Tuesday, September 20, 2011

Cabaran Cloth Diapering Parents =)

Assalamualaikum semua ^___^ Happy tuesday. Heehee ;))


Harini mood agak ceria uols ;)) Ceria la sangatttt. Hukhuk. Saja je menceria2kan hati sendiri. Be positive tiap masa k. Jangan moody2 kerana moody itu bleh meruntuhkan keceriaan sepanjang minggu. Huhu.


Actually aku dah lama nak cerita pengalaman menCDkan anak ni. Few readers pon ada private message kat FB atau email tanya pasal ilmu berCD. So sapa yang tanya direct, aku jawab direct jela kat dia. Now baru rajen nak menempek kat belog pulak. Doesn't mean aku tak bercerita kat blog, aku tak mengamalkannya kan? Tapi oleh sebab benda ni ilmu yang aku suka nak kongsi jadi aku share la dekat sini yer =) So, let's begin with the picture.



Separuh dari koleksi CDs Khair Rayyan. Total kesemuanya 10pcs cover dengan 20 inserts. Cukup la untuk dihantar ke taska setiap hari. FYI, aku belom lagi mengamalkan 100% CDs. Sebab belom cukup budget nak mengimarahkan lagi koleksi CDs aku ;)) Nanti ada rezeki, harus la nak tambah lagi. Bagi aku, kalo nak fulltime CD kena ada at least 15 pcs kot. Tapi aku maybe nak ada 20 pcs dulu untuk fulltime berCD. Kalo belas2 tu macam tak berapa selamat untuk stok yang sentiasa ada (parents yang maleh nak mengerjakan tiap ari sebenarnya ;)) Kui Kui)


Jadi jadual aku menCDkan anak adalah begini. On Sunday night, aku make sure semua CD sudah terbasuh/kering. Oh lupa nak mention, waktu malam aku tak pakaikan Khair Rayyan CD tau. Sebab ianya perlu ditukarkan setiap 3-4jam sekali bergantung kepada ke-heavy-an hasil pengeluaran anak anda ;;) Jadi, teman adalah malas nak bangun kul 4am untuk menukar CD. Pakai DD (disposal diapers) la kaedahnya ;)) Actually, ada CD yang tahan lama/bocor untuk sepanjang malam. Ianya digelar fitter CD. Aku dah order satu helai dari oversea nun. US ke UK? HAHA. Mahal okey so dats why beli satu jer dulu. At least bleh pakai selang sehari nanti kan. Jimat gak ;)). Eh merepek lak, so ini jadual anak teman berCD.


Ini adalah mengikut pemahaman dan penceritaan aku. Sila jangan pening ek ;))

Isnin: 4 CD +4 inserts (perlu dibilas terus lepas balik keje, letak dalam besen) + 2 DD waktu malam. Masih ada 4cover+16inserts available
Selasa: 4 CD+4 inserts (perlu dibilas terus lepas balik keje, basuh dengan stok Isnin, sidai terus) + 2 DD waktu malam. Masih ada 2 CDs+12 inserts yang available. Tak cukup untuk esoknya. So sidai stok yang baru basuh ni bawah kipas. On the next morning, at least cover CD dah kering. Inserts memang lambat sket kering. It's ok sebab inserts yang kering masih ada.
Rabu: Macam isnin.
Khamis: Macam Selasa.
Jumaat: Macam Isnin
Sabtu: Macam Selasa (kalo jalan2 tak pakai)
Ahad: Tak pakai sebab pegi jalan2 ;))

So, dalam sehari, hanya pakai 2DD sahaja. Isnin-Sabtu(6x2=12)+6(ahad)=18pcs sahaja disposal diapers tiap minggu. Haaaaa jimat tak pembelian pempes?? Tapi kiraan di atas ni agak2 je la. Kalo tak jalan2 duk umah je weekend memang berCD la duk umah. Senang pakai CD, tak payah pakai suar. Comel jek ;))


Any question?? ;;)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

6 comments:

  1. alamak...mummy Aryyan ade penyakit M utk membilas...acane mummy Rayyan..?? hehehe..lepukk jekk mummy Aryyan yg M nih..

    ReplyDelete
  2. ooo... cmtu ekk jadual awk. nk bercd jugak la. stok ada kat umah. tp rasa cam selesa guna dd je. sbb ada penyakit M nak bilas2 bagai. kalu berak lagi la plak.

    ReplyDelete
  3. teringin gak nak berCD ni.lebih-lebih lg tgk sister in law.dia sangat support CD ni.2 3 keping gak dia hadiahkn kt danial.siap promote beli kt mna murah.tp tu la.nak kena confidentkan en husben dulu.pastu nak buat collection sikit2 and tambah 'vitamin' utk rajin nak membasuh CD tu..

    ReplyDelete
  4. ai follow u..jgn lupa follow i lak :)

    p/s:blogger baru..huhu

    ReplyDelete
  5. salam ciare rasa teruja juga nak pakai kan darwsiy kngan CD ni...

    ReplyDelete
  6. akak kire rajen ler..klo sy keinginan nak pakai kn anak cd nih mmg ade..tp kemalasan thap mencipan plak rasenyer.. lg 1 nk kuar kan ongkos sedebuk nak membelinye pon kne pk gak..anyway, hopefully 1 hri nnty hasil dr cite2 akk psl cd bejaye mempedayekan ku lalu memakaikan cd pd c kenit even da seda ttg kebaikan cd nih..ameen...

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha