Thursday, December 22, 2011

Movie review: Breaking Dawn (Part 1)

Ya ampun. Lama gila seh udah tengok cerita ni tapi baru terhegeh2 nak buat movie review. Apekahh? ;)) Anyway lambat ke cepat ke, sebagai ahli twiligthers (dan dan ngaku ahli, tapi aktifnya tidak) adalah kewajipan aku untuk menghebahkan ke-best-an cerita ni ;;)

Sebelum tu aku ada beberapa komen +ve dan -ve. Cekidoutttt :-
  1. Aku tengok cite ni di GSC dan kualiti gambarnya macam tak best. Blur dan tak sharp. At some moments, aku pening. Agak kecewa di situ. So salah panggung atau memang cerita dia begitu? Ada sesapa nak explain?
  2. 20 minutes telah dipotong dari cerita yang sebenar. Especially tang honeymoon dan masa bersalen. Anyway aku rasa bab honeymoon tu tak payah la nak senset2 sangat kan. Banyak lagi kot cite blues yang tersebar kat luar sana. Lagipon bukan dia nak tayang details of the ___ part, still ade hadnya. Hmm, it's a love story dan aku dah baca betapa romantiknya bella dan edward lepas kawen. So a bit frustrated sebab tak dapat tengok digitalize version. Coii!
  3. Overall aku memang paham la cerita ni, tapi untuk penonton yang tak penah tengok twilight series before mereka agak tak paham beberapa scenes. Sebab scenes tu ada yang complicated contohnya nape warewolf nak gaduh dengan vampire? Nape bella pregnant tapi semua cemas? Nape last skali Jacob tak bunuh baby tu? Haaaa... So macam kesian aku tengok orang kiri kanan duk berbisik2 "kenapa ekkk? nape gitu ekk?" Hehhe ;))
OK dan sekarang, sila duduk di seat masing2, mak nak cerita pasal Kakak Bella dan Abg Edward ni. Jangan biseng tau, duk dendiam ;))


Basically Breaking Down (part 1) adalah menceritanya alkisah The Wedding. Antara manusia dan vampire. Dan haruslah di antara mereka adalah CINTA. Bukan kena paksa kawen ke ape kan kihkih ;p


*all pictures are taken from google. thanks to mr google*

"The Wedding"

Sweet sangat mula2 cerita ni di mana Alice menolong Bella almost in everything dalam wedding preparation dorang. All the details memang superb.


Walaupon banyak pihak tak setuju dengan wedding Bella & Edward, tapi majlis tetap diteruskan. Parents Bella ni aku rasa macam kelakar jek. Funny in a cute way :">


Baju kawen yg super hot!! :D
Lepas kawen Edward bawak Bella pegi honeymoon ke sebuah pulau private di Spain. Kononnya pulau tu Carlise beli untuk wife dia. How sweet :x After 2 weeks berhoneymoon Bella rasa 'semacam' dan kat sinilah mula rasa gelisah kalo tengok cerita ni. Sebab Bella is pregnant. Pregnant tapi tak sama macam orang lain pregnant. Sedih masa part Bella dah balik rumah Edward tapi asik tipu2 bapak dia. Cakap dia tak berapa sihat dan tak boleh balik. Sedih tengok masa tu :-s


Kandungan Bella pon masa tu adalah merbahaya. Bahaya untuk Bella sebab kandungan tu boleh merosakkan sistem badan Bella. Ate, udah pregnant anak vampire kan ;))



Tapi walaupon bahaya, Bella amik risiko. Semua orang marah dengan keputusan dia tapi dia tetap nak pertahankan baby dia. Oh, sebagai seorang mak aku rasa touching sangat. Sebab perasan mengandung memang unik. Walaupon biasanya macam2 problem waktu mengandung tapi seorang ibu cekal melaluinya. Dan dalam tak sedar, dia akan menyayangi bayinya. Walaupun belom pernah bertentang mata. It's magic.


Endingnya....perlu ke aku cerita? HAHA. Uols tengok la sendiri ok ;)) Itu saje bye :-h

*membuat entry sambil menunggu suami pulang.
Oh rindu papa, berpisah selama 48 jam sangat
menyeksakan!! papa i miss youuuuuu..........*


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

4 comments:

  1. mmg part paling touching masa bella call ayah die, suruh die imagine tgh duk kat dapur makan pizza, tgh sihat lagi.. huhu.. pastu baru edward perasan bella byk pendam perasaan sorang2 n masa tu baru die dpt dgr anak die nye thoughts.. so sweet ~ :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn? sweeeeeet sgt kannnnn!! cpt laaa november 2012 sbb nak tgk pilem ni hihi

      Delete
  2. teros rase mcm nk tgk je..youtube dah ade ke blom?hihi

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha