Friday, April 13, 2012

Kisah buat passport yang mencabar huhu

Assalamualaikum ;;)


Hai uolss. Apa kabar anda semuaa? Hehe. Adoi lah, semenjak dua menjak ni mood berblog memang merudum sama sekali. Walaupon sebenarnya banyak benda nak cerita. Actually nak cerita pengalaman kami membuat passport baru2 ni. Alkisahnya terpaksa buat time weekend lepas sebab memang lepas ni masing2 busy and takot tak sempat buat pulak. Jadi weols redah jelah buat passport Sabtu lepas di Presint Diplomatik. Nape ek presint 15 tu panggil diplomatik? Huhu


Hari sabtu tu kami akan naik flight pada sebelah petang jam 2.30 di KLIA ke Terengganu. So sebab pagi tu je yang kami free, terpaksa cilok masa untuk buat jugak passport hari tu jugak. Dah la tau masa sangat pack tapi pegi Imigresennya lambat jugak. Bukan apa, sebelah malam tu weols tolong my BFF pindah umah. Actually MK la yang tolong. Aku tolong jaga anak jer ;)) Bayangkanlah, jam 5 pagi baru setel pindah umah. Aku siap tertido kat umah my BFF tu. MK plak terus pengsan after that. Kul 9.30 am baru nak pegi Putrajaya. So bayangkanlah. Dengan gambar passport tak buat lagi. Dah sampai sana, terlupa kuar duit pulak, jenuhh cari ATM. Huhu.


Waktu amek nombor, ada 150 lagi nombor di hadapan kami (-_-"). Tapi alhamdulillah sempat jugak pegi kaunter memohon pada jam 12.30 pm. 12.45 pulak pegi kaunter bayar. Actually aku dengan MK cuma nak renew passport tapi sebab kiosk renew passport tak bukak tu pasal kena join tunggu nombor gak tu. Grrrrrr sabau jelah. Passport yayen kelako sangat gambo dia ;)) Hehehe.


So pas siap bayar passport staff situ kata amek passport besok sebab tak sempat siap haritu jugak (kata siap dalam SATU JAM, yelaaaaaa sangat). So weols pon cepat blah laju2. Kul 1.20pm sampai rumah. Kemas beg then bergegas ke airport. Sampai ke KLIA jam 2.10. Woot woot mujuuuuur flight tak berlepas lagi. Uols kena baca perenggan ni laju2 dan mengah2 tau baru dapat menghayati watak weols pada hari tersebut ekeke ;))



Harga passport:
Dewasa - RM100 - 2 tahun
Kanak2 - RM100 - 2 tahun
Kanak2 - RM150 - 5 tahun

Naseb tak terlepas flight ke Ganu ni huks @KLIA


Sila lah pilih yang mana suka ok. Tapi untuk dewasa yang 5 tahun tu terlupa pulak harga dia. RM300 kot. Kali terakhir pakai passport genap dua tahun sudah. Masa tu membawa yayen yang berusia 7 minggu dalam rahim ;;) Kali ni sangat2 excited nak ke obersea sebab bawak anak kecik tu hehe. Walaupon sebenarnya sangat nebes nak bawak anak ni. Nak prepare barang dia yang super banyak tu. Camne dia nak makan kat sana nanti, ada selera ke. Selesa ke dia nak berjalan2 sakan nanti. Nak bawak stroller ke nak beli travel buggy je kat sana nanti....haaa macam2 soalan di benak pikiran. Kalau boleh rasa nak packing harini jugak haha ;)) Over...;p


Info: 
- Beberapa pejabat imigresen dibuka pada setiap sabtu dan ahad
seperti di presint diplomatik, wangsa maju, jalan duta etc.
- Khidmat mengambil gambar passport disediakan di setiap
cawangan imigresen
- Untuk anak kecil, make sure bawak surat beranak dia ok,
aku siap bawak surat nikah sekali ;)) 

p/s: Sebab balik ganu ni la aku terlepas nak pegi gathering
ukhwah blogger hukhuk :(


14 comments:

  1. huhhhh
    berpeluh peluh i baca
    ^__^

    btw buat passport on weekend dekat putrajaya mmg hazab
    ramai sangat orang
    we ols yg mmg duduk pjaya pun pukul 7 dah keluar rumah
    breakfast dulu, then sebelum pukul 8 dah starts queue untuk ambil no wpun pintu pejabat imigresen tak buka lagi
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kalo dtg awal bleh ko siap cpt. weols pon sbb gambo x amek lg, borang x isi lg, haaa jenuh ;p

      Delete
  2. wah yayen nak g jejalan.. best nie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayen xde perasaan kot. mak pak dia yg hover ;p HAHA

      Delete
  3. hehe..nak wat passport kene bwk surat nikah skali ke..? mcm nak wat ic baby je.. just kidding..(^_^)

    Mahal ye nak renew passport.. BE penah renew last 2008 kt setiawangsa, x silap charge dia below rm100..ntah ler dh lupa dh..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. BE, now nak renew passport rege dia sama dgn nak buat passport. xde beza lgsg. Cuma kalo renew bleh buat kat kiosk tp pd hari kejadian kiosknya tutup. choi! huhu

      Delete
  4. 1stly x tau plak kt presint diplomatik tu leh wt pasport..ok la pegi lmbt pn stil ade no giliran..n sama la siap bwk sijil nikah..haha..anyway pasport dh siap so slamat berjalann..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a kalo urusan nak keluar negara buat kat presint diplomatik. kalo urusan nak masuk negara pulak buat kat presint 2. yg kes2 bibik2 tu kat presint 2 la hehe. tu la xtau nak bawak ape, bawak je semua sijil nikah skali ekeke ;p

      Delete
  5. samalah kisah aku
    aku lg kesian, smpai 2 kali dtg
    sebab x bawak surat beranak cha.. tp nasib baik cepat sbb cha belum 2tahun kan
    dpt express lane (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo kes surat beranak aritu kat imigresen kee? huhu. oh ade express lane ek? weals aritu nombor sekaligus jer berturutan. xde plak nampak express lane

      Delete
  6. Bestnyeee yayen nak gi jenjalannnn..! Nanti jgn lupa ambik gambar Yayen banyak-banyak yeeee..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus lah gambar yayen je yg banyak. mama gemok kosser nak bergambo haha

      Delete
  7. i firstime dulu bawk anak naik flight pun cuak jugak.. tapi tengok dia ok pulak.. klu travel tak yah bawak stroller besar2 jenuh nak bawak n lipatnya pun besar.. dapat buggy yang lipat just like payung tu dah ok.. susah leh pikul cam payung je.. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah ingat nak beli buggy RM89 hengget tu aje. haha.

      Delete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha