Monday, January 17, 2011

Susu cair?? whyyyyyyy oh whyyyyyyy??

Yeay today is my first day at my workplace =D (buat buat seronok. memujuk hati jgn sedih. hakhak). Dan sudah diassign project di Putrajaya. Cik Balkis, I nak lunch date dgn you nanti. hehe ;p

Anyway berkenaan tajuk di atas. Harini nak tak nak kena gigih mengepam hasil tenusu untuk si Rayyan tersayang ^___^ rindunyaaa kalo sebut nama Rayyan.

Rayyan

Rayyan


Rayyan



Rayyan mama rinduuuuu T___________T

(bergenang air mata)


dia geram dgn kipas dia. hehe



Oh aku nak ckp apa tadi? oh ya, aku rasa kan, susu badan aku caiiiiiirrrrrrrr sgt la. kalo tgk kat blog lain, susu dia putih. Syokkk je tgk. Tapi susu aku?? Cair tau. Adakah susu cair kurang zat? Apa yang perlu aku buat? Kena buat eksperimen ke susu ni sihat ke tak sihat? WuuuWuuu

Help me, Please!!

9 comments:

  1. i hav no idea laa..try minum horlicks ke..

    ReplyDelete
  2. hai ciare...
    terpanggil utk komen...
    awk pump bp lm ek?
    sbb if not long enough,susu yg keluar awal2 adalah foremilk(air utk menghilangkan haus baby dan ia adalah sgt cair,warna jernih) susu yg penuh zat n khasiat adalah susu yg last,hindmilk(susu ni pekat warna putih)
    lg 1,komposisi susu berubah2...kalo hari panas,susu yg byk terhasil lebih cair(hilangkn dahaga),berbanding dgn susu masa sejuk,lebih pekat utk mengenyangkan baby(masa waktu sejuk,kita cepat laparkan?)

    jgn risau... =)


    mas

    ReplyDelete
  3. ermm..not sure laa pulak..setakat yang i tahu memang ada foremilk and hindmilk yang beza kepekatan..try tanya otai2 laahh..

    ReplyDelete
  4. belah mane, ciare..aku penah dgr belah kiri tu belah utk air..kalau belah kanan penuh zat makanan, gitu..takpe ciare, pam lagi pam lagi...
    waah dh diassign putrajaya..dekat la sket ngan TPJ..

    ReplyDelete
  5. salam ciare - kak ina rasa tak ada masalah pun.. Mmg susu ada ketika nyersgt cair sbb yg utama kurang pasti tp byk kan makanan yg berkhasiat tu yg penting....sbb masa darwisy dulu pun mcm tu. tp darwisy dlm masa satu tahun ttp montel dan tida masalah kesihatan. Jadi jgn risau cumanya jaga kesihatan. Dan susu tiada kaitan belah kiri air dan belah kanan nasi itu hanya la lah MITOS ok. dua breast tu sama menghasil kan susu. cuma pekat atau tidak jer sbb tu kalau nak bagi baby menyusu pasti dia minum belah kiri atau kanan sampai akan ada susu yg pekat itu. walau pun susu yg pekat itu sedikit insya Allah baby akan kenyang...ni semua adalah kuasa ALLAH diluar jangkaan kita.....jgn sedih2 ekkkk....terus kan usaha menyusukan rayyam ok.

    ReplyDelete
  6. to miera: mmg nak try shaklee. tp rayyan br 2 bulan. mcm awal sgt. at least nak dia 4-5 bln dulu. takot la dgn ubat2 ni. huuuu

    to N: mmg minum horlicks sokmo :) berkesan jgk kot. wallahualam

    to ummi: foremild? hindmilk? wuaaa xtau pon benda2 ni.tp mungkin betul kot.sbb 2nd session pam warna dia putih pekat sket dr yg 1st session.skali pam 10-15min je.sbb kt opis byk kerja

    to deena: byk lg yg kite xtau psl susu ibu ni.tgk korek2 ni

    to lisa: kalo ikotkan opis aku lg dkt bbanding ptjy-tpj.huhu.nasi&air tu petua org2 tua je rasanya. tp mmg kena pam dua2. kalo pam 1 je, yg 1 lg bengkak jgk.

    to kak ina: thanks kak ina. mmg tgh gigih mengepam ni. sikit pon xpe. janji ada :)

    ReplyDelete
  7. salam..
    ciare, akak mmg pengamal shaklee..xde masalah kalo nak makan skrg..shaklee ni vitamin..makanan tambahan..BUKAN ubat..shaklee merupakan vitamin yg nutural dan organik..so xde masalah kalo mencuba..awak minum air byk tak? kena pam 20minit at least utk kedua2 breast..selalunya yg cair tu susu awal..yg pekat tu susu akhir..xpe..teruskan pam..lama2 nnti bila dah dpt rentak mengepam..xde masalah dah..
    teruskan usaha..jgn putus asa ek..
    timba lagi ilmu dlm penyusuan ni..

    ReplyDelete
  8. to zimah: ade jgk plan nak amek shaklee ni..:)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha