Monday, September 26, 2011

Kids and technologies.

Assalamualaikum semuaaa =)


Camne semua? Sihat? Aku sihat. Anak bujang aku plak makin recover virus bintik2 dia. Nanti la bila dia da elok sepenuhnya aku buat 1 entry kronologi virus dia tu ek, beserta gambonya ;;)


Actually arini nak membebel pasal pengaruh teknologi terhadap anak anak kecik kita. Kalo few years back, budak2 da pandai main game kat desktop. Yang makpak kaya sket ada laptop. Usung ke sana ke mari. Yang PS2/3 tu toksah cakap lah, dah lama dah revolusi tu. Nak hebat sket pakai Wii kan. Kelasss kau maria ;))


Revolusi yang baru tapi tak berapa baru sangat pulak adalah revolusi iPhone/iPad punya games/applications. Masa balik kampung aritu kat Ganu sepupu sepapat yang kecik2 hatta baru tadika dah mengusung iPad/iPhone sorang satu. Dok main game la bagaiii kan. Seram kan??


Malah anak kawan aku yg berumur 1 tahun tu dah pandai guna iPad tau. Pandai guna means da pandai lock/unlock pehtu pandai bukak tutup application dia. Wuahhh mak kagum okeyy.


Bintik2 masih bersusun di tangan, nampak?

Dan lately aku baruuuu jer menjebakkan anak aku dengan iPhone applications. Since dia dah pandai pegang barang tanpa menghumban sesukahati, maka bleh la introducekan iPhone kat dia. Macam2 la application aku download macam ABCs song, Alif Ba Ta, lagu2 untuk baby, etc etc. Bagus jugak rupanya application ni. HAHA. Itu pon kena bagi pegang masa aku depan dia. Aku khuatir jugak dia membaling ke lantai. Nangis ok kalo iPhone kena baling ke lantai. Mahal tu nak. Mama mampu beli satu jer. Kalo kaya dah beli 4 bijik =))


Eh ini bukan entry tajaan iPhone ek. Bukan promote iPhone jugak Hewhew. Sebab ramai yang tak suka iPhone rupanya. Tapi aku sukaaa gilaaaaa. Ada aku kesah?? ;))



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

5 comments:

  1. ade ke apps alif ba ta?..penat google tak jumpe?..huhu..nak url leh tak?

    ReplyDelete
  2. Ye sgt kan. Pergi open house budak² dah tak ralit main psp bagai. Main ipad memasing sorang satu. Jeles mak jemah.

    ReplyDelete
  3. Ttu AAA.kanak2 zaman skrg..kalau dia tengOK games Mario kite dulu mampus dia gelak agaknye..huhu

    ReplyDelete
  4. bagus jgk sbnarnye teknologi nie..sbb rata² budak yg main games bijak..cpat belajar..cuma jgn salah guna je..anak tman pun dah pndai tkan fon..salu kol abah dia sesuka hati...haha

    ReplyDelete
  5. fit: adee..da search mcm kite ckp tu?

    wardah: budak2 skg ni advanceddd sgt2 kan :)

    dina: kan? dulu main mario da kira hebat sgt da tu. hikhik

    zaza: tu la, rayyan siap tau bezakan iphone dgn phone nokia murah I tu..sabo jela

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha