Wednesday, October 5, 2011

Bergaduh dengan babysitter

Wuahhh panaskan tajuk entry ni? Macam headline newspaper pon ada  ;)) Tapi memang benar uols. Aku memang bergaduh dengan babysitter Isnin lepas. Dah la ari Isnin tu 1st Khair Rayyan anto kat babysitter kan. Sekali petang tu masa amek anak, aku gaduh lak. Kihkih.


Actually begini. Pada siapa yang perasan, aku kan menggunakan khidmat CD (cloth diapers) kat si Khair Rayyan kan. Infacts, babysitter tu dah tau sebab dulu dia tu memang keje dengan taska tempat aku anta Khair Rayyan. Bila dia resign, aku amek peluang amek dia sebagai babysitter pulak. So then no problem la kan.


First day anto anak ke rumah dia, memang aku dah sediakan note yg mudah difahami pasal CD and suh dia tampal kat pintu toilet. Dah pesan la segala macam kan. Da cakap jangan basuh, terus aje letak dalam wetbag bla bla bla. Dekat 100x pon ada aku ulang. Masa da sampai opis pon aku dok ulang2 cakap dalam sms.


Nak dijadikan cite, Mak kpd babysitter aku tu (babysitter aku muda lg tau. tapi dia sangat sukakan budak. Dan rayyan sangat suka kan dia. Paling penting, dia pandai jaga budak) dia memang jenis pembersih tau. So dia tak suka la cara handle CD kalo kes berak. Sebab dalam pemakaian CD ni, parents memang kena kerja kuat lebih sikit la. Sebab kalo anak berak, kena basuh la buang la poop tu then baru basuh. Jadi aunty tu (mama kpd babysitter) kata takkan dia nak biarkan CD yg kena poop tu kotor je sepanjang hari sampai nak tunggu I balek and cuci kan? Jadi dia pon willing la nak buang poop tu dan bilas2 jer dengan air. Tapi kalo takat basah kena pee tu dia tak cuci lah.


HAAA KO PAHAM TAK APA YG AKU GADUH KAN?? Aku gaduhkan sebab aunty/babysitter (tatau actually sape yg basuh) tu basuh pulak CD tu. Hmmm. So rasa bersalahhhhhhhhhhhh sangat sebab telah menyusahkan pihak babysitter. Aku cakap la yang aku bayar dia untuk jaga anak aku dari segi makan, pakai, keselamatan... Dan bukannya aku nak menambah beban dia nak cuci2 CD bagaii kan.


Now aku rasa serba salahhhh sangat. Bukan apa uols, uols tahu tak kos sebenar babysitter yang cuci CD ni?? Mahal weh. So aku bayar mcm tak setimpal je pulak. Nak tambah lagi kos babysitter ke? Tapi itu pon da kira mahal gak aku rase ;)) MK kata kita appreciate dia cara lain, beli beras ke ape kan. Hmm. So we'll see la nanti cane kan.


Haaa gitu. Tak ada lah bergaduh ape ke kann. Tapi babysitter aku tu memang sangat rajin sampai kadang2 aku rasa dia tu degil. Huhu. Paham takkkkk? Degil dalam aspek kebaikan la gituuu. Apepon aku harap Khair Rayyan happy dan selamat dalam jagaan dia. Aminnnnnnn.


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

10 comments:

  1. laaa...ingatkan ape..oke la tue..tp mmg penat pun if pkai CD nie..

    ReplyDelete
  2. HAHAHA dia susah hati kot tengok pampers kotor, biaselah orang tua memang camtu. BS fahrin sekarang pon lagi ah. Baju kotor fahrin dia basuh, botol susu, toto. Sampai naik segan. Da pesan macam2 jangan ah basuh, biar je. Dia basuh jugak. Pakai tangan pulak tu, sebab dia tak suke mesin basuh hahaha tsk

    Eh ciare nak tanye ah pasal CD neh, nape ek kite bagi fahrin pakai CD button tapi berak je bocor. Malam bagi 2 insert pon bocor. Tak tau la silap kat mane. Bole tunjuk ajar tak?

    ReplyDelete
  3. ingatkan gaduh tarik2 rambut guling2 tadi. fuhhh...

    ReplyDelete
  4. Ciare, saya one of the silent reader.. Suka baca pasal suka tgk muka si kenit awak tu.. Sgt comel and adoreable.. Suka sgt tgk..
    Ini just my opinion jer la.. Jangan marah ek.. Just semat kan dlm hati, jgn berkira dgn babysitter.. Itu jer.. If awak mampu byr lebih or hulur lebih, then why not? Sbb dia jaga anak kita.. Nyawa kita tu.. Mmg la pd kita tugas dia just itu ini itu ini.. Tp the whole time babysitter dgn anak kita.. Maybe dia tak minta extra, tp end of the month, maybe awak blh hulur dia lebih skit without mention kat dia.. Awak tgk la hasil nyer nanti.. Jagaan dia pd rayyan akan superclass plus sayang sbb awak appreciate dia.. Treat as family bukan takat babysitter yg jg anak jer..
    Just from my experience and ajaran from my parents la.. Kuar duit lebih tuk org yg jg anak kita sebaik mungkin adalah worth it..  and sure dia takkan berkira if sometimes kita terbalik lambat ker, any other things related to our son in the future..
    Again jgn marah ek.. Suka sgt tgl rayyan..

    ReplyDelete
  5. salam ciare - setuju dgn aisha..baby sisitter kak ina dulu dan sekarang jaga darwisy sgt tak berkira..jd kita bbayar lebih...sebagapi penghargaan kat dia...Baby sitter ni siap basuh baju...kalau kita balik lewat ambil tak pernah sekali merungut atau pun masak muka....The best baby sitter so far...Bukan dia jaga semata2 kerana duit. Tp kita pun tak buta hati menilai kebaikan dia setelah seharian menjaga anak kita dgn baik. maka harus la kita menjaga hati nya pula :) just my 2 scent :)

    ReplyDelete
  6. lorrr ingtkan ape..gaduh teruk sbb bs baru tak jg betul ke..hihihi..
    ala org tua kan mana dia nak biar kotor2 tu..takpela..cam ckp aisha nnt ciare bgla ape2 cenderahati..bagi kain ela ke..klu kita baik dgn dia nnt dia jg rayyan elok2..

    ReplyDelete
  7. adehh..igtkn gaduh ape laa td...nti amik gmba rayyan gn bs ekk..

    ReplyDelete
  8. Huk alo bikin saspen je...moga bs tu teros baik hati mcm tu sampai bile2.. Xbyk sgt keje ciare..ahaha tp tu lah ttp rasa bersalah kan..nk bg lebih itunje bajet y ade..appriciate la dgn cara lain bg hadiah telekung ke ape..btol gak kate mk tu..bg barang asas pon mesti die hargai

    ReplyDelete
  9. hahahah!hadoi ciare ni!
    baguih bebeno le kalo dia willing nak basuhkan. lagi le elok! kurang letih kita balik keje nak nyental pula! anyway, setuju dgn en MK, bagi appreciation ikut lain, kasi fllight tiket ke bandung ke, australia ke...cara juga tu! hahah

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha