Tuesday, September 13, 2011

Aksi merbahaya anak teman T____T

Semenjak dua menjak ni, aku mengalami perasaan gundah gulana tiap kali nak menghantar dan mengambil Si Kecik dari taska. Memang da jadi tugas aku untuk anta Si Kecik ke taska sebab MK kuar gelap2 lagi. Then dia naik moto (kosser bawak kete g PJ nun katanya) so macam leceh la kalo nak anto anak dulu nek kete then balek umah pulak tuka moto. Gituu kan. Jalan weols pegi keje pon tak sama. So aku okey je nak anto anak ke taska. Jaraknya dalam 2.5KM gitu. Dulu relax jer. Anak pon menten elok jer dalam car seat dia kan.


Tapi sekarang.....






























































MAK STRESS TAHU TAKKKKK???? :-s Sekarang dia refuse untuk duduk diam diam sambil memakai seat belt kat dalam car seat tu. Dia nak buat aksi gaya di atas jugak sebab nak tengok jalan. Sambil tu tangan dia tu pegang la apa2 toys untuk diamkan dia. Kalo tak umpan toys, dia akan melompat ke stereng kete. Benar uolsssssss Mak tak tipu tauuu... WUWUWUWUWU....


Yes I know, aksi di atas merbahaya. Memang tiap pagi kerja aku bergelut dengan dia. Mula2 memang akan paksa taruk dia dalam car seat elok2 dan pasangkan seat belt dia. Ok la untuk seminit lepas tu dia akan bergelut meronta menjerit menangis memekik..haaa apa lagi? ;)) Selagi dia tak lepas dari ikatan seat belt tu dia akan meronta2 sampai muka merah. Ada sekali tu dia jerit sampai tak ada suara dan muka biru camne???? Maka aku terpaksa la lepaskan seat belt dia then dia akan berdiri sambil memangku dagu dan melihat jalan depan as if nothing happen. Tensen tak mak??? ;))


Nak bagi dia tido sorang2 dalam car seat memang idak la untuk perjalanan pendek. Kalo long journey memang ada chance la dia nak tido. Tapi takat ulang alik taska idak ler. Hmm. So sekarang ni apa nak buat ek? Cer bagi cadangan please. Huhu


- Mama bingung -


p/s: Aku selalu ngadu kat MK tapi dia cakap SABARRRRRR YE MAMA.
Motip nak sabar2? ;))


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

10 comments:

  1. Hmm..kalo tukar car seat dia tu ngadap ke depan tak leh ker? Boleh dia tengok jalan. Takyah berdiri gitu. Bahaya, incase kita break emergency ke apa..

    ReplyDelete
  2. gerun nya tgk aksi dia. anak saya pn rayyan jugak semakin mengganas. nk dok dlm car seat, pakai seat belt?? jgn harap laaaa....

    ReplyDelete
  3. masalah kita sama kak..redha jek la..bwk la kete slow² je ye kak..

    ReplyDelete
  4. last2 ciare pangku rayyan sambil drive. wahh supermak gitewwww~

    ReplyDelete
  5. a'ah... cer ciare try letak carseat dia adap depan...

    ReplyDelete
  6. anak dare kite pun gitu. kalo die tgh tido je bleh duk dalam car seat. kalo abahnye kene gi keje tempat lain, terpaksa gak la kasi die duk betul dalam car seat dan pasang safety belt die. Kalo dah tibe2 kene ikat, abis la meraung menangis macam ape kan.sampai kuar air mata.Sayu ati mak dengor..sampai terpaksa biarkan die menangis sampai tertido..Tp Dalam ati maknye sedih kemain, sebab terpaksa dera anak demi keselamatan...hehe..

    ReplyDelete
  7. klo carseat ngadap dpn ok x? mmg ade certain umur carseat baby kne ngadap dpn kan? but x sure bila nyer..

    ReplyDelete
  8. fahim pun gitu...tensen kalau duk dalam carseat tuh.. last2 nak kat riba kita sambil pegang stereng baru dia.. grrrrrrr.. sabor je la

    ReplyDelete
  9. huh..facing da same prob la teman pon.. umo baye2 nie mmg cmni la kot..n klo tak silap jnis carseat ni xleh nk facing dpn kan..nnty cm xbalance jer.. so mamanye kne tuka carseat baru la gamaknye.... :D

    ReplyDelete
  10. husna same tp husna lg bahya jot..ayahnya pegang sambil drive..bukan setakat 2km, tp 5km lebih la jugak..mmg car seat jenis kain tu jadi perhiasan semata2 dlm keter..kalo eltak belum kuar pintu pagar dh melalak..so mmg xde cadangan sbb kitrg pun xtau nk wat ghane

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha