Wednesday, March 21, 2012

Kisah jiran berjiran

Assalamualaikum ;;)


Wuah i masih lagi dalam mode terkejut ni. Mana taknya, semalam baru i found out yang my neighbour is pregnant for the 2nd child. And she's already 8 months plus plus going 9 months. Can you imagine??? Sila imagine betapa ketidakpritahinnya aku terhadap jiran!! Wuaaaaaaaa. Serius aku malu sgt sebab tak tahu. Bukan suka jaga tepi kain orang and whatnot. Cuma, sifat kejiranan tu telah makin pudar nowadays. Adakah ini berlaku pada aku sorang saje? Uols dengan jiran uols camne ek? Life aku bersama jiran adalah begini :-

7:30 am - Keluar rumah sama2 panaskan enjin kete. MK plak mmg dah kuar awal 7 lebih gitu. Tapi jiran aku (yang aku baru tau dia pregnant ni tadi) memang husband dia lah yg panaskan enjin kete hari2. Takkan aku plak nak menegur sapa suami orang kan? So cuma pandang2 jelah. Kalau suami dia senyum aku senyum lah. Takkan nak buat muka kelat kan. Senyum itu sedekahh tapi takbleh lebih2 la. Huhu.

7.40 am - Baru si Eja (jiran aku yg pregnant tu) keluar dgn anak sulung dia. Biasa dia dukung anak, aku pon tengah mendukung yayen nak masuk dalam kete. Then aku senyum2 la bila nampak dia. Pagi2 biasa lah masing2 nak cepat tak ada lah sembang2. Just hai-hai bye-bye gitu ;)) So aku pon tak ada lah perasan keadaan perut dia tu.

6.30 pm - Time aku balek keje plak memang dorang dah sampai umah and pintu dah tutup segala. Takde la pulak aku nak intai2 kan. Huhu.

Kalau weekend pulak, dorang suami isteri memang cuti sabtu ahad so banyak la aktiviti dorang keluar ke mana2 kan. Weols pulak, sah2 sabtu aku duk umah je tak ke mana2 sebab MK keje. Then jiran pon keluar, jadi memang aku tak bersosial la dengan si Eja ni. Last skali sembang2 lama masa birthday yayen dulu. Percaya tak?

Kalo jiran sebelah kiri (chinese) pulak memang lagi la tak bertegur. Kalau nampak ade lah cakap morning, hye etc. Tapi dengan pagar batu dia jer dah tinggi, nak nampak pon payah ekekeke. Jiran depan plak okay. 1 family. Tapi jarang nampak gak. Gituuuuu.


So yesterday when I found out she's pregnant i was like whatttttt!! Macam mana aku boleh tak tau kan. Itu pon kebetulan semalam aku tak keje dan dia pon balik awal. Aku kat luar rumah masa tu, aku ternampak perutnya yang comel tu. Sah2 itu perut mengandung bukannya perut LEMAK macam aku ni kan =)) Dia cakap nak masuk 9 bulan dah. Huhu. Last borak pnjang masa birthday yayen. About 4 months ago gitu. So that time dia dah pregnant 4 bulan la macam tu tapi sumpah masa tu selim melim je aku tengok. And dia cakap, masa birthday yayen dia pon masih tak tahu dia pregnant (ni mesti kes belom period lagi lps bersalen dats y tak sedar pregnant). Sbb masa tu anak dia baru 8 bulan macam tu. Sebab now anak dia baru nak masuk setahun next month dan dia sedang pregnant 8 bulan. Kelas kan? :) Itu lah rezeki dari Allah namanya. Happy sangat! Suka tengok orang pregnant hehe.


Jadi sebagai jiran, saya rasa sangat bersalah pulak. Kena buat makan2 utk meraikan ni hiks ;)) Okay lah sebelum mengakhiri entry ini, sila layan gambar yang tiada kena mengena dengan entry ini. Tajuk gamba2 di bawah ialah "little cousins" :x


Left: Adek (kyrin) yang semakin lincah. She cares about nothing but only her toys haha. She like to run shout and bullying her elder sister ;))

Right: Kakak (Kyra) yang sudah ada ciri2 kakak2. Suap yayen makan. Pujuk kalau menangis. Bila tanya "kakak nak adek tak?" she replied "abah tak kasi". Hehe tak ke comel? ;))



Left: Amir Al Aqwa yang comellllllllll. Malangnya tak sempat nak amek gamba masa jaga. Masa tido jer sempat. Adoiyaiiiii. Eeee geram seh kat aqwa ni. Muahhh!!

Right: Sape lagi kalo bukan Tuan Besar Yayen ;))


Suka tengok 4 beradik ni main sama2. Kyra sibuk nak jadi nanny jaga aqwa and yayen. Kyrin plak sibuk berlari tak kira la adik2 baby ni baring ke ape hehe. Aqwa dgn aksi meniarap dia tu. Tapi laju wooo dia komando. Yayen plak sibuk nak menunggang Aqwa sbb dia suka main kuda2. Uhuk ;)) Ya Allah Kau peliharalah zuriat kami dari segala kejahatan dan kekejaman di dunia ini. Dan bimbinglah kami untuk membimbing anak2 kami menjadi anak2 yang Soleh dan Solehah. Aminnnnn.


7 comments:

  1. Wah bestnyer rezeki dkt2 nih... Ros lmbt jgak nk dpt auni ari tuh.. Hihihi.. Apapun semoga ada hikmah... Ros duk kondo, dgn jiran just senyum2 ja..maklum all the chinese :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? mmg majoriti chi_nese ke? dorg ok ke ko? hehe

      Delete
  2. ciare... u r not alone... nieza lagi la... jiran2 sebelah kanan ngan kiri lelaki... mmg xdenye nak bertegur sapa... kang tak psl2 kene hempuk kang kalau ramah tetibe... huhu... baru2 ni tau jiran sebelah kanan baru je kawen.. tu pon ade jiran bawah kasik adiah kawen kat die..huhu..giler tak tau kan... die pon xde kasi kad... manela ktorg nak tau... n sampai skang tak penah nampak lagi bini die..rase2nye diorg duk jauh2...huhu..ktorg duk flat pon lgla xde bertegur sapa.. duk lam umah je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes am not alone hehe. agaknya duk KL mmg gini kot ek. kau kau, aku aku. dulu masa kat kg lain sgt. huhu. tp xde la sampai x kenal. cuma x akrab kan.

      Delete
  3. Hidup berjiran skrg mmg mcm tu.. Tegur takat hye hye gitu je lah.. itupun kalau kebetulan time dia nk kuar rumah, kita pun kt depan pintu. Dok plak flat kan, lagilaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, timing keluar kalo sama nampak la, kalo timing pon lain2 guane? hehe

      Delete
  4. ciare, kite ngn jiran pon lebih kurang awk. sbb masing2 sebok la. mane ade masa nk sembang santai gtu2 aje...huhu

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha