Thursday, October 13, 2011

Resepi: Rendang Ayam Perak

Okay sebelum sape rasa dia champion masak kat sini, sila keluar ek. Sbb I buat kelas basic je ni ;)) HAHAHA. Saje jer nak feeling2 chef ni. Sila la beri I peluang ek :D


Bahan2nya....
  1. Bawang merah + bawang putih + serai + halia + lengkuas + cili padi. Mana banyak? Belasahnya. Agak2 jela ikot instinct seorang wanita ok ;)) HAHA Oh lupa nak snap cili kering. Pooonnn ikot suka banyak mana - Blend kesemua bahan ni
  2. Kerisik + daun kunyit + lengkuas yg belom dipotong. Huhu.
  3. Santan segera sudaa
  4. Rendang Ayam Perak in the making ;))

Cara2nya senang jeee.

  1. Blend kesemua bahan2 no 1 di atas. Campak dalam kuali. Masukkan ayam terus.
  2. Kacau sampai mendidih kali pertama, letak santan.
  3. Then letak kerisik. Aku letak asam keping.
  4. Always kacau bagi santan tu masak cantikkkk jer. Fasa ni memang keje ko mengacau jela sampai rendang tu kering.
  5. Letak garam secukup rasa. Sebelum tutup api, masukkan daun kunyit yg telah dicincang.
Itu saje, senang bukan? Erm kalo ada tertinggal step, sorry ek. Tapi rasanya ini la cara aku buat aritu ;))


Tora datang lagi! Huhu

 Last but not least, selamat mencuba!!!


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

4 comments:

  1. boleh try buat style ciare plak..cam sodappp..

    ReplyDelete
  2. nak buat nak buat, heee, thanks ciare!

    ReplyDelete
  3. Fuuu~~sedapnya. Teringin nak buat. Tapi tak confident.

    ReplyDelete
  4. cedok resepi ye ciare...dr ari tu terliur...ari ni br rajin skit...hehehe

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha