Monday, March 28, 2011

Tips rumahtangga: Cara2 melipat baju bayi agar tidak hilang pasangannya ;)

Assalamualaikum


:)

Kali ni saya nak buat entry berguna sikit kat 'Ciare Baha di Alam Maya' ni. Hehe. Dapat jugak berkongsi tips dengan siapa yang tak tahu. Yang dah tahu sila dok diam2 ek. Bagi chance la I nak feeling feeling cikgu ;))

Tips kali ini adalah 'Cara2 melipat baju bayi agar tidak hilang pasangannya'......! (nada doraemon ;p) Panjang gila eh tajuk entry kali ni. Layankan jelah. Aku baru je dapat ilmu ni minggu lepas. Dan Alhamdulillah rasa happy sangat sebab ilmu ni sangat sangat sangattt membantu aku. Terharu kat cikgu yang ajar. Terima kasih cikgu ;;)

Problemnya adalah......

Baju baby kan selalunya 2 pieces kan? Baju dan seluar. Atau baju dan skirt, for girl. Maka, bila dah 2 pieces, aku selaaaaaluuuuuuuu kehilangan pasangannya. Kadang2 masa basuh pasangannya ada, masa lipat pon ada. Bila simpan dalam almari, dah kucar kacir langsung terhilang pasangannya. So di sini, saya nak membantu anda agar baju anak2 anda always kemas dan tak kucar kacir ;)) Sila rujuk gambar di bawah serta penerangannya mengikut nombor.


1. Lipat baju bayi comel anda. Jika ada butang, butangkan butang yang paling atas dan paling bawah supaya lipatan lebih kemas. Jika rajen, sila butang semua. Saya tidak ;))

2. Terbalik kan baju tersebut. Bahagian depan dihalakan ke bawah.

3. Letakkan pasangannya sama ada seluar atau skirt pada bahagian tengah2 baju tersebut.

4. Lipat sisi kiri dan kanan baju itu.

5. Lipat dua atau tiga, bergantung pada saiz panjang baju. Saya lipat dua sudaahhh ;))

6. Terbalik kan dan ting!!! Dah siap dan sooo comel plus kemas tau :D


Kini, almari Khair Rayyan sudah tersusun dan mama dia tak migrain dah time nak cari baju anak dia. Hmm, tutotial ni sesuai la untuk anak kecik berumur atas 3 bulan sbb masa tu baju dia asik bertammbaahhh aje ;))



ps: Ini schedule entry ya sbb 28/3 saya on leave. sekian



nak tudung? baby legging??, kindly visit our blogshop HERE!
 

8 comments:

  1. mengikut pengalaman aku... ia tetap akan hilanggg...

    hik hik hikkkk

    ReplyDelete
  2. good tips...lebih kurg mcm aku...tp bj tu aku lipat skali je...kiranya masukkan tgn ke dlm n lipat 2...dia lebarla jdnya..tp nipis n stabil dlm laci...cheewah baby dlm perot lg aku dh melipat2 hihi..

    ReplyDelete
  3. wahhh memang berguna.. mekasih cikgu... jgn kata 3 bulan ke atas.. akak sekarang ni pun dah kucar kacir.. eh mana baju.. eh mana suar.. eh nih baju untuk suar mana.. eh ni suar nih baju nye mana.. hehehehhe serabut2...

    ReplyDelete
  4. ciare aku memang lipat camni walaupun anak aku lum klua hahahha. dan butang kesemuanya. tp aku rasa aku akan mengalami nasib yg sama seperti ja di atas 7.

    ReplyDelete
  5. tips yg bguna...dan2 nk g lipat bj ank...

    ReplyDelete
  6. ja atas tujuh: ALAAA YEKEEEE. baru nak happy2. akan ilang jugak ek? :(

    mrsnageb: sharing is caring :)

    ruby: xpee practice melipat nti senang. nti da kuor jgn xsempat lipat udoohhh. AHAH

    along: wuahhh da start kucar kacir ek? ehhe. saya suka lipat baju rayyan. saya tak kasi org lain lipatkan dari pantang lg. over kan? ;))

    liesa: motif ko dah melipat mcm expert tp ryehanna tak kuor lagi??? ;))

    N: pegi pegi lipat ;p

    ReplyDelete
  7. motif taruk nama anak aku ryehanna? T_T

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha