciskek blurberry. buatan sendiri i tell you. hakhak :P sesungguhnya ini kali kedua aku buat blueberry ciskek ni. sgt gigih dan bersungguh2 tau. eh tak tak. tak ada bersungguh sgt sbb bleh masak kek ni sambil relax2. hehe. tak perlu terkelam kabut mcm buat biskut raya. dan paling senang, ciskek tak perlu sebarang oven ke periuk kukus ke.....lepas siap adunan, campak saja dlm peti ais. agagaga ^__^ serius ni, i tak tipu tau.

haaa ini dia sebijik bluberry ciskek yg saya dah buat weekend aritu. mengisi masa lapang dan mengisi perot yg kosong. heh ;p ops! tak sempat nak snap gambo time keknya masih bulat sebab kami laki bini dua2 dah lapo. hahak. err, sedikit sememeh base kek di atas sbb tak sempat sejuk lagi aku dah potong. ateee, peti ais buat hal pulak tak mau sejuk2. dia ala2 sejuk manja2 gitu. geram betol. oleh kerana dah lapo sgt, potong aje. kahkah ;p

Dan ini rupa dia apabila dizoom. hehe amacam? menggoda tekak kamu tak?? ateee kalo udah tergoda buat la sendiri kek ni, bukan susah pon. meh aku nak kongsi resepi :)

Bahan2 Base (tapaknya):
200g biskut oreo yg dah dihancurkan. pakai biskut tiger pon okay
80g mentega. lebih kurang 3 sudu je ni aku letak.

Lapisan utama iaitu cheese. hehe:
200 whipping cream
250 cream cheese
130g gula kastor
15g gelatin halal
*edited on 2.13 pm*
2 sudu air perahan lemon. jangan lupaaaa kang kek ko muak leeeee xde lemon.hukhuk

Topping:
Beli aje blueberry punye topping kat kedai kek nun.

Cara2nya:
1) Utk base: cairkan mentega. gaulkan dgn biskut yg dah dihancurkan. bila dah sebati, masukkan dlm bekas kek dan tekan2. letak dlm peti ais 30 min.
2) Pukul whipping cream sampai gebu. sampai betul2 gebu tau. pakai la hand mixer senang sket. tak ada sakit tangan nanti. ketepikan.
3) amek gelatin halal td, ko gaul dgn air panas (lebih krg secawan) sampai dia larut. ketepikan.
4) Pukul cream cheese, gula sampai sebati. lepas tu letak gula. mix lg sampai sebati dan gebu. tp dia pekat sket. Then, masuk la gelatin ko td. gaul gaul gaul dan gaul lg.
5) Campurkan semua item (4) ke dalam bekas (2) yg whipping cream td. tak payah gaul dgn mixer. ko gaul dgn whisk aje tau.
6) amek biskut yg ko simpan dlm peti air tadi, letakkan bancuhan (5) ke dlm bekas tu. then sejukkan sampai 3 jam. bila ko tgk dah keras, bleh la letak topping jem dan sedia utk dimakan. yummyyy~~

Sumpah senang bukan?? selamat mencuba!! :) hehe. oh lupa nak ckp, bancuhan ni utk kek berdiameter 8 inci dan tebal 2 inci je. kecik bangat tau. aku sempat la mkn2 sket ngn MK, bwk sket g opis, bg sket kat umah jiran 2 umah. lepas tu abes. MK siap merajuk sbb kek cepat abes. tehee :p ateee, dpt pahala tau bg sket kat jiran2 kita tu :) nti i buat lg utk u sorg k.hehe.manja betoi ^__^

p/s: haih. ramai pulak yg berjangkit pregnant ni.
moga2 terjangkit kat aku plak pasnih. amiiiiinnn :)

Xoxo;
Ciare =)

Monday, March 8, 2010

Selingan waktu petang. lapangkan minda.

Isk dah petang2 gini baru aku ada mood nak berblog. hehe. sori la weh, agak susah rupanya nak menjadi blogger tegar ni. tak apalah, aku jadi blogger suam2 kuku cukup lah yer ;) okay lah tak mau buat entri complicated sangat. tak baik utk kesihatan minda tau (sila jawab TAHU dalam hati.hehe). ateeee nak tulih psl ape? apa2 jelah ek.

ehh? ada org rupanya dlm gamba ni. tgk ape tu yang?? khusyuk semacaaaam jek. biar betik laki aku ni (ehh tetiba aku feeling muka MK mcm baby..hehehehhehehe. comelnyaaa ;p). langsung tak perasan bini kat sebelah. kecik ati i ;p

tamak bukan?? tv dia conquer, laptop pon dia conquer...ini tak bleh jadiiiikkkk. heh ;p tak apa aku baring jeee. tgk je tv sampai terlelap. kdg2 sampai pagi bergelimpang depan tv hukhuk (eh bukan sokmo ke? ;p)

yeayyy mcm dah berjaya pakai menu autofocus ni. bukan senang tau nak pakai menu autofocus kat digital camera biasa. kalo DSLR tak apa lah bleh main set set utk focus. kalo autofocus ni ikot naseb lar. kadang jadik kadang fail! haha ;p so utk gamba di atas, sekuntum bunga telah difocus dan bunga2 yg lain adalah blur. haih. tetiba nak ubah cita2 jadi photog pulak. tapi tak ada modal la beli DSLR. ada sapa nak sponsor?

;p

Xoxo;
Ciare =)

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha