Wednesday, May 23, 2012

Sedih je tengok....

Apakahhh yang sedih sangat tu dik non? Actually banyak kottt perkara yang boleh disedihkan akan tatapi aku nyatakan satu saja perkara sedih itu. Hehe. Erm tak ada lah sedih sangat kott tapi rasa sedih dalam tawa jugak laaa tadi masa bukak profile aku kat nuffnang tu. Hehehe. Sedih je tengok unique visitor aku hari2 since Monday aritu. Merudum babeeee. Ahha! Aku rasa lah kan reader2 blog ni dah dapat hidayah. Iaitu mereka telah menyedari betapa merepek dan tahapa2 betol penulis blog Ciare's Land ni. Muhahaha :))


Takpe takpe tak ada sedih sangat kot. Sebab seriously, kalo sungguh2 nak berblog, komitmennya besar. Kepada hadek2 yang gigih nak berblog meh la ahkak tulis beberapa tips di sini. Walopon daku bukanlah blogger tegar tapi sempat jugak lah bawak keluar cheque nuffnang sebanyak tiga kali. Jadi nak bagi nasihat dan tips la sikit kalo verangan nak jadi blogger tegar. Actually tips ni bukan dari aku. Tapi dari pemerhatian aku sajoooo. Kalo lah aku buat semua tips ni agak2 tiap bulan bleh dapat kot riban2 dari Nuffnang. Masalahnya mak tak rajennnn. Mak suka merapu sajooo itu pasal laaaa tak dapat cash out earnings tiap bulan ;))


Okeh ini tipsnya :-

1. General tips: Update selalu, jangan private blog dan jangan masukkan ads lain selain nuffnang. Make sure cuma ada nuffnang sajo dlm blog uols. Kalo tak memang sah2 hye hye bye bye.

2. Gaya penulisan tersebut biarlah oriiiiii. Jangan diciplak diplagiat dari mana2 blog. Plis laaaaa. Cukup2 la masa exam sekolah dulu meniru. Motip berblog pon nak meniru??? Huhu

3. Jangan pakai short form terlampau sampai orang tak paham. Lagi satu kaedah sila jangan taip ngengada macam budak2 sekolah sekarang sokmo buat. Eiiii u ni ngadeww ngadeww larrr. Maluww kiteww tauuu. Cioms kunkkkkk muaxxxxx. Wekkkkkk nak muntah aku. Seriously, cara begini memang buat blog ko tersadai di tepian pantai lalu dilanggar tsunami bye bye sahaja. Huhu.

4. Jangan terlalu berwarna warni udah rupa pesta cahaya bulan pulakkk. Berpinauuu bijik mata nak baca. Ugh

5. Pasal isi kandungan blog actually, it depends. Sebab ianya subjective. Yang penting ceritalah apa2 yang pernah kau lalui, kau observe di sekeliling, etc etc. JANGAN CIPLAK idea orang pastu cakap tu cerita kau memang nak kena sekeh laju2.

6. Gambar. Yes pictures. Kerana pictures ada kuasa tersendiri untuk menceritakan sesuatu keadaan. Picture tells stories. Tak perlu tulis banyak, cuma upload gamba dan orang paham. Cumaaaa, jangan la tetiba upload gamba setokin busuk ke hape kann. Please be senonoh eventho bau setokin tu tak bleh transfer ke blogg!! Yikes!

7. Ok tujuh jelah sebab tak larat nak taip dah. Nak pegi tido sebelah anak dan peluk beliau ketat2. Bye bye ols :-h

Sebelum tu aku akhiri dengan gambar artis di tepi kolam sangat sexy macam majalah mangga ekekeke ;))




Apabila yayen besar kelak harus dia malu sebab mama dia pernah upload gamba ni kannn? Hehehehe, okay lah by that time kalo kamu malu sangat mama remove arr gamba ni kuikui. Cayanggggg dia :x


1 comment:

  1. eley ye lah tu visit merudum..u kan pemes ames..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha