Thursday, July 14, 2011

Bermesra bersama omma seli ;)

Assalamualaikum semuaaaa ^____^


Wuah ni cite zaman bile ek noks? Punyalah lama pospon sampai tertangguh2. Hehe. Tarikh kejadian tak penting la eh. Past is past. Cewah ;))


Di suatu tengahari Omma Seli datang. Ada hajat katanya. Hihi. Maka aku terima kunjungannya dengan tangan terbuka. I suka jeeee ada orang datang umah hari Sabtu. MK kan keje. Kalo gtau awal2 bleh la aku masak something. Kalo datang main terjah aku bagi air suam dengan roti masin jelah kekdahnya ;))


Muuuuahhhh..hehe

Taaaatihhh - taaatihhh. Oh yg kat belakang tu adelah Kakak Akma


Dan inilah sebenarnya hajat omma seli. Hehe. Eh AKU TAK JUAL EKKKK. Sorry. Buat benda ni sangat leceh. Tak kossser nak jual2. Kebetulan aku nak buat (2nd try tapi rupa bird churpchurp tak menjadi noks) so offer la kat kakseli sebab dia nak rasa apejadahnya Apam Polkadot ni. 2nd try ni aku buat filling chocolate dengan blueberry. Masa mula2 siap rasa tak sedap. Tapi bila da sejuk sedap ler pulok. Sampai tak cukup sebab kakak aku satu family datang. Dia suh buat lagi, koseeerrrrr ;))


- edited -


Wuah rupanya ramai pulak nak mengorder (2,3 orang kira ramai la kan? ;)) ) apam polkadot ek? Sorry ek uols, I tak buat untuk jualan. Buat makanan untuk jual ni leceh noks. Lain la aku ade maid ke apa kan? Bleh aku suh maid yg buat HAKHAK :D Anyways, this is the recipe. Sumpah senang bahan2nya cuma leceh la kalo nak buat bentuk bird ke bee ke ladybird ke... So nak senang, uols buat polkadot sudah. Nak cuba try sendiri k!


Bahan-bahannya adalah seperti berikut: (actually aku google je tak ingat copy paste dari mana. tapi semua recipe kat internet ni sama je haku tgk)

3 biji telur (dr peti ais)
*275 gm tepung gandum
*3 sudu teh baking powder
220 gm gula halus
150 ml susu segar
1 sudu kecil ovalette
Filling (ikut citarasa. aku penah buat chocolate & blueberry)
Pewarna

(bahan bertanda * sila ayak terlebih dahalu)

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang ( tips: mula2 mix kan telur, gula, ovallete. then baru campurkan kesemua bahan yg lain)
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih
4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (kalo mangkuk kertas yg kecik tu, ketas dia lembik. So ko kena beli mangkuk kecik2 saiz mangkuk kertas tu. Ade jual kat kedai jual brg2 buat kek)
5. Letakkan filling secukupnya (masuk dalam piping bag jugak)
6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan. Kesimpulannya ikot lah kreativiti masing2 ek.

Selamat mencuba! ;;)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

1 comment:

  1. aaaaarhhh tensen je rase tgk org buat apam dot2 ni..sbb dri xde kausa lg nk buat..comel super duper mmg boleh jual

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha