Monday, August 15, 2011

His favourite porridge :)

..................is chicken porridge :D Kalo aku buat chicken porridge ni, serius sangat laju dia makan. Bagi sesuap, nganga lagi, bagi sesuap nganga lagi. Kalo lambat suap, jerit okeh! HAHA.. Sabar jela anak.


Chicken Porridge for Baby
--------------------------

Okay nak bagi resepi ni, sila salin sekarang! Get ready with your pen and paper ye ;;) (cc: mama imani alias bini edy HAHA)


Bahan-bahan:
  • Segenggam beras
  • Isi ayam secukup rasa
  • Sedikit bawang putih & halia
  • Sayur carrot/brokoli (optional)
  • Daun sup & daun bawang sikit jer.

Cara-cara masaknya adalah:
  • Basuh beras dan masak macam masak nasi biasa. Cuma air tu kasi banyak la. Sebab nak buat bubur kan. Penuh 1 periuk dengan air pon tak pe.
  • Masak dengan api sederhana sampai air da separuh macam tu, masukkan ayam. Ayam tu cincang2 la kecik sket. Then masukkan bawang putih & halia
  • Masukkan sayur apa yg anda mahu. Last skali masukkan daun sup dan daun bawang. Siap!
  • Blend jika mahu.

Tara!!

Haaa senang je kan. Tapi serius sedap uols. Masa masak ni, wangi bukan main okey. Rasa nak bukak pose aku dibuatnya ;)) So apa lagi, selamat mencuba!!



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

7 comments:

  1. waa..rajin mama khair rayyan yer.. kite skrg weekend je wat bubor tuk rayyan since die dah mau mkn ckit2 ni klo tak sblm nie die ske nestum ks0ng jer..bg bubor mronte2 die sembur balik..hiihi..best2..bleh kongsi recipe nih..

    ReplyDelete
  2. My baby punya favourite tuh..huhuhu cume i tak letak bawang jer.. :)

    ReplyDelete
  3. sama laa resepi rafique..tp i letak sayur like broccoli or carrot jugak..n lately tukar2 ayam ngn daging or sotong, or isi ikan..kentang pun boleh!!=)

    ReplyDelete
  4. haa tau pon ko menurut perintah aku taruk respei nih..aku nak kumpul2 resepi dulu ni kot2 la anak aku rijek yg itu rijek yg ini kan..aku ada 2 bulan lagi nak kumpul sebelum dak kecik ni boleh makan.tq ciare..sayang ko..mueheheh

    ReplyDelete
  5. boleh erk letak bawang & halia?xde effect kat prut bby ke?

    ReplyDelete
  6. boleh erk letak bawang & halia?xde effect kat prut bby ke?

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha