Thursday, June 23, 2011

tgk tv vs berguling

Aktiviti sepanjang hari cuti (selalunya sabtu lah ;;) )


7.30 am: MK pegi keje. Aku pon keluarkan barang nak masak dari peti ais. Slalu masak simple2 je. Nasi + 1 lauk. Atau nak senang buat je nasi goreng ke mee goreng ke. Haa pastu makan sampai ke petang ;))

8.30 am: Da siap masak and kemas dapur. Slalunya kul 8 am budak kecik tu dah jaga dah. Tapi aku biarkan dia berguling depan tv dulu. Umpan cite katun ;)) So pas masak dan kemas dapur aku mandikan budak kecik tu. Dah mandi, siap2 kan dia, pastu bagi makan. Kalo ada stock homemade solid food bagi lar. Kalo tak ada, bagi readymade nestum je. Pastu bagi susu.

9.30 am: Dah mula mengantuk akibat kekenyangan. Sambil dia berguling2 elok tu, aku pon makan sambil tengok2 dia. Slalunya kalo dia nampak aku makan dia akan tengokkkkk sampai tak berkedip biji mata. Sabo jelah ;)) Dah lama dia berguling2 tu then dia akan tertido dengan sendirinya. Especially kalo aku topok2 montot bambam dia tu, haaa lagi cepat tido ;))

10 am: Aku pon bergegas lah kemas umah, basuh baju, sidai baju, lipat baju tertunggak. Dah siap semua baru mandi hehe ;))

12 pm: Budak kecik tu bangun. Kena tackle mood dia. Tapi selalunya dia nak berdukung then peluk2 kejap dengan mama dia. Boring kot asik baring je. Main2 dengan dia pastu time nilah aku suka tangkap gamba dia banyak2 then SMS kat MK. Hehehe. Pastu aku slalu paksa MK balik cepat ari Sabtu. Huhu.


1 pm: Bila dia nampak macam tak keruan tu, haaa dah lapo le tu. Then, suapkan makan lagi. Pas kenyang dia akan seronoklah main main. Sampai terjadi kejadian di bawah ;))


Pastu sampai ke petang memang dia tak akan tido lama. Dalam 30 minit, 15 minit, 5 minit pon ade. Kalo nak dia tido lama bagi masuk buai tapi aku taknak lah biasakan naik buai. Biar jelah dia main2 golek2. So aku pon kena curi2 masa nak makan, minum, semayang semua.... Haaa mencabar tak? ;))

Mandi petang dalam kul 5 pm. Haaa pas mandi and bg susu kenyang2 baru lah dia akan tido lama sket. Kadang2 sampai maghrib.

7 pm: Suapkan makan plak. Pastu dia main2/merengek/menangis/nak dukung etc etc..

9 pm: Penat dan dah selow sikit mainnya. Golek2 then aku tepuk2 pastu tidur lah dia ^__^

12 am: Dia still tido tapi tukakan pempes je. Pastu susukan kenyang2 (nyonyot sambil pejam mata ;)) )


Pastu waktu malam lak biasanya bangun 2-3x macam tu sebab lapa. Tapi pas sumbat je susu cap gantung, lena lah dia. Muehehe ;)) Itu lah untungnya, tak perlu bangun bancuh susu botol. Weeheee


p/s: Nampak macam senang ek jadual aku menjaga anak.
Namun, merealisasikannya tidak semudah yang ku taip 
dalam entry ini ;))


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

10 comments:

  1. Bila baca cerita weekend ciare, mcm x byk keje tp nmpk penat.. One day BE akan rs situasi ciare nnt.. (^_^)

    ReplyDelete
  2. salam pkenalan.. untung susu bdan ni.. selak je.. hhahaha... comel bju dia :)

    ReplyDelete
  3. ha ye btul, mmmg semudah yg dikatakan..
    same la kite tp kalau xde ayhnya sedikit mencabar...

    ReplyDelete
  4. Yuhuuu....memang adventure kan...lelagi sensorang bila husband keluar kan..huhuhuhu,,bagus rayyan leh tertidur sendiri tuh...gooodnya..uhuhuhu

    ReplyDelete
  5. kak, tggu biler dia bleh merangkak..lg mencabar..nk semayang pun dok tahan gelak..haha..

    ReplyDelete
  6. aktiviti yg padat kan bila dah ada anak.. tp walaupun penat tetap puas hati bila dpt tgk anak membesar dgn sihat & bijak..

    ReplyDelete
  7. hhuhuhuh...debornya nak wat semua tu..mcm semua pkara in rush hour..wuu wuu

    ReplyDelete
  8. tulis n cakap memang senang..tang practical..adoiiyyaaiii..berperang!!hihihi

    ReplyDelete
  9. Lama gak rayyan tido siang..sempat la ek nk buat keje rumah..danial tdo siang 30min jer..time tu la nk siapkan semua keje rumah..bla dh bangun confirm terbengkalai semua keje..kna main2 dgn dia dlu br bleh sambung

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha