Thursday, March 29, 2012

Life Not As We Expect

Assalamualaikum ;;)


Hehe ni namanya tajuk yang 'selamat'. Sebenarnya aku nak taip 'bestnyaaaa kalo dapat jadi macam dia dah la cantik kaya pandai blablabla' ;)) Tapi nampak tak bersyukur pulak. Maka untuk meng-kaver buat2 la tajuk orang bertamadun sket kannn.


Blogwalking ni sebenarnya bleh buat aku stress. Tambah2 plak kalo blog yang kita baca tu empunya blognya sangat sweet (from what she writes) pastu semuanya indah2 belaka yang dia ceritakan. Contohnya dia keje sebagai eksekutif korporat company xxx pastu pegi keje pakai suits cantek2, kasut lawa2, balik umah maid dah buatkan semua, tinggal layan anak and suami jer, makan kat restoran hebat2 pas suami balik keje, suami bagi adiah beg rege ribu2, tinggal dalam rumah lawa macam istana, cantek bergaya, pergi melancong ke oversea sebulan sekali, bla bla bla. Sungguh stress membacanya HAHA ;)) Sebab tu kadang2 aku malas jer nak blogwalking. Just blogwalking kat blog kawan2 yang kite dah kenal rapat jer. Kalo dengan kawan2 takde nak jeles2nya hihi.


Sebab tu lah aku lebih prefer melepak di twitter kot. Lama2 kalo baca blog yg berciri2kan di atas bleh buat aku saiko dan rasa tak bersyukur dgn apa yg aku ada sekarang. Nanti syaitan mula la bisik2 "pegi la beli beg macam dia. suruh suami kau belikan"...haaa ni contoh jeee. So far belom penah lg mintak MK belikan beg rege ribu2 ni ;)) Hehe. Sedangkan, dengan apa yang aku dah ada ni, dah cukup bersyukur dah. Ada tempat tinggal (walaupon bukan rumah sendiri tapi masih mampu menyewa, better dari merempat), ada kereta kecik buatan malaysia yg memudahkan perjalanan dan urusan kami, cukup makan minum, cukup pakaian, etc. Kesimpulannya daily basis punya ciri2 dah ada. OK la kan? Better dari orang lain yang mungkin kehilangan kerja, takde transport, takde pitih nak beli beras etc. Nauzubillah himinzalik. Jauhkanlah ujian2 seperti ini kepada kami. Aminnnn.


Buat masa ini, bersyukur ada suami, anak, mak, adek beradek, sedara-mara, kawan2..... Better dari hidup sebatang kara dan tidak dipedulikan sesiapa. Sedih gile kalo hidup sebatang kara kan.


Errr motif entry ni adalah......bersyukur dengan apa yang kita ada.



Alhamdulillah.

 

12 comments:

  1. kite selalu jeles pd org yg cantik n kurus. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. jeles dgn org yg berkulit cantek n pndai bergaya n kurus *satu ciri pon takde kat ahkakkk* hehe

      Delete
  2. Yup ciare, kadang-kadang seronok baca cerita bloggers lain yang indah2 belako. Sampai balik rumah, terberangan kan best kalau ada life macam diorang.

    Tapi bila pikir-pikir balik, mana ada manusia yang hidup indah sentiasa. Takkan lah diorang nak letak semua cerita tak best kat blog kan.

    Dan sebenarnya (eh tajuk lagu Yuna) kita hanya nampak senang dan indah orang, susah dan pahit diorang kita taktau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pahit2 tu malas nak pikir, pikir yg manis2 jeee. hehehe. tu la, xpe la bersyukur jela dgn apa yg ada kann. yg penting happy bersama org2 tercinta :D

      Delete
  3. betul betul betul
    *ok dh mcm upin ipin

    sebelum kita terrrrmintak bukan2 dr suami,
    baik jauhkan blog2 yg mendatangkan ke-jelous-an melampau tu
    hahaha

    tp kan ciare, kadang yg ditulis tu yg indah2 je
    yg pahitnya kita x tahu
    so sama-sama kita bersyukur apa yg kita ada
    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi tu la so far xde la jeles tahap melampau. rasa x mampu tu sila nangis dalam hati jer..x usah di kenang ;p

      Delete
  4. bukan ko sorang je ada perasaan macam tu. smua org kot. bila tgk org bleh dpt hidup yg mcm sgt perfect
    kita pn mengharapkan perkara yg sama
    tp marilah menjadi positif
    jadikan tu smua pembakar semangat
    yg 1 day nanti kita pun boleh dpt apa yg dia dpt

    dan tak semestinya apa yg kita tgk sungguh perfect
    hakikatnya?? kita x tau
    mana tahu.. dia mewah. nampk mcm bahagia tp sebenar laki dia panas baran ke... benda2 gini mana org share kan..

    ye..bersyukur la sentiasa dgn apa yg kita dh ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, bersyukur dgn suami yg penyayang dan anak yg sihat :)

      Delete
  5. bestnyeeeee si polan yang hidup perfect camtu..cantik bergaya,gaji ribu riban..ada maid boleh buat semua..dina mampu tengok and baca je la..
    syukur dengan apa yang ada.kang kalau baca lama2 dah terbekenan pastu tak dapat gigit jari..sape yang susah??
    kadang2 alam maya maybe nampak perfect semua but real life hanya dia dan Allah je yang tau..maybe tak seindah rupa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp kalo betul2 hidup dia seperfect yg digambarkan, wuaaa mak betul2 jeles ni HAHA

      Delete
  6. bukan awk sorang je rasa macam tu.saya pun rasa macam tu jugak.haha.even org lain pun ada rasa macam tu.tak pe yang penting mcm ciare cakap kena bersyukur.ingtkan diri sendiri gaks

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha