Friday, September 7, 2012

Sedang mencari confinement lady....

Assalamualaikum ;;)


Begini lah alkisahnya. I know masih awal since kandungan baru 4 bulan plus plus. Tapi sebab taknak kelam kabut last minit maka aku nak buat persediaan awal2. Since aku sudah decide untuk berpantang di rumah sendiri sahaja kali ni. Well nak harapkan siapa lagi kan. Mak aku ade, tapi dia tak berapa sihat. Setakat tolong gitu2 boleh lah. Takkan nak bebankan dia. Mak mertua pon dah tak ada. Adik beradik ipar duai pon semua jauh2 dan dorang pon bekerja. Mak sedara yang tolong jaga aku masa berpantang dulu pon dah kerja. Takkan aku nak suruh dia resign pule ;))


Aku dah buat research sendiri pasal confinement lady ni. Ada jumpa beberapa yang menarik. Tapi saje lah nak up entry ni kot ada antara readers yang pernah ada pengalaman sendiri menghire CL kan. Haaa lebih best kalo orang yang dah ada experience sendiri cadangkan.


Antara rate yg aku jumpa dan agak ok iaitu RM1250 untuk 7 hari. Dia preparekan semua barang2 untuk penjagaan berpantang ibu dan anak. Semua herba2 daun2 yang nak mandi tu. Pilis2 ke bengkung ke tungku ke.. Haaa semua dalam pakej. Dia siap tolong masakkan untuk ko tapi barang2 nak masak kena prepare la dalam peti ais kan. Hmm macam menarik jugak. Kemudian add on pula pakej penutup pantang. Ada urut2 sket tangas2 sket... Dlm RM100.


So nak tanya la uols kot ada cadangan yg lebih best kan.. Pleaseeee share with me ok. Komen je kat entry ni ok ;;)


Dalam pakej tu antara yang aku nak confinement lady tu buat adelahhh..
1. Penjagaan ibu berpantang (mandi daun2 herba, urut, bengkung, rempah2 pilis, etc)
2. Penjagaan bayi yg basic2 macam mandikan je kot.. yg len2 insyaAllah aku bole buat..
3. Masakan ibu berpantang (masak sekali byk je skali lunch n dinner)


Hmm tu je kot.. Kemas2 umah takyah pon takpe. MK bole tolong pas dia balik keje. Lagipon aku nak hire CL bukannye bibik kan. So sila2 lah drop your comment yer sayang2 sekalian. Bye2 :-h Oh lupa, yang penting dia bole datang sendiri ke rumah saya yang beralamat di Seri Kembangan. Hehe

 

4 comments:

  1. tahniah!! dh tambah korum... :D.

    pls visit blog sy for info related to preggy mommy..
    http://puterihannan.blogspot.com/2012/05/bakteria-baik-untuk-ibu-hamil.html
    http://puterihannan.blogspot.com/2012/05/anemia-akibat-kekurangan-zat-besi.html

    :D

    ReplyDelete
  2. skrg ni mahal kan nk upah confinement lady. nasib baik mak zie still leh jaga zie. kalau tidak...menjawap ler zie skrg ni pun terpaksa hire confinement lady gak agaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mahal but have to. Taknak bebankan mak sbb dia x sihat.. Mak zie xpe kuat lg :)

      Delete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha