Friday, June 17, 2011

Sekeping Hati Emak

#Entry emo. Watch out#

Lokasi itu: 
Lokasi sebenar dirahsiakan ;)) Cuma tempatnya adalah di rumah orang lain dan kami adalah tetamu.

Situasi itu:
Lebih kurang 9am kot. Waktu tu Khair Rayyan baru masuk 6 bulan. Dan aku baru beberapa hari memperkenalkan dia kpd solid food. Itupon aku bagi tak kerap since dia masih lagi tak tahu nak kemam2 makanan. Asik luah2 dengan lidah dia ;)) Aku perasan masa tu, tuan rumah sedang merebus telur di dapur. Tak lama kemudian dia mengambil Khair Rayyan yang sedang bergolek2 di atas tilam sambil berkata "ni dah boleh makan dah ni. meh makan telur rebus ni"


EWAHHHHHHHH. SESEDAP RASA EK NAK BG ANAK AKU MAKAN TELUR REBUS?? ACTUALLY MAYBE TELUR SEPARUH MASAK TP MACAM DAH TERKERAS DAN DAH JADI TELUR REBUS.

HELOOOOO TAK NAK MINTAK KEBENARAN AKU DULU KE SEBELUM NAK SUAP ANAK AKU?

MOTIP KO BG BUDAK 6 BULAN TELOR REBUS? BILA DIA LECEK PON, STILL BERKETUL2!!

LEPAS TU DIA TARUK KICAP TAMIN OKAYYYY!!! APA INGAT ORANG TUA KE NAK BG MAKAN TELOR REBUS CICAH KICAP??

HANGINN  AKUUUUUUU!!! ARGH!!!! BENCI BENCI BENCI!! AKU TAK SUKA ORG YG MEMANDAI NAK BG ANAK AKU MAKAN. IN FACT, AKU ADA BAWAK BEKAL MAKANAN DIA. TAKKAN AKU NAK BIAR DIA BERLAPAR PULAK???



Namun syukur ALHAMDULILLAH anak aku luah kesemua telur yg dia suapkan. Nasib baik dia belom pandai lagi telan solid food yg agak berketul2 masa tu. Jadi, aku cuba nak lupakan peristiwa ini. Sebab, anak aku tak telan pon benda tu...

Tapi bila dah terkesan di hati, aku dah jadi trauma tau. Aku benci situasi ni. Maybe aku sound selfish dan berlagak bagus tapi AKU PEDULI APA? He's my son and I know the best for him. Jangan memandai boleh?

Walaupon aku tak berpengalaman sebab baru ada anak sorang, but please, jangan pandang rendah pada new mama OK? Skrg orang dah bleh buat research dekat internet, baca pengalaman orang, tanya pendapat doktor, baca buku kesihatan, tengok rancangan hal2 bayi... SO PLEASE, LET THE MOM AND DAD DECIDE.

Itu belom lagi peristiwa2 yang menyakitkan hati macam....

~ 'eh kenapa tak bg anak makan lg? tak mampu ke?'......... ****** lah orang ni. Hellooo masa ko bertanya tu, he's only 4 months siot

~ Memandai nak tentukan sukatan makanan anak aku. Di tambah2 pulak. Last skali muntah budak tu. Abes semua makanan keluor. ****!


Dan bbrp kisah lain yg tak perlu lah cerita semua. Buat aku sakit hati lagi adalah. Hmm, I'm not sure lah uols yg dah menjadi ibu rasa macam mana. But for me, it's important. Makanan tu akan membentuk darah daging anak kita. It does matter. AKU CEREWET? Ya, tapi tidak pada semua aspek. Maybe aku boleh bagi kelonggaran pada aspek lain but not to food choices. We will decide for him. At least, until he turns 2. InsyaAllah.


~ no sugar
~ no salt
~ no fastfood,junkfood
~ no softdrinks
~ no oily food

Aku tahu ianya mencabar tapi akan kami usahakan bersama2. InsyaAllah. Moga Allah memudahkan urusan kami. Niat kami untuk menjaga anak ini sebaik mungkin kerana Allah swt. Dia meminjamkan kami harta yang tidak ternilai ini. Dan ianya adalah tanggungjawab kami.




p/s: Hopefully tak ada pihak yg terasa hati dengan entry ini.
Ianya cuma luahan oleh sekeping hati emak.



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

10 comments:

  1. ofcosla skt hati..klu dna pun confirm rs skt hati.kita tau ape yg terbaik utk anak kita.tp bla xnak ikut kang kata xnak belajar dr org berpengalaman.padahal skrg zaman dah canggih.maklumat dihujung jari.1st time mother pn bleh dpt bnyk experience from reading..

    ReplyDelete
  2. kak, sye setuju..coz sye salah seorg mam yg sgt cerewet psl mkn..even kat nursery sye dah pesan bg mkn ape yg sye bekalkn pade hari tue..yes, she's my doter..hak sye nk tentukan yg terbaik tuk dia..

    sgt x suke dgn org yg pepandai nk bg anak kite mkn..even mak sye pun x penah bg cucu dia mkn apa² tanpa bertanya pada sye dulu..sye ibu yg berpelajaran so sye tau ape yg terbaik tuk anak sye..

    wah kak, tetibe emo lak di sini..btw, sye sgt SETUJU dgn akak..

    ReplyDelete
  3. selalu sy silent reader..
    arini nak xnak jd silent..:)
    samela halnya dgn sy..
    sume suh bg mkn, ckp da bolehla..
    sbb dl2 boleh aje..
    tp sy mmg ckp x bleh..
    mmg susahla..kene perati anak sll..
    n cara sy, biarla org ckp sy ape ke, kalau org tu sy yakin die akan bg anak sy mkn benda yg sy x bg..
    sy akan duduk je dpan die bile die pegang anak sy..
    we have the right kan..anak kite..
    n if susah sgt, i will said my husband marah nnt..hehe..
    eh, terpanjang pulak..
    semoga kita sama2 dpt menjaga anak kite dgn baik dan dipermudahkan semuanya...amin.

    ReplyDelete
  4. tak suka jugakkk orang camtu...sesedap rasa nak suap2 anak orang..

    ReplyDelete
  5. As a mom kena strict dgn org yg pandai2 bg anak kite makan!!!!!

    Yes, susah nak bgtau kat org tu esp kalu immediate family kite kan.. Sy pun penah pegi rumah si polan.. Si polan ni kata baby yg 1st time dtg rumah org kena diberi rasa garam & gula sikit.. ms sy sibuk2 nak berwudhu'n solat tgk2 si polan ni bwk garam & gula dlm piring (xmintak permission i pun).. i hoping sgt my hubby yg tlg cakapkan jgn bg garam gula pd my baby (sbb si polan ni family's fren my hubby).. tp my hubby dok senyap kaku kelu batu etc... i nyesal xtegah ms tu (nak jaga hati org hati sendiri terluka)..
    Skrg aku akan tegah pada sapa2 yg berani nyumbat apa2 pd anak aku..huhuhu...

    ReplyDelete
  6. omg serius ciare? gila annoying situasi itewww

    omma sokong u!!

    ReplyDelete
  7. ahaha bole tak rasa nk gelak..sbb buakan ciare sorang je yang kene situasi ni..mmg ramaaai sgt kat luar sana ibu muda yang banyak info kene mcm ni

    sgt xsalah la u nk cerewet pasal baby u..sebab senang je..dia anak kita suke ati kite la kan..yani pon risau sbb akan berdepan dgn situasi mcm ni suatu hari nanti

    yela kalau kite tgk kan..org dulu-dulu mmg mcm tu..dorang akan ckp anak aku dulu ok je aku jaga..tp dorang xtao ape yang akan efek pada anak dorang

    yani paling takot mcm mane nk 'sekolahkan' my mum n MIL..hope dorang faham..kita ada cara kita sendiri utk jaga anak nanti

    ops terpanjang la pulok..tp kan knp u xckp je kat macik tu..anak sy xmkn selain ape yang mak die masak...adoooyai macik tu pon sgt la suke-suki saje

    ReplyDelete
  8. biasa la tu ciare..kalo orang zaman2 dulu memang bila baby lahir je terus di suap makanan.yela,kalo orang tu tak boleh bf mana la dia nk cari susu formula..tu yang orang tu bagi je makan.tapi sekarang dah zaman it,dah canggih..dari internet pun dah boleh tau pe yang boleh bagi or tak..sabar je la k.jangan emo2..cakap la baik2 dengan sape2 yang bagi anak kte makan bukan2 tu..mesti orang tu boleh terima penerangan kte.aku pun pernah juga lalui situasi macam tu..lagi la dengan mak mertua..so kena pandai explain la.bagi mereka faham kenapa tak semua makanan baby boleh makan..

    ReplyDelete
  9. same as me. my baby 5months.sapa2 yg tgk anak aku yg montel tu mesti tanya bagi mkn apa walhal anak aku cuma minum susu. pastu mula tanya apsal x bg mkn lg. sian baby lapar... huhuhu

    ReplyDelete
  10. aiya..budak 1 thn br leh makan telur..ape daa..nasib baik rayyan xtelan..huhuhuh mmg pon sllu org perlekeh ibu muda cm kita ni, pdhl kite leh bc jepenglmn org, cedok ilmu kt tenet..sabau jer la

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha