Monday, April 2, 2012

My Toddler

Assalamualaikum ;;)


Yeah, he's a toddler now. Not a baby kuchi kuchi anymore. But I often refuse to accept he's a toddler already. Dalam hatiku (cewah) he's still my baby. My babyness yang belom mengerti apa2. The real situation is: Dia sudah menjadi anak kecil. Yang sudah mengerti sedikit sebanyak percakapan orang dewasa. Not to mention, sudah mempunyai perbagai feelings. Lately, I perasan dia sudah ada sifat kedekut. Hehe. Sifat kedekut budak2 la. Tapi bila pujuk2 mintak dalam 10x pujuk lama2 dia akan bagi juga. Bagi sekali pakej dengan kiss di pipi lagi. I'm touched....


Si toddler yang suka membogelkan diri sendiri tatkala dengar perkataan mandi. So si mak dan bapak kena lah menggunakan perkataan alternatif tiap kali nak ke shower. Yang penting jangan sebut mandi. Kalo tak, jika si toddler dengar je ada orang nak mandi, dia mula membogelkan dirinya.


Si toddler yang sudah pandai berjenaka. Gelak seperti orang dewasa okay. Mama kagum. Hehe. Bila dia finds out apa yang dia buat adalah kelakar dan orang senyum2, dia akan buat berkali2 sampai orang ketawa. Bila orang ketawa, dia ketawa lagi heiibattt Huhu.


Si toddler yang bercakap macam bertih jagung sebaik sahaja celik mata. Sedar2 ada budak membebel atas lembek (sila check kamus terengganu k ;)) ) dengan bahasa germannya. Siap angguk2 geleng2 sekali. Oh anak, u really made my day. Tiap pagi moodnya baik. Kalau mama tak ada di sebelah, dia akan cari lah mama satu rumah (masa ni papa biasa dah off to work). Dan aku adalah mama yang bleh tahan nakal jugak. Aku biasanya akan menyorok masa dia cari aku. Siap tawaf rumah 3x, kalau tak jumpa mama akhirnya akan burst into tears. Comel tengok dia menangis dengan air mata. Thats why i love to tease him. Bukan apa, sebab dia jarang nak menangis pakej air mata. Cuma time mama/papa hilang dari pandangan je biasanya akan begitu. Time ni la peluang mama nak nyakat si toddler ni ;))


Si toddler yang tak duk diam dalam masa seminit. Uols yang pergi ke majlis besday Aryyan sabtu lepas pasti dah menyaksikannya kan? ;)) Sebab tu aku memang elak sangat kalau nak keluar tanpa papa dia sekarang. Mencabar wooo. Kalo dulu aku relax jer pegi giant berdua dengan dia. Now, tak payah la. Nak makan dekat kedai pon rasa cuak. So sepenat mana pon i'll make sure akan masak di rumah untuk mengelakkan kejadian tak diigini kat luar. Bukan nak menidakkan realiti sekarang, cuma aku amek precaution. Bayangkan kalau dekat restoran dia berlari sana sini pastu terlanggar waiter yang tengah membawa makanan panas2 macam mana??? HAAAAA JANGAN MAIN2 WEH! Even kat rumah pon aku susah hati kalau dia kacau aku di dapur. Takot terpercik minyak panas ke. Untuk mengelakkan dia mengamuk sebab aku tak layan dia, kena sediakan sebijik periuk, sebatang senduk untuk dia main ;))

12 tooth

Harini rasa susah betul nak berpisah dengan budak kecik ni. Kalau boleh nak mengulit dia, nak berpeluk2 dengan dia, main toys dgn dia, bacakan buku pada dia, tengok dia conteng2 drawing block dengan crayon, tunggu dia datang bawak tupperware untuk mintak biskut, dipeluk dari belakang tiap kali lepas solat, join aminnn kan doa kita lepas semayang dan siap salam lagi. Rindunya. Cuti 48 jam seminggu dari keje opis rasa tak memadai. I wish I have more time to be with him.


Yayen, lusa is PAPA'S BIRTHDAY. Nanti yayen tolong mama bake untuk surprise kan papa ek. I know u love him as much as i do. We love you papa :x

 

4 comments:

  1. hehe..tue la nk peluk cium gomol² pun x boleh tau..xpe, aktif tue maknanye cerdik ye mama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la redha jela dia aktif2 gitu. Lebih bgs aktif kot dr diamm aje. Diam pon risau gak kan. *sedapkan hati haha*

      Delete
  2. Alahai manjanyaaaaa mana la mamanya tak berat hati nak tinggal wpun kejap kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg manja sgt budak kecik ni. walopon dia aktif tp dia x jenis garang/ganas. selalu kena buli oleh rakan sebaya pulak tu. hehe

      Delete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha