Thursday, August 4, 2011

Aqshab Chilli Padi & Bawang Putih

Salam 4 Ramadhan ;;)


Wuah siap mention 4 Ramadhan plak tu ;)) Anyway, uols rajen tak masak memasak di bulan Ramadhan yang mulia ni? Bagi aku yang bekerja sampai rumah dalam pukul 6 (campur tolak traffic jammed dgn ambil anak kat nursery) lebih baru sampai rumah. Slalunya bahan2 aku nak masak macam ayam/daging, aku da siap2 keluarkan dari bahagian sejuk beku ke bahagian sejuk aje sebelum pegi keje. So by time aku balik keje, ayam/daging pon da defroze kan. Kalo takat udang/ikan/sotong tu tak pe, nak defroze kejap ke. Pastu menu pilihan haruslah yang paling mudah. Pakai bahan basic macam bawang merah, bawang putih, cili potong, halia etc etc. Paling senang haruslah sup dan jugak tomyam. Oh jangan dilupa masak singgang terengganu ;))


Nampak mudah bukan? Tapi jika ada bayi dalam rumah yang suka mengambil perhatian ibunya dengan membuat aksi extreme segalanya tidak mudah lagi. Macam semalam, masa aku nak potong bawang, Khair Rayyan berpaut pada sofa. OK lagi. Lepas tu dia lepas dua2 tangan dia sambil sengih2 macam nak bergerak berjalan boleh??? Adoiiii.... Migrain aku dibuatnya :-s Apa lagi? Sepantas kilat lah aku berlari menyambut dia. Dahhh satu hal nak main sambut sambut anak pulak kan? ;)) Papanya balik lambat. Dari PJ kan? Harus jem noks ;;)


Jadi penyelesaiannya adalah bahan2 yang segera namun masih mengekalkan ciri2 rasa yang asli. Dan paling penting HALAL ;;)


Sekarang tak perlu lagi potong bawang putih sebab aku dah ada ini kat rumah....

bawang putih tahu? kelasssss. Ratah mentah2 pon sodap HAHA

Aku jugak sudah ada ini. Chilli padi ;;)


Serbuk cili padi yang boleh tahan pedasnya. Aritu masak siakap 3 rasa letak ni. Mantapppp pedas dia. HEHE

Dan............ ada banyak lagi produk lain. Daun kesum dan daun kari pon ada tahu? Kelas kan? :)




Nah banyak lagi....




So, sebagai isteri/ibu bekerjaya, kita harus bijak. Jom ramai2 beli produk ini di EHALAL2U.COM. Sila simpan resit nanti buleh claim dekat suami masing2 ya. Hihi ;))



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

6 comments:

  1. wah! lagi cepat la masak.. xpayah poong2 bawang dah... blender... harus cari ni :)

    ReplyDelete
  2. wah selaku ibu yg dah lama dapur tak berasap sebab anak yang nak mengempeng jekkk bila balik keja yg dh pukul 6, harus zasss order jugakkk

    ReplyDelete
  3. wow!!! i like... ilke
    mmg terbaik
    daun2 ni kan selalu jual sekali byk2
    kita guna sikit je
    tau2 tgk dh kering, dh layu
    nak beli!!! nak beli

    rasa dia sama ke ciah??

    ReplyDelete
  4. nieyzha: tu lah nye.. leceh kan.. ada yg instant, senanggg keje :P

    along: aloikkeee jugak :p

    lisa: tu la, aku ni mmg pakai ni jer skrg...tggl nak potong bawang merah je..garlic + cili dah ado hehe

    N: keje kt mana ek? kompius lak dgn soalan N ni..huhu

    dayu: yup kalo cium bau dia sama je dgn daun2 yg fresh :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha