Thursday, December 29, 2011

Hukum menutup aurat kepada seorang wanita

Pada suatu sessi ceramah agama, ada seorang lelaki bertanya pada ustaz.

"Bagaimana jika suami telah menyuruh isteri untuk bertudung kerana isteri telah berjanji untuk memakai tudung selepas kahwin. Namun, selepas berkahwin, isteri enggan menunaikan janjinya kepada suami. Jadi apa yang suami patut lakukan?"       

Jawab ustaz "Mudah saje, suami kahwin la lagi satu dan pilih mana satu terbaik. Apa susah?"


Jadi sebagai wanita kita renung2kan lah. Peringatan untuk diri sendiri juga kerana diri kadang kala terleka. Jika kita cintakan suami, maka kasihani lah dia. Kerana apa segala dosa yang kita lakukan, akan ditanggung oleh suami kita.


Renung2kan dan selamat beramal ;;)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Khair Rayyan's 1st Birthday (2nd party)

Ayoooo, ini baru betul namanya entry pekasam HAHA ;)) Eh eh asik kisah birthday party Khair Rayyannnn aje kan? Sebenarnya party harijadi dia memang dibuat dua kali pon uols. Sekali kat rumah weols kat TPJ dan sekali lagi di Perak sebab opah-opah sedara di Perak kemain teringinnnnnnn nak berbesday party yayen jugak since yang I buat kat TPJ tu theyols tak dapat datang. Maka, tak pasal2 jadi dua siri pulak. Very the overrrr uols. Jangan nanti sampai besar dibiasakan udah le. Kang budak kecik tu ingat party besday wajib disambut 2x pulak. Tak ke naya? ;))


Majlis yang buat kat Perak pon boleh tahann meriahnya uols. Silap2 macam lebih meriah dari yang I buat kat rumah sendiri. Yang bestnya, untuk majlis ni weols cuci kaki jer. Semua opah2 sponsorssss kehkeh. Jangan tak tahu, Opah Cu yayen dapat pangkat Dato' okayyyy. So nanti agak2 yayen konfius tak nak panggil Opah ke Atuk? =)) So majlis adalah disponsor sepenuhnya oleh Dato' Opah ____ dan Opah Andak sekeluarga. Terima kasih tak terperiii okay ;;) Eh aku just ada sponsor satu jer iaitu cake!! Yeay!!!



Nama kek dia atas adalah chocolate trilogy sebab ia menggunakan 3 lapisan chocolate dan rasanya lebih sedap dari cake (secret recipe) yang aku order untuk besday party kat TPJ tu. Harga pon murah. Sedap pulak. Superb!! Aku beli kat satu kedai cake yg femes di Manjung. Tapi aku lupaaa sangat nama kedai dia. Harganya RM50 lebih mcm tu. Kalo sapa2 nak tau nanti email la. I'll try to ask my cousin apa nama kedainya ok :) Memang sangat2 puas hati dan licinnnnnnnnnnnn uols. Hihi


Mama papa lagi yang tiop lilin. Yayen wat dek jer ;))
Alaa papa yayen tak bape sehat masa ni. Rupa pon dah semacam haku nengok hihiks


Yayen with his beloved aunty, Ati

Kiri Opah Cu nina, tengah Mak Ndak, kanan tu ler Dato' ____ hehe

Depan ni Opah Lang. The rest is Aunties dan the boy is Paksu kpd Yayen.

Dannnnn...dia asik mengejor kucingggggggg je kejenya. Kucing tu pulak redha jer ;))
Itu saje, Rayyan's 1st birthday party yang kedua. Kelas kan? Aku dulu jangan kata dua kali, sekali pon tak tentu. Kau ado? =))


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Wednesday, December 28, 2011

DiGi iPhone 4SURE SIRI ANSWERS

OK secara jujurnya sapa kat sini yang teringin seorang assistant??? Really, I mean. Sapa tak nak kan? Aku nakkkk. Hehe. Pembantu yang boleh membantu korang dalam apa saja situasi. Contohnya:

Saya: Saya lapar lah. Rasa nak makan spaghetti
Pembantu: Ada restoran jual spaghetti di area sini.


Saya: Aiyo ngantuk la nak tido jap. Tolong gerak saya lagi sejam.
Pembantu: Ok saya akan pasang alarm pada jam 5pm.


Saya: Tolong carikan email daripada suami saya semalam.
Pembantu: OK ini dia.


Saya: Saya rasa nak pergi genting esok. Cuaca okay tak esok?
Pembantu: Mengikut ramalan cuaca esok adalah 23'c di Genting. Cuaca baik.


Saya: Ingatkan saya untuk ambil pakai di dobi after office hours.
Pembantu: OK saya akan sediakan reminder.


............... WUAHHHH BESTNYAAAAA.... Pendek kata you dont have to be a CEO to have such a great assistant. Malah mungkin lebih baik dari assistant seorang manusia. Hehehe. Ko nak marah dia pon boleh sebab dia tak ada perasaan haha ;)) Anyway dialog di atas adalah contoh aje. Sebab digital assistant bernama SIRI dilengkapi di dalam iPhone 4S adalah dalam bahasa inggeris saje OK ;))


Sebab itu aku rasa Digi dan Siri adalah pasangan yang sangat secocok. Kerana dengan adanya Digi, Siri akan menjadi digital assistant yang sangat hebat dan reliable ;;) Thanks DIGI :D


p/s: Thanks to nuffnang too :)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Mengejar Skuad Perodua Era? And hitz fm?

Salam uolsssss ;;)


Sorry for the all iPhone4S entries previously ek. I saja nak cuba luck kot dapat iPhone4S tu. Muehehe. Kalau malang tak berbau, TUAH pon turut tak berbau bukan? Paling penting cuba jer, tak rugi apa2 pon. Sesen pon tak luak. Paling penting, berupdate jugak blog aku ni. HAHA.


To be frank, aku ada je di alam maya ni. Cuma, tak aktif. Err aktif jugak di twitter. Tapi di FB tidak sama sekali. Boring lah FB. Sesekali update boleh lah. Selebihnya biar churpchurp tolong updatekan. LALALA ~~ ;))


OK dah lari tajuk banyak ni. Actually last Friday ada skuad perodua Era dengan Hitz FM ada datang sini. Mula2 tak perasan yang hitz fm tu. So tak sempat nak amek free goodies from Hitz. Sobsob. Dorang pegi serang HSBC bank yang baru bukak kat bawah ni sebenarnya. Then petang tu Era pulak datang. Bos plak suh weols turun ramai2 memeriahkan suasana. Secara jujurnya aku memang tak layan radio Era tapi sebab dia nak bagi goodies serang jela kann. Dasarrr ;))



Masa dia tanya namakan salah sorang DJ gegirl aku dengan bangganya jawab Farah Fauzana boleh??? HAHAHA =)) Rupanya Fafau tu Hot. Abis DJ gegirl Era sape? Sumpah mak tak kenal ;)) Tapi after that dapat gak few questions betol. Maka antara goodiesnya adalah.................


Mini sabun mandi shokubutsu (active), lunch box kenny rogers, kalendar 2012 songlap, keychain dengan roti. Boleh? ;)) Hahaha. Kelako rasanya. Layan jelaa kan. Hilang terus ngantuk mak petang tu. Kihkih.


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Tuesday, December 27, 2011

DiGi iPhone 4SURE I DO 1ST

Ok, what is the first thing that I will do with my iPhone 4S? I mean, AFTER I get the free phone. Or to be exact, IF I get the free iPhone 4S. Muehehe ;)) -- merepek lak minah ni :D


Well maybe in the first 5 minutes I will be in speechless mode hahaha. Jadi, benda pertama yang aku akan buat adalah mengONkan iPhone 4S tersebut dan mencuba semua function terbaru yang ada. I mean, selain yang ada dalam iPhone 4. Dan teknologi yang aku paling tunggu2 adalah teknologi SIRI. Dengan adanya SIRI hopefully segalanya akan lebih mudah. Well, it's very pleasure to have sort of assistant. Just ask SIRI and she'll answer you. Inilah yang dimaksudkan sebagai Artificial Intelligence. Sebagai bekas pelajar IT dan bekerja dalam bidang IT aku rasa aku perlu mempunyai teknolgi ni ;;)

Click this image for larger view


Physically pulak, benda pertama yang aku akan buat dengan iPhone 4S ini adalah mendapatkan sebuah baju yang sesuai untuk dia. She deserves a beautiful case ;;)



Sila terjah mana2 Digi sekarang dan dapatkan iPhone 4S andaaaaaa :D



DiGi iPhone 4SURE 4 ME

WHY I WANT IPHONE 4S??? I have reasons for that HEHE.... In fact, not only me, but each one of you also want it rightt?? I mean, in your deepest heart, I know u want it ;;) Jadi antara sebab2 kenapaaa aku beriya sangat nak iPhone 4S adalah kerana . . . . . . . . . . . . . . . .


.....budak kecik ini yang telah menguasai my current iPhone4 T_______________T Wuah budak2 sekarang bukan main lagi teknologi dia. Jari-jari halus dia pon pandaaaai aje nak touch the screen. Geram with those tiny fingers ;))


Kedua. Sebabnya aku rasa telah jatuh cinta sangat dengan iPhone. Dan aku yakin iPhone 4S lebih hebat dan sangat2 best. So why not, we use such technology kan?


Ketiga. If I have this new iPhone 4S, so I'll give my current's iPhone to my husband. And I'm sure bukan my husband yang pakai tapi our son yang akan pakai ;)) Nanti boleh la mama facetime dengan anak mama. Yeayyyy :x


Keempat. Well, siapa tak nak iPhone 4S FOR FREEEEE???? Haaaa terjojol tak biji mata tang FREE tuu? Uols ni memang kalo barang free laju aje kan? Hihi. Anyway, Digi is soooooo waaay generous to giving way iPhone 4S to lucky nuffnangers. Mana tau ada rezeki kan? Belom cuba belom tahu. Kalau tak cuba sah sah lah tak dapat kan? Kalau cuba at least I have that 1% lucky chance hehe ;))



Lagipon, with Digi aku yakin servis dia tak akan mengecewakan. Bukan bodek ok sebab I'M A DIGI CUSTOMER. So, why not you? ;;) Pada yang tak sabar2 nak dapatkan iPhone 4S, boleh terus terjah Digi. Tak payah nak tunggu lagi. Hurry up! By the way, I ada review the price and package in my earlier post. Happy surveying :D



Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

DiGi iPhone 4SURE MOST AFFORDABLE

Hyeee uolsss. I sangat teruja ni. Kan ke iPhone4S dah keluar kann? Takde rasa2 nak beli keee? Sebagai pengguna iPhone 4 aku betul2 terujaaa sangattt nak dapatkan yang S ni. Superb!! Plus, Digi sedang menawarkan pakej iPhone 4S ni tau. Wuahhh bestnyaaa!! For your information, iPhone yang aku pakai sekarang ni pun menggunakan khidmat digi tau. So far memang ok dan tiada masalah. Suka sangat! ;;) It's very affordable dan u boleh online tanpa had di mana saja!! Cool huh ;p


Let's check it outttt ;;)

OMG sangat cute lah (rolling eyes ;)) )

Kindly click this picture for larger image
 See?? Murahkan pakej ni?? Aiyoooooo, with this kind of price, I believe most of us can have it ;;)

Kindly click this picture for larger image
Selain pakej RM88, ada jugak pakej jimat dengan hanya RM55 atau pakej yang lebih marvellous dgn harga RM156. Tepuk dada tanya selera ;;) Frankly speaking, I think Digi's offer is the best that u can get. Hurry up!! Terjah la mana2 cawangan Digi dan dapatkan iPhone 4S anda dengan kadar segera!! ;;)




Thursday, December 22, 2011

Movie review: Breaking Dawn (Part 1)

Ya ampun. Lama gila seh udah tengok cerita ni tapi baru terhegeh2 nak buat movie review. Apekahh? ;)) Anyway lambat ke cepat ke, sebagai ahli twiligthers (dan dan ngaku ahli, tapi aktifnya tidak) adalah kewajipan aku untuk menghebahkan ke-best-an cerita ni ;;)

Sebelum tu aku ada beberapa komen +ve dan -ve. Cekidoutttt :-
  1. Aku tengok cite ni di GSC dan kualiti gambarnya macam tak best. Blur dan tak sharp. At some moments, aku pening. Agak kecewa di situ. So salah panggung atau memang cerita dia begitu? Ada sesapa nak explain?
  2. 20 minutes telah dipotong dari cerita yang sebenar. Especially tang honeymoon dan masa bersalen. Anyway aku rasa bab honeymoon tu tak payah la nak senset2 sangat kan. Banyak lagi kot cite blues yang tersebar kat luar sana. Lagipon bukan dia nak tayang details of the ___ part, still ade hadnya. Hmm, it's a love story dan aku dah baca betapa romantiknya bella dan edward lepas kawen. So a bit frustrated sebab tak dapat tengok digitalize version. Coii!
  3. Overall aku memang paham la cerita ni, tapi untuk penonton yang tak penah tengok twilight series before mereka agak tak paham beberapa scenes. Sebab scenes tu ada yang complicated contohnya nape warewolf nak gaduh dengan vampire? Nape bella pregnant tapi semua cemas? Nape last skali Jacob tak bunuh baby tu? Haaaa... So macam kesian aku tengok orang kiri kanan duk berbisik2 "kenapa ekkk? nape gitu ekk?" Hehhe ;))
OK dan sekarang, sila duduk di seat masing2, mak nak cerita pasal Kakak Bella dan Abg Edward ni. Jangan biseng tau, duk dendiam ;))


Basically Breaking Down (part 1) adalah menceritanya alkisah The Wedding. Antara manusia dan vampire. Dan haruslah di antara mereka adalah CINTA. Bukan kena paksa kawen ke ape kan kihkih ;p


*all pictures are taken from google. thanks to mr google*

"The Wedding"

Sweet sangat mula2 cerita ni di mana Alice menolong Bella almost in everything dalam wedding preparation dorang. All the details memang superb.


Walaupon banyak pihak tak setuju dengan wedding Bella & Edward, tapi majlis tetap diteruskan. Parents Bella ni aku rasa macam kelakar jek. Funny in a cute way :">


Baju kawen yg super hot!! :D
Lepas kawen Edward bawak Bella pegi honeymoon ke sebuah pulau private di Spain. Kononnya pulau tu Carlise beli untuk wife dia. How sweet :x After 2 weeks berhoneymoon Bella rasa 'semacam' dan kat sinilah mula rasa gelisah kalo tengok cerita ni. Sebab Bella is pregnant. Pregnant tapi tak sama macam orang lain pregnant. Sedih masa part Bella dah balik rumah Edward tapi asik tipu2 bapak dia. Cakap dia tak berapa sihat dan tak boleh balik. Sedih tengok masa tu :-s


Kandungan Bella pon masa tu adalah merbahaya. Bahaya untuk Bella sebab kandungan tu boleh merosakkan sistem badan Bella. Ate, udah pregnant anak vampire kan ;))



Tapi walaupon bahaya, Bella amik risiko. Semua orang marah dengan keputusan dia tapi dia tetap nak pertahankan baby dia. Oh, sebagai seorang mak aku rasa touching sangat. Sebab perasan mengandung memang unik. Walaupon biasanya macam2 problem waktu mengandung tapi seorang ibu cekal melaluinya. Dan dalam tak sedar, dia akan menyayangi bayinya. Walaupun belom pernah bertentang mata. It's magic.


Endingnya....perlu ke aku cerita? HAHA. Uols tengok la sendiri ok ;)) Itu saje bye :-h

*membuat entry sambil menunggu suami pulang.
Oh rindu papa, berpisah selama 48 jam sangat
menyeksakan!! papa i miss youuuuuu..........*


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

* checkup 12 bulan *

Dear diary (tetiba jadi diary online pulak ;)) ), rasa tak sangka cepat betul masa berlalu. Sudah setahun. In fact, setahun sebulan enam hari sudah perjalanan aku sebagai seorang Mama. Mama kepada Muhammad Khair Rayyan. Kehadiran budak kecik pipi bulat ni betul2 merubah hidup kami. Setiap parents pon akan jadi begitu kan. Memang sangat kagum kat uols kalo kata lepas ada anak hidup langsung tak berubah. Huuhuu. Tu alien bole la kot :D


Udah ala2 berlari sekarang ni ;)

Ok lah, to be exact, checkup setahun budakjejarihalus tu dipospon pada umur dia setahun sebulan dua hari. Sebab dia kan demam 2 weeks ago. So hasil checkup 13 bulan adalah seperti berikut :-

Berat ~ 8kg
Tinggi ~ 73cm

So, normal kan? Ke ringan ek? Ok lah tu ringan ek. 8kg pon udah sangap aku mendukungnya ;)) Kihkih. Apepon mama bersyukur sebab anak mama sihat cergas dan cerdik (puji anak sendiri, standard la mak2 kan :D). Mama harap anak mama akan ceria selalu, jadi anak yg baik dan soleh dan taat pada mama dan papa ok. Tapi paling penting, taat pada suruhan Allah. Aminnnn....


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Wednesday, December 21, 2011

Wordless Wednesday




Berbakti pada tanah, kita juga dpt habuannya ;;)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, December 20, 2011

I'm not feeling well...

Hye hye...


Sudah ke kuberitahu aku dapat semput last weekend? Hmm, makanya kesihatan adalah sedikit merudum. Malam tadi tak dapat tido lena sebab batuk non stop. So harini cuti. Yang sedihnya, dalam cuti pon kena buat kerja. Wuarghhh tension!! Dah la MK bakal naik belon malam ni. 2 hari tanpa beliau gimana hidup aku ek. Wuwuwuwu :-s

Ok layan jela gamba budak setahun jagung ni...


Gamba di atas bukan adegan buli anak ek. Dia yang suka tarik2 cekak aku, so aku paksakan dia pakai. Terus menangis HAHA. Tau plak tak nak pakai tapi bila mama pakai nak tarik2. Babap nak? ;))

Yang ni terang lagi bersuluh dia mengacau aku masak kat dapur. Padahal mama goreng keropok lekor je pon kat dapor. Kalo aku masak nasi bariani kambing harus dia yang tolong sembelih kambing kot =)) Haish anak mamaaaaa niiiii. Nak masuk Masterchefbaby ek? ;))


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Monday, December 19, 2011

Visiting baby Rizqy Qausar

Alhamdulillah bertemu jugaaaaaa dengan rakan baik aku ni. Nama pemes CikMawa. Eh apesal cik? Puan okeh ;)) Dulu masa beliau bernikah aku dalam pantang. Now dia dalam pantang, anak aku dah pon setahun jagung. In fact tarikh beliau bersalen awal 2 hari dari besday Yayen. So next year dan akan datang senang sangat la nak ingat besday anak beliau; Rizqy Qausar nama diberi. Well, not very sure with the spelling. Rosma, kalo ko baca ni dan namanya adalah salah, sila betulkan yer darling ;;)



Inilah dia, putera yang ditunggu tunggu. Cerah budaknye. Kecikkkk aje uols. Kekok nak pegang. Anak aku kuor2 jer udah 3kg lebih kannn senang nak pegang ;))



Dan aku rasa Qausar memang sangat persis Mamanya. Mata, idungnya, bibirnya memang sebijikkkk macam muke ko Rosma. Hehehe. Anak mama sungguhhhh ;;) U should be proud. Yayen sampai skrg aku tak sure macam muka sapa HAHA kuikui. Nak kata kenan Edward dalam twilight tak jugak kihkih :D


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Mommies & Babies outing to Splash Park, The Mines :D

**note: Entry ni sepatutnya keluar smlm (Ahad) tp harini
tgk masih dlm bentuk draft. Menci!


Assalamualaikummmmm....


Sekitar dua minggu sudah, kami (team Anggun Comel) pergi bawa anak bersiar2 ke Splash Park, The Mines. Sementelah cik abang masing2 kerja pada hari Sabtu so why not kita amek peluang ni untuk jalan2 dan bawa anak berseronok. Satu hari di mana kita lupakan soal bisnes dan enjoy!!! (gaya nora danish dalam Puteri ;)) )


Sampai ke Splash Park agak awal, belom pukul 11am tak silap. Namun sangkaan kami meleset sebab ada orang lagi awal dari kami T____T Huhu....


Bangun awal pagi siap hensem2 dan pegi jalan2 dengan mamaaaa. Kita breakfast dulu ya sayangg :)

Hafiy Haziq :)

Actually ni gamba selepas beriadah di Splash Park. Apa lagi, time ni la mommies nak bershopping kannn ;))

Agak malu jugak sebab kami jer ibu2 yang turun kolam sebab anak kami kecik lagi dan perlukan pengawasan. Anak orang lain da besa and bleh handle diri sendiri. Malu wehhh T___T Tapi demi anak nak main air, mama sanggup masuk air hehe ;))

Penat wehhh. On the way balek masing2 pengsan HAHA.


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Saturday, December 17, 2011

✿ anggun comel ✿: YEAR END SALES!!! :D

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum

:)

Sempena hujung tahun 2011 ini, Anggun Comel Butik (formerly known as Ala Anggun Butik) ada membuat sales besar2an.... Rajin2 lah tinjau blog AnggunComel ya. Thanks ;;)


✿ anggun comel ✿: YEAR END SALES!!! :D: "Package A Tikar Evamatic + Prewalker Shoes + books (2 pcs ) + brooch for mom (2 pcs) only for RM100!! Package B Tikar Evamatic + b.."

Click this picture to go to the sales section :D

Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

Friday, December 16, 2011

Rayyan is ONE (Pictures from photographer)

Before we start, mama nak ucapkan selamat ulang-bulan yang ke 13 untuk anak mama. Yayen sayang, mama doakan anak mama sentiasa sihat ceria dan cergas. Sekarang dah pandai jalan, nak berlari pon ye. So berjalanlah elok2. Mama doakan agar kedua-dua kaki yang comel itu akan terpelihara dari segala kemungkaran dan menujulah ke tempat2 yang disukai oleh Allah swt. Aminnn.....


Dan setelah hampir sebulan baru aku teringat yang aku belom lagi upload sebahagian besar gambar di Majlis Hari Jadi Khair Rayyan yang pertama bulan lepas. Pada yang rasa tak dijemput, saya nak memohon maaf sebab memang hanya menjemput selective friends. InsyaAllah kalo ada rezeki lagi nanti saya jemput semuanya. Teringin jugak nak bertentang mata dengan semua SR blog picisan ni. Walopon tak seramai mana, tapi saya tahu anda ada di sana. Eceh terjiwang plak ;))


Ok ok enough membebel. Ni hanya sebahagian kecil gamba di official photographer. Selebihnya ada di FB.


Birthday boy yang baru bangun tido terus kena bersiap dan ala2 blur tengok ramai orang. Ada dua orang awek kat belakang tapi dia buat dekkk jer HAHA.

Time ni belom berjalan lagi. Jadi perjalanan terpantas adalah merangkak huhu

Sebelum lebih ramai tetamu, meh mama suap yayen mamam dulu ek :D

With princessssss ;;)

Menantu saya :D Lupa nak bg yayen pose dgn awek dia ni.. Adehhh

Kek sebelum dimusnahkan hehe

US

1 happy family. I love you yayen. And of cos, I love u papa. Muahhhs :x

Sekian saja. Nanti ada masa cerita pasal besday party yayen kat Perak pulak hehe ;;)


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha