Tuesday, August 20, 2013

Meet my super duper active 2 yrs 9 months HERO

Assalamualaikum ;;)

YA ALLAH!

That's all I could say. Phew. Berhadapan dengan toddler berusia 2-3 tahun memang sangat mencabar. It's getting tougher everyday *lap peluh* Bukan mengeluh ya kawan-kawan. Bukan tidak bersyukur. Cuma menceritakan situasi sebenar bukan rekaan bagaimana realiti kehidupan bergelar ibubapa kepada anak-anak yang sedang membesar. Dan, buat masa ini, adalah penuh cabaran. Apa yang kami perlukan adalah segunung SABAR dan bukannya Sabariah. Jika nama Sabariah boleh membuatkan saya bersabar lebih banyak then YES, saya sanggup tukar nama saya jadi Sabariah T___T Sampai begitu sekali. Can you imagine T___T


Setiap hari bangun pagi, hati akan berdebar-debar. Otak akan ligat berfikir... Antara yang berlegar di ruang otak adalah seperti:-
~ Oh jangan terkejutkan rayyan. Make him wakeup by himself then there will be smiles
~ Jangan marahkan rayyan if dia sepahkan rumah, tumpahkan susu, muntah (sebab menjerit sokmo) sebab nanti bila dia menangis, maka adik pula terjaga. Sebab once he cries, adegan seterusnya adalah muntah (tak tahu kenapa. anak korang macam ni juga ke?) Dan bila muntah akan menambahkan kerja di emak (sebab bapak dah pergi kerja lagi awal) maka terbanglah semua kesabaran si emak haha T___T
~ let him play let him sepah everything and tell him It's ok abang. It's not your fault (bila terjatuh and whatnot)
~ berdoa mood dia baik utk pergi school.. sing ABC songs to cheer him up..
~ berdoa lagi masa di school dia tak gaduh dengan kawan. Normally dia tak akan gaduh dengan orang unless orang tu kacau dia, kacau toys dia gitu. Tapi dia ada nakal nya jugak. Dia akan bekeng dengan kids younger than him. Kalau dia rasa budak tu shorter dari dia, so dia rasa dia hebat dan annoy dengan that kids. Biasanya dia akan push budak tu. Kesian sangat. Don't know lah how he got this habit. Haih. Jenuh lah ajar dia. Don't push your friends. Its not good. Berdosa. Tapi takada jalan pon.
~ Petang ke malam biasanya mood dia baik. Tapi 'baik' standard dia la. Means tak ada nangis2 sangat. Lagipon malam biasa papa dia entertain dia meanwhile mama berkepit dengan adik. Malam waktu adik plak merengek2. Tu buat entry lain lah untuk adik pula ;))

Pendek cerita, he is a normal kid. Lagaknya biasa saja. Tak ada yang pelik. Menjerit. Melompat. Buat sepah. Conteng buku. Punggah dapur. Punggah kain baju. Sorok remote, kunci dan stokin adik T___T

He's just a big baby. It's just mama yang perlu biasakan diri. Mama, you've got looongg way to go. Don't be like this. Don't complaint so much. Just swallow everything. Anak tidak bersalah. They are growing up seperti yang diaturkan ALLAH swt.

I AM THE PROBLEM. The problem is saya tidak dapat terima kenyataan 100% bawah inilah realiti kehidupan seorang MAMA. Bukan lagi bujang tiada anak ada masa bersukaria pegi shopping travel, going out late at night, watch movies whenever you want, sleep 20 hours a day. NO!!

Sebab right now, you don't even have enough time to get a proper shower, a proper meal, a proper sleep lagi lah! Segalanya express!! All in my mind (except work) adalah KIDS, HUSBAND (husband comes no 2 haha), COOK, CLEANING, LAUNDRY, BLA BLA BLA. And the list will never ends rasanya -- again, not complaining, just describing haha.

Oleh itu saya bersyukur kerana masih sihat walafiat dan waras untuk mengendalikan semua ini. Mungkin saya fikir ini susah, tapi fikirkan, orang yang lagi susah dari kita *muhasabah diri*

Sebagai penutup, jom layan gambar my hero. Selasak2 Khair Rayyan, I'm happy if my next baby is a HE. OPPPPS!! ;))


CLIMBING

SILA PANGGUNG MACAM NAK BERSILAT

JONGKANG JONGKIT WITH PAPA

PLEASE-DONT-TAKE-MY-PICTURE EXPRESSION HAHA

KICKING THE COUSIN. HUHU

I WANT TO SIT WITH THE DRIVER PLEASE. YAWN

LET-ME-GO EXPRESSION

GADGET GUY

LET ME TAKE CARE OF ADIK

HIJABISTA

MAMA LOVES ABANG SOO MUCH. AND YOUR ADIK TOO. PLS BE A GOOD BROTHER TO YOUR SIBLINGS YE KHAIR RAYYAN. PLS DONT KACAU ADIK WHILE MAMA MASAK PLEASE. EH!

No comments:

Post a Comment

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha