Tuesday, May 8, 2012

'DO and DONT' tips during in Bandung

Assalamualaikum ;;)


Ok since memang tak akan ada entry Day 1 to Day 5, jadi aku akan buat sedikit kesimpulan berdasarkan pengalaman kami di sana. Sapa rasa nak pegi Bandung elok sangat2 lah amik kira point yang aku bakal tulis. Tapi ambil sebagai pengajaran la. Jangan tiru bulat2 sebab mungkin apa yang kami lalui anda tak lalui begitu jugak sebaliknya. So, nah terimalah :-

1. Transportation:- Weols dah book dari Malaysia. Tapi book pakai air liur jelah takde bayar deposit apa2 pon. Better jangan bayar sebab once transportnya sampai dan rupa tak semenggah, then u have a chance to say NO. Dia nak marah pon marah la kan. Customer always right. Lepas tu aku rasakan, better la cari supir once uols dah sampai kat sana sebab mostly harga akan lebih rendah dari yang ko google2 tu. Pastu ada yang bayar contohnya max 700,000 rupiah sehari dan bukannya hanya untuk 12 jam. Percaya lah, you will travel more than 12 hours. So kalo kena bayar OT 50,000 sejam haaaa kan dah bertambah kos. Jadi ambik lah yg jimat2 hehe. Biasanya dekat airport tu dah banyak dah servis transport tu. Pilih aje.

2. Kalau nak jalan2 bawak anak2 elok sangat2 lah kalau pegi Trans Studio. Nak pegi USS kat S'pore nun ntah sampai tahun bila nak merasakan, pegi aje trans studio dulu hehe. Tak adalah best gila tahap disney world ke apa tapi worth it lah sehari suntuk kat sini. Jangan datang lewat pulak, rugi uols nanti.


Di luar Trans Studio

Di dalam Trans Studio

Bapak2nya dengan hero2nya

3. Gunung berapi:- Aku suggestkan korang pegi Kawah Putih. Sebab lebih cantik dan sejuk feeling2 oversea. Eh Bandung memang oversea ape Hehe. Cuma bau sulfur/belerang dia kuat. So kalo bawak anak kecik baby2 macam weols ni tak payah la pegi kot. Kesian anak. Bukan anak, dengan mak bapak skali batuk teruk pas turun Kawah Putih ni. Pakai mask pon tak ada effect huhu.

Kawah Putih. Masa ni aku nak pitam dah sebab cium bau belerang tu


4. Dah pegi gunung berapi tu jangan lupa singgah mandi kolam air panas dengan makan2 strawberries fresh from ladang ;;)

Hotel view from cafe. Anak aku nampak kolam je nak bukak baju. Aduhhh

5. Hotel pon aku rasa better booking via email/call je dulu. Jangan bayar apa2. Dah sampai sana tengok bilik dulu. Kalo ok baru bayar. Bukan apa, takot indah paras dari rupa je.

Apetah nama SPA ni. Lupa dah
6. Dah alang2 ke sana, jangan lupa relax2 kan diri di SPA uols. Aku rasa tangan makcik spa tu memang hebat betul. Sampai kebah demam aku. Tapi esoknya demam balek hehe. Kalo lelaki nak massage2 pon ade je staff lelaki. Request aja dong. Aku siap buat terapi rambut dengan manicure lagi. Hekhek ;))


7. Kalau nak shopping di Pasar Baru, sila lah pergi level bawah sekali. Bawah sekali memang sesak manusia ekon pon tak rasa tapi situ lah level paling murah uols. Aku rasa macam nak ke Bandung sekali lagi khas untuk pegi Pasar Baru ONLY. Balik hari pon jadi lah. Jom geng!! :D


8. Factory outlet paling meriah bagi aku adalah di Jalan Dago. Best sangat nak beli2 blaus dengan baju anak. Shirt utk lelaki pon heavennnn. Pastu kedai baju untuk anak2 yang paling best nama FO nye adalah Anak Kecil. Situ je dekat sejuta aku belanja ;))

1st time merasa pegang USD

9. Untuk tukar duit, better la uols cari money exchange sekitar KL tu sebab sana murah. Weols ni tak ada masa nak pegi tukar duit and pegi tukar kat airport uolsss. Hazab lah currency MAHAL. Pastu siap tukar ke USD plak. Saje gatal2 nak bawak USD belagak kaya lah kau kannn. Sekali uols, kat Indonesia strict gile pasal tukar currency. USD i tak laku okey sebab duitnya tak lawa. Ada banyak kedut2. Padahal bukan aku yg kedut2 kan duit tu. Dah memang aku dapat duit tu dalam keadaan berkedut. Macam poyo kan?? Cakap jelah kau tak mampu nak tukar ke USD aku ;)) Actually nak tukar jugak boleh tapi rugi sebab dia akan potong banyak point sebab duit tak lawa. Rasa nak lempang pon ade gak. So nak tak nak aku simpan jelah USD tu and tukar ke RM masa balik Malaysia. Kaya balik pas tukar USD ke RM hehehe. So untuk memudahkan diri sendiri, sila lah tukar ke Indonesia Rupiah SAHAJA. Dan sila activekan bank anda untuk pengeluaran antarabangsa. CIMB and MAYBANK both can ;;)


10. Untuk makanan pulak aku suggestkan korang rasa masakan tempatan atau kat sana orang panggil Makanan Sunda. Bukan Sunda* okey ;)) Hehe. Pastu cubalah Ikan Gurame Bakar, Gurame Cobek pon layan gak. Ayam penyet pon layan gak. Sodapppp hehehe.


Haaa itu jelah kot 10 tips untuk uols. Ni from my point of view jelah. Dari pengalaman orang lain maybe lain. So jangan terima bulat2 k sayang. Until then, chow :-h

5 comments:

  1. Yup, rasa mcm nak pergi lagi and satu hari khas untuk pergi Pasar Bharu. Tapi husband kena tinggal hotel jaga anak. Hahaha

    ReplyDelete
  2. ada rezeki aku refer balik entry ni
    tp idea balik ari tu mcm best gak.. tggu tiket seposen lg
    jom!!!

    ReplyDelete
  3. xde contact no ke? nak g bandung tapi tahun depan. hihihi...

    ReplyDelete
  4. hye..jom le join geng2 gurl kiteowg pada bulan 3 tahun hadapan

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha