Thursday, June 30, 2011

Testing yaaw

Ehem ehem, jika publish entry ni maka senang lah nak berblog from anywhere pasni. Blogging pkai email leceh. Tak bleh susun gamba cantek2 ;;) Meh nak test susun gambar lak...





Haaa ni dia budak yg susah nak tunjuk gigi ;))





Nampak lah kot sipi2 kan gigi dia?? ;))


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sorry ek korang....

Salam Khamis. Yeah! Besok Jumaat!! Eceh ;;) Tak sabar nak tunggu weekends sebab ada cuti cuti Teluk Intan. Haaa sapa blogger kat TI meh kabo. Hihi... ;))


Anyway entry ini adalah entry memohon maap KHAS BUAT COMMENTORS blog ni. Sebab dalam sebulan dua ni, aku langsunggggg tak balas komen uols. Uiihhh buruknye perangai mak nokssss. So pada siapa yang soalannya tak berbalas dalam ruangan komen mintak ampun ek. Walopon komen biasanya di bawah 20 atau kadang2 tak sampai 10 komen aje namun tetap rasa bersalah. Hukhuk...


Bukan eksyen ek uols, mak cuma busy. Kat opis pon cuma baca komen and terus approve/reject itu aje (bila ada masa la. well takde hall sebab aku connected internet tiap masa and semua komen ade notification ke email). Pada yang kena reject, mintak maaf jugak ek. Yang penting aku baca semua komen uols. Cuma nak balas tu susah sket. Kat umah pon tak bukak laptop dah. Thru iPhone kecik cenonet tu haruslah lg malas nak balas2 komen bagaiii kan? Takat buat draft entry bleh la. Senang. Sambil baring2 nyusukan anak bleh buat draft entry ;))


So start from today onwards, saya cuba membalas komen yang berbentuk pertanyaan saja (tapi tak janji) tau. Kalo terlebih seru, InsyaAllah bleh reply semua komen :D Wahh ciare berlagak diva lahhh!! Bukan la noks, diva apejadahnya?? Huhu. Tak ada kena mengena langsung dengan diva okeh. Huhu.


Kpd peserta contest yang baru tamat tarikh tu, hope uols semua bersabar ya. PEMENANG AKAN DIUMUMKAN PADA 15 JULY. INSYAALLAH ;;)



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Wednesday, June 29, 2011

Baby mama & papa

Cepat eh masa berlalu uols? Sedar tak sedar, dah lebih setengah tahun usia anak bujang aku tuh ;)) Hobi masa lapang aku adalah . . . . . .





menonton gambar2 ketika si Khair Rayyan mula2 hadir dalam hidup kami ni. Tiap kali tengok gambo tu, terasa ngeri2 pulak nak bersalen lagi :D Namun, dalam pandangan mata kami....dia lah baby... Entah macam mana ek dia dah beso nanti? Sebab dalam hati, akan menganggap dia seorang bayi sampai bila2. Oh... tak tau nak cerita macam mana.. Paham tak paham tak? Huhu...



 His second day. Pandai menjeling noks ;))



Oh anak! Bila tengok dia membesar sihat bagai juara, hati parents mana tak happy kan? ALHAMDULILLAH Syukur Allah swt berikan dia kesihatan yang baik, cergas, dan dah pandai merangkak pon sekarang. Paling suka membebel "atatatatatata" "bububububu" "mamamama" "babababa" dan pelbagai bunyi pelik2 yang lain. Belom ada perkataan yang bermaksud. Hehe ;))





Dan ini lah budak bambam ni semalam. Kemain lagi dia. Dah macam2 aksi sekarang. Bila meriba dia, terasa macam 'ohh da besar panjang anak mama'.... Hmm.. Whatever he does...his laugh, cry, giggling... Semuanya membuat kami happy. Sekarang dah pandai merengek2 nak bermanja. Time tido kadang2 menangis mintak dipeluk. Tapi nangis sambil pejam mata namun air mata menten meleleh ;)) Ya Allah, hati siapa tak cair kan?



Sayaaaaangggg sangat kat Khair Rayyan :x


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

♥ Merangkak ♥

Khair Rayyan sudah mula berusaha nak merangkak masa berumur 7 bulan tepat. Namun seminggu kemudian (masa rancangan Maharaja Lawak finale) dia sudah berjaya merangkak sebanyak 2-3 rangkak. Heeee suke suke!! Malas la nak canang 1 dunia anak dah pandai merangkak kan. Padahal aku dah canang sana sini. Call Emak, call MIL.. Gtau berita baik ni ;;)


Ganbatte~!!!

Suke sangat merangkak pastu stop and angkat tangan sebelah. Konon terror lah tu ;)

Dan perkembangan terbaru, dia dah pandai duduk sendiri, namun tak berapa stabil lagi. Kadang2 gedebukk tergolek ;))


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Tuesday, June 28, 2011

Puteri 7ujuh, I ♥ U

Last week, kami ada mini reunion. Hari Rabu ke Khamis ek, lupa ingatan plak ;)) Rabu ek wahai Geng Puteri Tujuh sekalian? Huhu. Hmm, aku suke bebeno kalo ada reunion Puteri Tujuh. Jumpa kejap pon jadilah. Worth it sangat. Sayang uols ♥


Tempat perjumpaan adalah cafe (ke foodcourt ;)) ) presint 11. Wuahh macam hotel lah cafe tu. Grand semacam. Takot aku nak masok. MK banyak kali tanya aku betul ke tidak. Dia riso termasuk pejabat kerajaan ape tah :D Tapi aku yakin itulah tempatnya sebab dd penah letak kat belog. Oh, lupa. Dd awal2 dah cite pasal perjumpaan kami kat blog. Hoho. Anyway, arini besday Omma Dd, happy besday omma ^__^


Omma dd & Auntie Hana & Khair Rayyan

Auntie Ja & Kakak Ciare (tetiba aku jadi kakak jangan jeles :P)

MK's. Kureng la rasa dia.

Mine. Sedap tapi mangkuk kecik bahan2nya banyak dan tumpah2. Biar la mangkuk beso pastu kuah banyak. Huhu

Perjumpaan kejap yang best. Tapi lagi best kalo 3 puteri bernama Biku,Ateh&Lina join. Hmm. Tak apalah, masing2 ada komitmen peribadi & kerjaya masing2 kan. It's ok ;;)



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Cute and awesome blog contest

Assalamualaikum ;))

Saya telah ditagged oleh MamaRania untuk mengejoin contest anjuran EnQay :) Tajuk contestnya Cute and Awesome Blog Contest. Wuahh macamlahh awesome and cute sangat ek blog ni ;)) Dah taraf blog mak mak makcik makcik je pon. Dah le penuh gamba anak. Wuuwuu. So harap EnQay akan lembut hati nak bagi I menang pas tengok aksi2 Khair Rayyan dalam blog ni. Motip mama mempergunakan anak? ;)) Ingat anak ko taraf anak Katie Holmes yg super duper kawaii tu ke? . . . . . Isk terbebel pulak :D




So, aku nak tag 2 orang kawan sebelum mengakhiri entry ini. Sapekah yang bertuah? Jeng jeng jeng.........
Fahreen & Jue
 
Dateline 31 July tau uols ^__^


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Monday, June 27, 2011

Penuh Amarah!

Entry ringan2 ajelah. Sebab otak berat arini. Berat sebab sibuk bercoding. Then tak berapa stabil sbb puasa maka Mak lapa ;)) Hihihi. Kalo puasa tak sebut lapar tak boleh ke? HUHU


So time lunch ni tak tahu nak buat ape (selain baca forum ;)) ) meh Mak up satu entry. Hihi. Ni kejadian awal2 si kecik ni nak merangkak aritu. About 2 weeks ago kot. Now dia dah bleh merangkak. Cuma macam gaya ikan lumba2. Kejap di atas, kejap di bawah. Hehe ;)) Yang penting semakin laju. Dan menakutkan aku. So far tak ada terhantuk kepala kat mana2. Ate, takkan nak pasang toto satu rumah kan? Haih nampaknye kena beli playpen yg beso tu lah. Yang mak bapak pon bleh masuk tu. About RM400 ke atas kot harganya. Wuahh duit macam air je :-s


maju ke depan

Tetiba terlentang dan mendatangkan amarah kpd empunya diri ;))

Kemudiannya berguling2 pulak sebab takmau tersembam muka ke toto :P

_______________________ TAMAT ________________________


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

List peserta contest :)

Assalamualaikum :) Wuahh da lepas pon dateline contest ni. Ade sapa2 nak join ke? Hehe tggu contest lain la ek. Yang ni I kasi tutup dulu k. Sebarang penyertaan selepas entry ini dipublishkan akan direject. Harap maklum ;;) Actually agak tak sangka dapat sambutan jugak rupanya since I tak buat promosi besar-besaran pon utk contest ni. Kalo sapa tau n nak join, silakan. No hal lah ;;) Maka, inilah senarai peserta2 contest ini. Hopefully peserta dapat check ada ke tidak nama dorang. Mana lah tahu kot kot ada yang tercicir kan.

#1. nadeera ~ http://iwandira.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#2. hamizah ~ http://nuhastory.blogspot.com/2011_06_01_archive.html#5131506227113797701
#3. mama auni ~ http://ajourneyofamna.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#4. Juliana ~ http://jueleecontest.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#5. Aishah ~ http://aishah-megahasz.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#6. Eita ~ http://my-khalish.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#7. Cute Mum ~ http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#8. Zie ~ http://sayangkuzie.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#9. Cik Rose Cute ~ http://hairulizacontestga.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#10. Ummu Ukasyah ~ http://anakkuanugerahterindah.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#11. Wan Nurul Hezrina ~ http://mummymairacontestga.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#12. Mama Zharfan ~ http://suzie284contest.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#13. EB Ezrin ~ http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#14. Ima salzuzaima ~ http://putrimalupage.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#15. alycia ~ http://alycia-dan-contest.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#16. mamarayyan ~ http://intanwanie.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-bahapriceless-moment.html
#17. Abah yie & ummi na ~ http://mawaddahrahmat.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#18. Reen ~ http://moodyreenpacker.blogspot.com/2011/06/cuba-nasib.html
#19. Ibu Ilyanie ~ http://puterihannan.blogspot.com/2011/06/contest-contest-by-ciare-baha-priceless.html
#20. Ciklongan ~ http://www.ciklongan.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#21. Ayu ~ http://ayucontest.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#22. Nieza ~ http://nieyxzhazlan.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#23. Huda ~ http://lovecontestverymuch.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#24. Mrs Adam ~ http://fieda0102.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-bahapriceless-moment.html
#25. AleenAvril ~ http://aleenavril.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#26. Rdna ~ http://rdna-sfl.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-bahapriceless-moment.html
#27. Fila Lane ~ http://filalane.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#28. Noraini ~ http:// norani03.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-bahapriceless-moment.html
#29. Myrule ~ http://myrule-dekattapijauh.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#30. MamaRifqy ~ http://mamarifqy.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#31. Fara ~ http://farzly.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#32. Yantie ~ http://yantieazan.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#33. Alya ~ http://fasyafrina.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#34. Faisha ~ http://faishaluvnurrfatihah.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html
#35. love.happen ~ http://isnintofriday.blogspot.com/2011/06/contest-by-ciare-baha-priceless-moment.html


MasyaAllah, to chose the winner is extremely hard tahu? Semua gamba comei rasa nak gigit je baby uols! :D Eeee rasa nyesal pulak anjurkan entry sebab susah gila nak cari pemenang. Adehh. Kalo nak buat lucky draw je aci tak? UOLS ok tak kalo nak buat aci draw atau lat-tali-lat je? huhu. Entry uols mmg best!! ;)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Sunday, June 26, 2011

wordless sunNYday



* I don't like apple puree laa mama *


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Saturday, June 25, 2011

Rindu mereka

Fine saturday. Alone at home with my sleeping baby ;;) Lama jugak dia tido. Sempat aku kemas 1 umah. Tapi tak adalah kemas mana pon mak tengok ;))


Rindunyaaaa dekat family....





Rindu kat my sis, Rubi. And her new son. Muhammad Amir Al-Aqwa. Did I introduced him to uols oredi? Jika belom, inilah dia. Anak sedara baru makshuuu.. Geng Khair Rayyan ada team futsal nanti ;))




Rindu jugak kat my older sis. Errr tapi lebih rindu kat my nieces. Fortunately, mereka akan sampai ke rumah makshuuu ariniiiiii. I'm sooooooooooo happy to meet my girls. Walopon mereka suka mentungganglanggangkan rumah aku bila datang, namun, I really love them ;;) It's like MAGIC :x


And of kos, I MISS EMAK :-s


Ok lah until then, happy saturday! :D


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Contest by Ciare Baha: Priceless moment with my baby

Assalamualaikum. Sepatutnya entry ni keluar minggu lepas tapi oleh kerana anak saya Khair Rayyan warded selama seminggu baru baru ini, maka tertunda pula. Tapi tak apa. Today is a very special day. Harini adalah 31 Mei dan merupakan ulangtahun kedua majlis persandingan kami di Perak.. Semalam 30 Mei ulangtahun pernikahan. Ade beza eh nikah dgn sanding? Mesti laaah ;;) So ada 2 anniversary. Pernikahan dengan Persandingan. Cewah ;))


Dan............tanpa membuang masa, saya ingin merasmikan contest ini dibuka sekarang. Sila baca syarat2 semuanya dan kemudiannya join la. Tak rugi tau. Mana tau ade rezeki anda kali ni ;;) InsyaAllah.




How to participate?
  1. Blog about this contest with title "Contest by Ciare Baha: Priceless moment with my baby" - Sorry tajuk agak panjang. Korang layan jela Puan Ciare ni ye ;))
  2. Lucky pictures? Gambar yang dipertaruhkan adalah bebas gayanya. Konsep, tema, situasi, warna etc etc semuanya ditentukan oleh anda. Tiada syarat yang khusus. Namun wataknya adalah anda atau pasangan anda dan bayi. Means berdua atau bertiga pon boleh. Watak lain2 mungkin macam toys atau backdrop yg sesuai (cewah ayat nak best je kooo ;)) ). Saya cuma nak gambar yang menunjukkan kasih dan sayang ^___^
  3. Gambar contest di atas jangan lupa copy dan paste ke blog anda (untuk mengcopy gambar, sila click saja gambar tersebut then baru right click and save the picture. Atau terus ke LINK INI utk ke direct link gambar di atas). DAN, link entry ini juga jangan dilupa tepekkan sekali ye. Dan nyatakan sekali link ALA ANGGUN BUTIK iaitu http://alaanggunbutik.blogspot.com kerana hadiahnya akan ditaja oleh ALA ANGGUN BUTIK ye. Harap Maklum. 
  4. Lepas buat entry, sila2 lah letak link penyertaan anda di ruangan comment entry ini TAUUU!! Sila sertakan skali alamat email anda.

    Terms and Condition:
    1. Tarikh peryertaan bermula dari 31 Mei 2011 dan tarikh tutupnya pula adalah 25 Jun 2011
    2. Umur bayi adalah bermula dari 1 hari - 3 tahun. Pendek cerita, 3 tahun 1 hari dah tak boleh join. Hehe, kejam ke? ;)) Make sure itu anak uols, jgn ciplak anak orang lain. HUHU. Nyatakan nama anak, date of birth etc etc like tempat lahir,
    3. Pastikan kesemua syarat di 'How to participate?' dilaksanakan. Kalo tak buat tolak markah ekk.
    4. 1 peserta = 1 entry = 1 gambar sahaja dibenarkan.

      Pesanan Penaja:
      1. Bilangan pemenang belom ditentukan. Mungkin 1,2 atau 3.
      2. Juri adalah pemilik2 AlaAnggunButik.
      3. Keputusan adalah muktamad!
      4. Hadiah tajaan AlaAnggunButik merupakan 3 helai item rahsia utk bayi anda ;;)

      Good luck semua. Thanks for supporting ^________^


      Friday, June 24, 2011

      Besok last day tau =D

      Assalamualaikum and a very good morning :D


      Ceria nampak semua arini? Good ;;) Namun aku berasa tak selesa lah. Macam sakit gigi jek. Ayokkk. Janganlah sakit gigi... Kang punah plan weekends ku :-s


      Oh, sapa2 yang belom join CONTEST INI sila-silalah cepat join ya. Jika anda rasa anda ada anak berumur 3 tahun dan ke bawah, JADI ANDA LAYAK ;;) Wuah mula2 macam tak ada sambutan jek contest ni. Aku pon tak beriya pon mempromosikan contest ni. Kalo ada join, ada lah. Kalo tak ada, tak adalah. Hihi. Namun, tak sangka last2 minit ek uols suka anta penyertaan :) Sedar tak sedar, dah 30 lebih peserta dah. Hihi malu pulak teman...




      Datelinenye adalah besok ye. Tak kisah la kul bape pon. Em tapi kalo sape anta Ahad pon aku terima je kot. Malas nak strict sangat kali ni. Tapi hantar sebelum Isnin 27/6 la pendek kate ek. Haaa siap extend penyertaan lagi. Sila lah join ya =)


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      Thursday, June 23, 2011

      tgk tv vs berguling

      Aktiviti sepanjang hari cuti (selalunya sabtu lah ;;) )


      7.30 am: MK pegi keje. Aku pon keluarkan barang nak masak dari peti ais. Slalu masak simple2 je. Nasi + 1 lauk. Atau nak senang buat je nasi goreng ke mee goreng ke. Haa pastu makan sampai ke petang ;))

      8.30 am: Da siap masak and kemas dapur. Slalunya kul 8 am budak kecik tu dah jaga dah. Tapi aku biarkan dia berguling depan tv dulu. Umpan cite katun ;)) So pas masak dan kemas dapur aku mandikan budak kecik tu. Dah mandi, siap2 kan dia, pastu bagi makan. Kalo ada stock homemade solid food bagi lar. Kalo tak ada, bagi readymade nestum je. Pastu bagi susu.

      9.30 am: Dah mula mengantuk akibat kekenyangan. Sambil dia berguling2 elok tu, aku pon makan sambil tengok2 dia. Slalunya kalo dia nampak aku makan dia akan tengokkkkk sampai tak berkedip biji mata. Sabo jelah ;)) Dah lama dia berguling2 tu then dia akan tertido dengan sendirinya. Especially kalo aku topok2 montot bambam dia tu, haaa lagi cepat tido ;))

      10 am: Aku pon bergegas lah kemas umah, basuh baju, sidai baju, lipat baju tertunggak. Dah siap semua baru mandi hehe ;))

      12 pm: Budak kecik tu bangun. Kena tackle mood dia. Tapi selalunya dia nak berdukung then peluk2 kejap dengan mama dia. Boring kot asik baring je. Main2 dengan dia pastu time nilah aku suka tangkap gamba dia banyak2 then SMS kat MK. Hehehe. Pastu aku slalu paksa MK balik cepat ari Sabtu. Huhu.


      1 pm: Bila dia nampak macam tak keruan tu, haaa dah lapo le tu. Then, suapkan makan lagi. Pas kenyang dia akan seronoklah main main. Sampai terjadi kejadian di bawah ;))


      Pastu sampai ke petang memang dia tak akan tido lama. Dalam 30 minit, 15 minit, 5 minit pon ade. Kalo nak dia tido lama bagi masuk buai tapi aku taknak lah biasakan naik buai. Biar jelah dia main2 golek2. So aku pon kena curi2 masa nak makan, minum, semayang semua.... Haaa mencabar tak? ;))

      Mandi petang dalam kul 5 pm. Haaa pas mandi and bg susu kenyang2 baru lah dia akan tido lama sket. Kadang2 sampai maghrib.

      7 pm: Suapkan makan plak. Pastu dia main2/merengek/menangis/nak dukung etc etc..

      9 pm: Penat dan dah selow sikit mainnya. Golek2 then aku tepuk2 pastu tidur lah dia ^__^

      12 am: Dia still tido tapi tukakan pempes je. Pastu susukan kenyang2 (nyonyot sambil pejam mata ;)) )


      Pastu waktu malam lak biasanya bangun 2-3x macam tu sebab lapa. Tapi pas sumbat je susu cap gantung, lena lah dia. Muehehe ;)) Itu lah untungnya, tak perlu bangun bancuh susu botol. Weeheee


      p/s: Nampak macam senang ek jadual aku menjaga anak.
      Namun, merealisasikannya tidak semudah yang ku taip 
      dalam entry ini ;))


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      Gambar Makanan

      Today: PUASA DAY 3.

      So tinggal lagi sehari je lg. Hopefully Isnin depan dapat lah ditunaikan. Aku ni bukan jenis larat nak puasa straight. Mau lembekkk macam sayur nanti. So biar sikit2 lama2 abes laaa. MK slalu tanya aku 'betul ke u larat pose ni??' as if bini dia bleh pengsan kat opis lak kalo pose ;)) Pehtu bila aku tak sahur dia pulak tolong risaukan. Dia cakap kalo dia tak sahur da lama pengsan dah ;)) Itu U, ini I. I kalo tak sahur pon tak apa sebab ada banyak lemak untuk dikikis :D Tapi kalo puasa Ramadhan kena sahur ooo. Sebab kan pose straight. Kalo tak sahur, jadi sayur lembik le aku ;))

      Oleh kerana puasa, nak letak gamba makanan. Motip?? Tak ada motip ;)) Saje nak menguji ketahanan diri (yelah tu). Anyway homemade food aje pon. Makanan2 di bawah aku masak masa hari Sabtu yang MK bekerja. Actually aku sempat je masak. Tapi masak yang simple2 ajelah. Oleh kerana budak kecik tu ya amat susah nak tido siang (kalo tido pon just 30 min mcm tu pastu jaga dah), maka aku masak awal2 pagi lepas MK kuar g keje. Well, jadi emak kena kreatif (yelah tu, kretip la sangat ;)) )



      Tak ingat ni menu Sabtu bila. Sempat la masak tomyam campak campak je. Yg ni aku snap gambo masa nak makan. Kalo perasan, ada nasi aku letak dalam mangkuk tu skali. Aku kalo makan tomyam/sup mmg macam ni. Banjirrr abes. Sampai tak nampak nasi. Aku rela letak nasi dalam 2 sudu je lepas tu yang lain tu bahan2 tomyam tu. Especially sayur. I likeee ;)) Yg penting kena pedas. Baru umph!!




      Yang ni plak menu Sabtu bila tah. Lupa ingatan pulak. Carbonara pasta. Kalo yg gulung2 ni orang tak panggil spaghetti kan? Aku rasa penne kot gelarannya ;)) Yang ni memang masak ala2 omputeh style lah konon. Pakai olive oil. Pastu siap tabur prego herbs bagai. So tak payah pakai prego punye sos pon xpe. Bila taruk je prego herbs otomatik ade bau sedapppp :D Yang ni pon aku masak style pedas. Hehe. Potong cili kampung tu. Pergggh baru masuk dek tekak. Kalo ikot resepi asli kan muak si carbonara ni. Mana masuk tekak orang melayu kan? ;))


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      Wednesday, June 22, 2011

      My very 1st Apam Polkadot (filling blueberry)

      Assalamualaikum


      Harini I takmo buat entry rabu tanpa perkatan (wordless wednesday) tapi I nak buat entry yang penuh perkataan ;)) Muehehe...


      Akhirnya Ahad lepas, jadi jugak nak buat Apam Polkadot. HIHI. Segannyaaa nak letak gambo dalam belog. Tapi untuk dijadikan kenang kenangan, maka nak letak jugak. Biarlah tak cantek pon. I bukan nak berniaga ;;) I buat untuk suka suka. Untuk santapan family. Untuk santapan bersama kawan2. Masak2 dan bagi orang makan apa yang kita masak sangat membahagiakan ;;)


      Pagi tu, sempena father's day, weols breakfast kat luar (motip?? padahal mmg breakfast kat luar pon tiap ahad ;)) ). Then plan nak pegi swimming pool/BBQ cancel sebab Mummy Haziq admitted kat Al-Islam. Dia baru discharged so better rehat jela kan. So I boring takda ape nak buat, ajak MK ke kedai barang2 kek kat PUJ3. (KakSeli, tak payah pegi bangi ke BTS ke, now PUJ3 pon ade tau ;)) ) So beli bahan2 nak buat apam polkadot tu.


      Siap beramah mesra dengan tokeh tu. Siap bg secret tips and resepi camne nak buat apam polkadot yang best. Nak tau tips dia? Nama pon secret mana bleh bagitau.. Eceh ;)) Mana ada tips, dia ajor cara2 yang betol aje. Sangat sporting aunty tu. Pastu dia ajak pegi kelas belajar buat kek. Belajar buat blueberry cheesecake yg versi bako tu, tiramisu dgn ape tah lagi satu. Yuran cuma RM60. Murahkan? Tapi takde hands on lah. Aku ok je. Lagipon leceh nak buat kek dalam kelas. Better belajo teori je dulu. So I'm planning to attend the class next week :) KakSeli nak join? Depan umah u je noks ;))


      So ini lah apam polkadot saya. Baby blue with Baby pink. Motip ade baby2 bagai? ;)) SAJE :D


      Tak de lah cantek sangat. Siap ada lubang2 gitu. Maybe sebab aku tak pukul cukup kembang ke :-? Pastu polkadot nya adalah tak semenggah sikit sebabnya Khair Rayyan bleh terjaga plak. Aku dah tidokan dia, tp dlm 30 minit je tido dah bangun. Adehhh. Pastu dia mula la mendekati tapak projek polkadot aku ni. Abes tangan kena wane pinky2 bluey2 ;))


      Selain polkadot konon nak test power buat tulisan. Sebab tu ade FATHER DAY tu. Tapi dah tak cukup nak tulis FATHER'S DAY. Belasahhh jela. Kang masuk perut bukan orang tahu pon huruf ape aku makan tu ;))


      Ianya mempunyai inti blueberry tau. Lupa nak snap gambo inti dia. Hihi. So next project nak buat apam corak churpchurpbird inti coklat pulak. Saje nak buat untuk anak sedara. Dorg nak datang weekend ni ;;)


      Apa uols nak order? NO NO NO. Aku memang buat utk diri sendiri je. If uols nak buat, sila la terjah blog bespren i. Namanye NUR, dia mmg bisnes apam polkadot ni. Cantek2 comel2 tauuu. Murah je RM15 utk 50 bijik. Kalo ade filling kena tambah harga sket. Pi la jenguk blog dia ;;) Kalo nak aku buat, sebijik RM1. So 50 biji RM50. HAHAHAHA. Baru nak nak buat. Sebab leceh ah buat mende ni. Kalo orang order mesti rasa stress nak buat. Kalo untuk diri sendiri, buat pon relax2 je. I don't like stress ;))


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      Tuesday, June 21, 2011

      Cerita pasal camping . . .

      Adeh terbasi pulak cerita ni. This is sooooo last week. Ke last two weeks? Hmm lupa lah tarikh sebenar :P

      Date: Last week or last two weeks @ sunNYday
      Place: Sg Ulu Yam (1 hour from TPJ with traffic)
      Time: Sampai jam 10am until 2pm
      Cuaca: Great!
      Event: Mandi manda, makan makan, bako bako, mandi balik, makan balik, haha ;))
      Menu: Nasi putih beli kat kedai, rendang ayam mabeles by ibu Azib, kuah lodeh + nasi impit + sambal tumis ikan bilis sedap gila oleh mummy haziq, spageti carbonara + kek coklat by mama khair rayyan. Also ikan terubuk bako bako oleh team bapakbapak.


      On the way. Harus lah tak mandi lagi dan lupa nak lap susu basi kat mulut dia. HAHA ;))

      Car pool with Azib Lutfan's family. Wuah mcm mat saleh la rambut perang gitu ;;)

      1 year old Hafiy Haziq. Single but not available. Sudah punya cewek ;))

      Team BapakBapak mandikan anak while Team MakMak sedang menikmati juadah. Muehehe ;))

      Itu ajelah aktiviti kami. Apepon, best sangat bawak anak pergi ke tempat2 baru. Dan dia pon sangat teruja nak mengexplore benda2 yang baru. HAPPY ;;) Weekend baru2 ni cadang nak repeat BBQ kat swimming pool pulak. Tapi, Mummy Haziq pulak admitted. Ehem ehem. Ada warga baru untuk 2012 nampaknya ;))


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      Monday, June 20, 2011

      Hackers 'anonymous' tu sape ek?

      Lupa ek nak update pasal hackers yang menggodam laman web kerajaan last week? Patutnya, aku yang berada di line IT ni perlu la update pasal hal ni. Tapi......#AAK? ;)) As long as website yang weols develop tak terlibat dalam konspirasi ni, FINE. So tak perlu amek pot sangat kot. Plus, kami ada pendapat kami sendiri pasal hal yang tiba2 menjadi havoc ni. But, we just keep it to ourselves lah ye. Peace yooo ;))


      Ingat kat luor tu je ade hackers? Dalam umah I pon ada noks ;)) Pantang aku tinggal laptop yang sedang ON kejap, budak kecik ni pon datang lah. Merangkak sikit demi sikit sampai lah ke destinasi yang diidamkan.. Lalu, menghack FB mama ;)) ~ 'Wuaaa bestnyaaa FB ni... nak buat satu account jugak lah'



      ~ 'Kena create cepat2 la account FB sebelum mama nampak! yah yah yahhh'


      'Alamakkkk kantoi laaaa. Mama nampakkkk. HUHU... Mamaaaa i'm sorry....'

      ;))

      Haih...ade ade je kamu ni Khair Rayyan. Kelaka okeh masa kantoi dgn mama :D


      Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

      © ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha