Tuesday, May 17, 2011

Selamat berjuang wahai anak. . . .

Ok sini ada luahan perasaan sikit. Sikit jelah kot ;))



Aku tak pasti bagaimana perasaan ibubapa yang lain. Tapi jauh di lubuk hati aku, aku takut. Takut nak membesarkan anak. Dan paling menakutkan apabila mahu melepaskan anak di dunia yang penuh cubaan dan dugaan ini. Zaman kita kecik2 dulu lain. Zaman anak2 kita sekarang ni lain. Budaya dah modern, teknologi makin canggih, pendidikan semakin maju ke hadapan, etc etc etc.


Jadi aku adalah takut. Aku takut nak membiarkan anak berdikari. Aku takut ................ okay tak payah cerita. Sebab pemikiran aku terlalu negatif sekarang. Aku tak paham korang paham atau tak dengan apa yang aku nak sampaikan. Tak paham pon tak apa. Sebab aku sendiri nak luahkan tak reti.


Cukuplah aku nyatakan ketakutan aku ibarat takut merendam kain putih ke dalam nila. Ibarat ni aku yang cipta, sorry kalau tak kena pada tempat. Tapi aku rasa dunia ni ibarat nila. Nila pon ada macam2 warna kan? Jadi, warna2 tersebut adalah keadaan di sekeliling kita, dan bakal mempengaruhi anak2 kita nanti.



Okay maybe ketakutan aku melampau dan agak tak rasional. Tapi itu, I'm such a negative thinker :-S Mencik lah perasaan ni. What ever it is, aku berjanji dengan diri sendiri untuk mendidik anak aku sebaik mungkin. I may not the best teacher, but I'll try my best to do my job. He's my responsibility. Our responsibility. Our little caliph.


Muhammad Khair Rayyan, mama&papa always pray the best for you.


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

5 comments:

  1. Ciare, kalau aku punye takut plak camni:
    Ibarat merendam pakaian putih bercampur pakaian berwarna yang cantik ke dalam klorok..over tak aku? memang takutttt..aku stuju ngan ko nih ciare..naluri seorang ibu..

    ReplyDelete
  2. ingatkan nieza sorang je yg slalu pikir cmni...

    mmg ade prasaan risau + takot dlm diri kan... takot nak membesarkan anak dalam dunia yg penuh pancaroba ni... takot tersalah didik anak.. arghhh macam2 la kalau tibe2 tringat benda ni... dgn diri sndri yang masih lagi blajar ilmu keibubapaan ni...tetibe cam tak yakin plak... bukannye tak bersedia cume kebimbangan yg terlampau kot yg buat kte pikir mcm2...

    nak sedapkan ati..nieza just berdoa harap2 dapat berikan yg terbaik tuk anak.. n arap anak yg didik akan jd insan yg berguna suatu ari nanti.. amin

    ReplyDelete
  3. cput..rasanya bukan ko sorg yg rasa gitu..
    kitorg yg xde anak ni pun dah tefikir menda tu sebelum kawen lg..wuu wuu..
    rasa takut anak2 tersalah pilih jalan sbb kita da merasa kehidupan yg penuh pancaroba nih..nk gak sebut pancaroba..apakah? hahaha

    ReplyDelete
  4. samala ciare..takut sgt nak besarkan anak ni..nak corakkan dia..but we try do the best..anak ni saham amanah..cam dlm halaqah mlm td..

    ReplyDelete
  5. betullah..risau betul..zaman sekarang ni pun dah lain ngan zaman kita kecik2 dulu..zaman akan datang lagi laa tak tau cemane..moga our kids akan membesar jadi anak yang berguna kepada bangsa dan agama..aminn..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha