Wednesday, January 19, 2011

Untuk anakanda tersayang :')

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah dah 3 hari kerja dan aku masih melakukan aktiviti normal orang lepas beranak. Mengepam mengepam mengepam. Kat opis ni la aku mula mengepam. Kat umah serius macam tak buleh nak pam sebabnya si Rayyan dah tolong pam. Dia lah pam terbaik dalam duniaku. Heee ;p

Dulukan, sebenarnya (neves nak gtau takot ada orang terasa) aku macam geli tau nak baca entry kisah kisah para ibu mengepam dalam blog. Heee. Bukan geli macam geli kat cacing tu. Tapi geli sebab ianya macam kisah privacy sebab....yelah....kan ianya macam sedikit senset kan ;p

Tapi sekarang, baru ku tahu ianya sebuah cerita yang membanggakan. Bangga kembang kuncup padahal hasil seciput aja ;p But, bukan la bangga yang tahap nak jaja satu opis, satu bangunan, satu kawasan taman perumahan ke apa. Cuma bangga dalam hati ada taman jela (hearts!)

Alat wajib yang diperlukan adalah sebuah pam. Actually aku dah beli Medela. Tapi macam tak feel la pakai dia (bukan nak kondem cuma maybe not suit for me). Dan hasilnya sangat tidak memberangsangkan. My sis ada cakap 'try beli pam simple je. aku dulu pakai yg belas2 ringgit je tp hasil mantap'. So aku pegi la cari pam yg sempoi dan murah. Aku pilih pam pureen yang boleh picit2 tombol dia ni. Nampak murahan (mmg murah pon) tapi Alhamdulillah, puas hati. Kalo hasil mantap mencurah2 nanti ada rezeki bleh beli pam letrik yg canggih sket. Aritu takot nak beli yang mahal awal2 takot la pulak susu tak memberangsangkan kee....

Hasil hari kedua. Aku dapat 2x pam ke semalam sebab masa suntuk. Plus, aku pakai bilik meeting. Segan la nak pakai bilik meeting lama2. Nanti ada orang nak pakai bilik tu, segan mak. Hasil semalam 110ml. Sekali nyonyot aje, anak aku abeskan. Hehe, anak mama, anak mama..... (rindu kat Rayyan T________T )

So pagi tadi kul 10 aku dah start session yang pertama. Sambil lihat muka anak dlm phone. Oh rindunyaaaaaaaaaaaaa tak terperi!!

Sekali dpt 3oz uolsssss!! Trus mms gamba di atas pada MK. Lepas tu dia reply 'wuah banyaknyaaaa. nanti boleh papa makan dgn coco crunch. hehe'

Errr adakah senset ayat di atas?? hakhak.. MK gurau jelaaaa uols ;) Dia mmg macam tu heeheee. Apepon maybe pagi ni dapat hasil banyak sebab malam tadi Rayyan bangun sekali je dari kul12am sampai 6am. So bagi dia susu sekali aje. Pastu dia tido nyenyaakkkk sangat. Tak sampai hati nak gerak. Bila angkat nak pegi rumah BS pon dia tido lg. Hehe ;)

Ok sekian saja laporan saya. bye!!

13 comments:

  1. yeahh..keep it up dear...suke dgr org sukses bF ni..

    ReplyDelete
  2. hahaha, orang yang tak mengalaminya sendri maybe rase geli..so how skang? best tak tayang susu? ihiii

    good luck ciare, semoga rayyan terus dapat menikmati kelazatan dan khasiat susu ibu. Fasya sokong 120%..:)

    nak best beli spectra3..hihi

    ReplyDelete
  3. wah seronok nyer teringat di zaman menghasil hasil tenusu....sgt seronok tak tergambar dlm hati ...kita telah bagi yg terbaik kpd permata hati kita ..kan...kan ciare. Syukur Alhamdulilah....kak ina pun dulu cuba mcm2 pump murah mahal semua dah rasa..yg penting dpt hasil nyer :)

    ReplyDelete
  4. Salam...

    Hai, nak komen sket... heheh... why not ciare guna double pump spt spectra ke... tak ambil masa yg lama pun utk 1 sesi... n try wat 3 kali pam... rasa syg sgt ciare tak pam betul2... cos susu ader kan... cuba guna lagi harmony tu... kot2 la masa tu jer tak ok ke... heheh teruskan usaha yer... kalo dpt Full BF lagi bagus... good luck...

    ReplyDelete
  5. ermm..rayyan minum bape oz sehari masa u tinggal dia pegi keje??kalau macam i, mmg kena pump 3 kali kat opis n 2 kali kat rumah baru cukup 21 oz untuk dia punyer supply keesokan hari.dah ler boss kecik tu x mo minum frozen ebm..haiihhh...penat tapi rasa berbaloi!!=)

    ReplyDelete
  6. Congrates.. terror la tu. Positive..positive..u can do better..
    (kalau anak dah cukup, sangat ok lah)

    Lawak la hubby u. Sedap ka mkn dgn coco crunch? Hheehe..

    ReplyDelete
  7. salam..
    caire,kalo boleh kejut anak menyusu mlm tau..sbb time malam tu la hormon prolaktin tinggi..kul 12 - 6 pagi..kalo baby xnak menyusu..kena bgn pam..baby u kecik lg..so time hormon prolaktin tinggi ni kena keja kuat sket pam dan buat stok..bab pam mengepam ni kena ikut jadual..cuba buat double pumping yg lebih jimat masa..akak doakan awak berjaya dalam BF ni..apa2 bleh tnye akak..akak sedia membantu..

    ReplyDelete
  8. trus pump ciah
    jgn skip nanti kacau hasil
    mcm skrg ni
    nak dpt 3oz seksa semacam sebab penah stop pump seminggu masa cha cirit
    last2 skrg kat opis tak pump pun
    sebab frust ngan hasil dia

    maka, jgn ngelat pump

    ReplyDelete
  9. haaaa aku pakai pam ni la dulu...sjibik...murah je kan? ada lg tu...standby je nk guna..hihi..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah dpt bf anak.. xcam sy.. nway comey itu budak;)

    ReplyDelete
  11. 1 tips ni ciare,
    sebelum pump, main2 nipple dulu untuk daptkan let down reflex.

    bila dah rasa susu keluar sendiri tu, masa tu baru pump, hasil memang mencurah2..tryla....

    ReplyDelete
  12. Good Luck Ciare....
    Ikut jadual je pumping..insyAllah akan sentiasa ok...cuba lagi pakai Medela tuh,mana tahu hasil lagi ok :)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah..bagus2!
    For me Spectra 3 ok utk double pumping..eh! nnt nak belila yg pureen tu..dlm kete blh pam..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha