Tuesday, May 29, 2012

khair rayyan 'diganggu'

..... ya benar, my 18 months toddler 'diganggu' malam tadi. Actually aku tak berapa sure diganggu ke tak, tapi i think MK saw something huhuhu. Serammmm.


Alkisahnya begini. Macam bese pas dinner weols lepak2 depan tv, bukak pc or laptop layan youtube etc etc. So start pukul 9 biasanya aku akan bawak yayen masuk bilik dan tidurkan dia. Since last night MK ada job kat depan umah, so memang aku lah yang tidokan dia. Kadang2 kalo MK takde job memang aku mintak dia tidokan anak so aku bleh la ngemas umah dan sbgnya.


So start jam 9 tu mula2 dia merengek2 sikit. Nangis yang tak tahu nak apa. Dan seterusnya meragam sampai ke tahap maksimum. Tapi mula2 aku memang tak terlintas langsung dia tu 'diganggu'. Masa dia meragam tu adalah jugak dalam 2-3 kali MK jenguk dalam rumah tanya apasal yayen meragam teruk sangat sebab dengar dia menjerit2 sampai ke luar umah pon boleh dengar. Aku pon hampir fed-up dah nak memujuk dia. Semua cara pon tak jalan. Sikit jer lagi kesabaran yang tinggal. Huhu. Tapi tetap ingat Allah. Sabar ciare....sabar.... He's just a baby and not knowing anything. Dia hanya boleh menangis untuk meluahkan perasaan... Dalam jam 12.30am tu MK da siap job da masuk umah mandi2 semayang then dia kata...

"Sayang baca ayat kursi pastu ayat last sekali ulang 7x then tiup dari ubun2 ke kaki. Buat banyak2 kali"

Pastu dia pulak terus capai surah Yasin dan baca depan yayen. Oh sudah, adakah? adakah....? Baru aku terfikir, adakah yayen nampak something wuwuwu... Sebab masa dia nangis tu memang muka dia macam lain dan bukan macam biasa. Paling kesian bila dia dah tak mampu nak menangis sebab dah restless tapi tetap jugak meragam dengan raut muka yang pelik..... Aku dah mula seram sejuk darah rasa naik ke muka rasa panas jer. Huhu. Pas MK abes baca Surah Yasin tu dia baca apatah then tiup2 ke muka Yayen. Then yayen terus tido boleh????


Sambil tu MK cakap kat yayen yang baru nak lena tu "rayyan sayang tido k. dia dah balik dah. dia takkan kacau anak papa lagi"......


.................gulp!! dia? dia? siapa? siapa? uuuuuuuuuuuuuu nanges dalam hati. Terus meremang naik segala bulu roma aku. Tapi aku tak tanyala siapa dia tu kat MK. Dan kalau aku tanya pon, dia takkan jawab sebab aku kan fenakotts. Hukhuk.


Pastu dia sambung... "..dari Traganu ni...." Aaaa maksudnya dia tu ikut dari Ganu ke? Sebab weekend aritu weols memang baru balik Ganu sebab pakcik MK meninggal dunia (Alfatihah untuk arwah ayah su). Pastu terus tarik selimut laju dan tido rapat2. Huahuahua. Dasarrrrr penakot kan. Tapi kul 4 tu yayen ada meragam lagi, tapi rupanya dia lapar je ;)) Terus suap roti dan minum susu ;;)


Sekian sahaja kisah yayen malam tadi. Malam yang sangat mencabar. Alhamdulillah semuanya ok dan selamat sejahtera semuanya. Semoga Allah melindungi kami dari gangguan seperti ini di masa hadapan. Aminnn



7 comments:

  1. huhu..tak pernah alami kejadian macam ni... kebiasaannye kalau Rania mengangis tak henti sama ada die demam atau batuk...

    ReplyDelete
  2. ok seram.. takut, naseb bek MK pandai bab2 gini kan..
    Kalau kite sure dah blur gile...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,

    huhu..seram bila BE baca..budak baya rayyan ni mudah kene diganggu.. Kita pun takut juga..(~_~)

    ReplyDelete
  4. Nasib baik MK reti jugak kan.. Sian rayyann

    ReplyDelete
  5. iman pun pernah cmtue..smpai dh xtahu nk pujuk cmne..just leh ulang bce ayat kursi je..end up dia tertido..sometimes mse abah dia keje mlm..then ada jgk jadi ble blk dr berjalan jauh..maybe ada yg ngikut..sbb budak kan leh nampak..so far rumah zaza skrg clean xde ape..

    seb baik mk pndai..kte pun penakut jgak..tp wat² brani ble iman ada tunjuk or mcm panggil something kte gtau iman suh ckp nga kwn dia suh blk..kte xnak kwn nga dia..huhu..

    ReplyDelete
  6. huhu scary! budak2 mmg leh nampak n senang diganggu benda2 halus ni kan. alhamdulillah ur baby dah ok :)

    ReplyDelete
  7. Eimaan pn penah kena..nnt nk tulis entri pasal ni so x lupa kan..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha