Monday, January 9, 2012

Short vacation to Malacca :')

It was actually an unexpected short trip. Very short trip. Unexpected tu sebab kami memang tak plan. Paginye jalan2 di KL tetiba lepas lunch MK ajak pegi Melaka. I on jer ;)) Malah tak layak nak bagi title vacation tapi biasa la mak kan suka gembar gemburkan suasana. Hikhik. So layan jer la entry pasal pegi Melaka ni ek. Banyak gila kot gambar. Lantak kannn. Jangan blogger mendownkan server mak sudaaa ;;)


Check it outttt....

Macam tepung gomak pulak muke. Well masa ni baru nak bertolak dari KL. Muke pon fresh lagi sebab mekap masih tebal HAHA. Yayen lak awal2 da ngantuks.

Montot tembam ia ;;)

OK dah sampai Melaka. Lebih kurang 1 jam 30 minit dari KL

Kelasss ade Melaka Mall. Perak Mall ade? Terengganu Mall ade? Tak ada kan? ;))

Jalan Taming Sari

Tak sempat cuba naik beca. I'll try one day.

Street view


Romantik kan :x


View from Melaka River

Menaiki Melaka River Cruise. Cantiknyaaa Melaka ok. Harga tiket cruise hanya RM10 untuk dewasa. Anak masih infant so free. Harga for kids tak tengok pulak.

Seronok bawak mak jalan2 ;;)

Budak kecik yang asik nak speed kalo berjalan. Tu berlari namanya bukan berjalan, ye anak.

So happy budak ni. Mama pon tumpang happy. Hehe
Lepas turun boat duk tangkap2 gambo pastu dan senja. Lepas maghrib bergerak ke syurga makanan seafood yang fresh. Ramai yang recommend pergi ke Restoran Parameswara, Umbai. Encik google pon turut recommend. So kita pergi k. Joommmm!! Only 15km from Melaka River Cruise.

Sampai2 terus pilih fresh seafood. Kami makan pari bakar, sotong goreng tepung, udang butter cream, sup sayur dan siakap sweet sour. Total untuk 5 orang dewasa campur nasik air segala RM130. Banyak gila okayyy makanan dan harga berbaloi sgt! ;;)
Tapi sorry la gamba makanan dah siap masak tak sempat snap sebab masing2 dah kelaporan giler. Hehe

Inilah signboard kedainya
So dalam 11.30 pm kami pon bergerak pulang. dalam 1am jugak sampai ke rumah. Happy sangat2. Trip yang pendek tapi enjoy! Kami memang tak rancang nak pergi2 tempat2 bersejarah pon. Maybe next time. Since masa tu adalah 31.12.2011 so untuk avoid kesesakan kami pilih pegi tempat yang tak berapa sesak. Thank God masa nak naik boat pon orang tak ramai sangat. Kat tempat makan pon tak berapa sesak sebab kami datang awal lepas maghrib. Tapi kalo lewat cepat la penuh tempat tu.


Sedihkan, dah masuk usia 27 tahun (lagi 8 bulan okey baru masuk 28) baru laaa merasa jalan jalan Melaka. Kira ni macam teaser jer lah ni. Next time harussss bercuti kat Melaka. I cadang next time nak book motel/hotel yang kat tepi Melaka River tuu. Sooo cantek. Mak suka!!


Melaka, kami akan datang lagi, janji... Hihi..


Last but not least, kindly visit our blogshop HERE!

2 comments:

  1. Bw kt sini...parameswara mmg tmpt peberet bler nk mkn ikan bakar..i follow..jgn lpe follow k..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha