Tuesday, November 6, 2012

Checklist Barang2 Keperluan Baby

Assalamualaikum ;;) Wuah lama dah rasanya tak update blog kan. Nah now aku update. Kali ni buat entry ilmiah sikit. Pasal checklist barang2 baby. Anak kedua pon, persediaan kena mantap okay. Still banyak benda yang perlu dibeli dan ditambah. Yang mana bole reuse kita reuse, jangan membazir. Tapi yelah, mak mak biasa memang poyo sket, kalo membeli tak sah kalo tak banyak kan. Harusss kena beriya macam sambut anak 1st ;;) So let check it out. Actually list ni lebih panjang, boleh tengok list sebenar masa aku buat persediaan sambut Khair Rayyan dulu. Tapi aku dah potong item yang aku rasa tak penting. Dan olah sikit list ni mengikut pengalaman. Cewah. Item yang aku dash tu means masa time anak 1st dulu memang tak beli. Ikut uols la nak beli ke tak ok.


Baby (untuk baju2 baby memang nak beli semua baru kot sbb baju abang baby dulu semua dah lusuh)
1. Baju Lengan & seluar pendek 4
2. Baju Lengan & seluar panjang 4
3. Romper 2
4. Baju jenis berlubang2 4
5. Sarung kaki & tangan 10 psg
6. Baby Bip 2
7. Sapu Tangan 3
8. Barut 10
9. Topi 2

Diapering
1. Napkin 1 pek (sedozen)
2. Lampin Pakai Buang 2 pek (1 saiz newborn, 1 saiz S)
3. Diaper Wipes 2 pek
4. Safety Pin
5. Changing Mat
6. Nappy Liner
7. Beg Untuk Diapers
8. Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 

Baby Care & Grooming
1. Bedak Bayi
2. Losyen Bayi
3. Minyak Bayi (Baby Oil) 
4. Tisu
5. Sikat
6. Putik Kapas (Cotton Bud)
7. Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8. Nasal Aspirator (untuk selsema) 
9. Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
10. Termometer
11. Vicks khas untuk bayi
12. Minyak Telon

Nursering
1. Selimut 3
2. Bedding set (reuse, cuma tukar sarung jer)
3. Play Pen / Katil Bayi (reuse)
4. Mainan untuk Play Pen / Katil
5. Kelambu

Feeding
1. Botol saiz S 2
2. Puting Botol Susu 2
3. Bottle Sterilizer
4. Berus Pembersih Botol (kongsi jer dgn abang baby)
5. Penyepit Botol
6. Sterilising Tablet
7. Nipple Cream

8. Nursing Pad Washable 2
9. Nursing Pad Disposal 1 kotak
10. Breast Pump (reuse my beloved spectra 3)
11. Nursing Pillow
12. Nursing Bra (reuse dan tambah)
13. Termos (reuse)

Travel
1. Beg Bayi
2. Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3. MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4. Infant Carrier (reuse)

Bathing
1. Tuala 3
2. Besen Mandi (reuse)
3. Syampu
4. Sabun Mandi
5. Span
6. Gayung

Extra
1. Penyangkut Baju Berklip
2. Permainan Bermuzik
3. Bumbo Seat
4. Baby Gym

5. Stroller (reuse)
6. Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7. Car seat (reuse)
8. Album
9. Beg Bayi
10. Baby Sling
11. Nursing Cover
12. Nursing Clothes / Wear

Fuhhh kalo tengok list ni memang banyak yang kena beli semula. Sebab ada yang kondisi dah tak elok. Kesian lah nak pakai yang dah tak elok untuk adik baby kan. Semua anak kena sama rata maa ;;) Kepada uols yang sedang expecting hopefully entry ni membantu okay. Sape pregnant anak kedua? Sila angkat tangan! Gimme 5 ;))

11 comments:

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha