Wednesday, February 12, 2014

Selamat Hari Lahir Mak yg ke -- 70 :)

Assalamualaikum ;;)

Ye, mak masuk 70 tahun, this year. 12 Feb 1944. Now 2014 ~~ Aduh cepatnya masa berlalu. Sekarang mak dah ada 6 cucu. Hasil dari 3 orang anak perempuan.

Hmm pernah dengarkan, jaga lembu sekandang lebih senang dari jaga anak perempuan seorang. Jika begitu, masyaAllah. Semoga Allah membalas semua keringatnya. Semoga setiap titis susu yang diberikan pada kami, mengangkatnya menjadi seorang muslim yang tinggi darjatnya di sisi Allah. Semoga setiap titis peluhnya ketika mencari rezeki untuk kami adik beradik akan terbalas... Setiap keluhannya ketika penat menjaga kami (yang nakal2) tanpa suami di sisi terbalas...

Ya Allah, besarnya jasa seorang mak..

OK tak mahu tulis lebih panjang kerana khuatir akan diakhiri oleh air mata. Setakat ini sahajalah.. Sayang mak!!

Hotel Review: Hydro Hotel, Miami Beach

Assalamualaikum ;;)

OK since we've been in Hydro Hotel for 1 night only, so, there's not much to complaint. Kalau stay a bit longer mungkin banyak yang boleh dikomplen or compliment, gitu. Cumanya, masa checked in tu, agak lama. Dont know why. Kaunter ada 2 tapi processnya banyak kot. Entah lah.

Bilik spacious. Macam biasa lah dapat Queen bed, tv with astro, kettle and etc, towels, fridge, hairdryer, safety box, then request baby cot, ada bath tub, complete toilettories. Ada tempat lepak kat luar. With breakfast and ada swimming pool 3 level. 1 dalam. 1 sederhana and 1 for kids.

Cuma yang tak ada, iron.

So let's check it outtt...

Spacious room

Fridge, tempat bancuh ayaq, tempat mekaup






So overall sangat puas hati. RM150 gitu utk 1 malam. Tapi cmpur booking fees la GST lah,.. haha.. RM17* lebih gak. Boleh lah. Sebab biasanya for room like this, usually cost start from 250 gitu.. So sangat best dah ni. Makanan breakfast pon mantap. Opposite hotel, seberang jalan terletaknya Miami Beach. Tapi tak berapa bersih. Just nak layan ombak rindu okey je, hehe. But dont worry, ada bridge untuk melintas jalan straight from hotel.

Night market kat Ferigghi tu about 2.5 km away. So not bad lah. 4.5 bintang out of 5 stars. Sebab tak ada iron. Hehe

Tuesday, February 11, 2014

Jalan Jalan Kedah Pulak :)

Hye hye Salam Selasa :)

Takyah blues sangat lah hari kerja ni. Relax2 kejap regangkan otot dengan menulis blog hehe. Anyhoo, just right after keluar dari Penang, weols teruskan perjalanan ke utara lagi. Iaitu ke Jitra Kedah rumah my sis. Bukan selalu nak ke utara, so alang2 tu, lajak2 lah ke sana. Rinddduuuu sangat sama kakak guwe. Tsk tsk jauh ngatttt ke utara nun

From left: Hannah, Abah nye, Ummi nye (my sis) dan Aqwa. Masa ni makan char kuey tiow terbaekkk di pekan Jitra rasanya. Serious sedap uolssss. Tapi sepinggan tu sikit sangat. Celah gigi je ahaks

Keesokannya weols pergi ke Padang Besaq, Perlis uolss. Shopping like heaven baq hanggg. Tapi duit jelah tak berapa nak heaven. Ada dua sebab. Pertama, MK tak bawa wallet, tinggal kat umah my sis. Aku bulan tak boleh nak withdraw duit sebab kat ATM baru buat, then lupa nak tukar password. So bila tak tukar password, duit tak bole keluar kat bank lain, kena keluar dekat bank berkenaan sahaje. Choiii sangat HAHA

 My sis Hasya and I :x

 Padang Besar. Rugi lah siapa pergi utara tak datang sini. Rugi rugi. Serius.


Happy betul mekcha jalan2. Tapi tu lah masa ni Rayyan tak sihat. Balik dari Penang he kept vomitting. Adoiiyaii risaunyaaa. Makan sikit muntah. Minum sikit muntah. Perut leper terus uols. Muka terus cengkung..


Haaa mengerikan rupa Rayyan masa ni kan? Mata dia dah cengkung ke dalam. Mujur dia still aktif je lagi. Kalo dah lembik lunyai memang masuk ward gamaknya. Huhu. Dah macam kembor dah deme hihi. Anyway best sangat pergi kedah. Siap join aktiviti orang2 kampung tu ke Majlis Perarakan Maulidurrasul. Kemeriahan yang best sangat. Walaupun asal aku kampung jugak, tapi kat kampung aku tak ada acara2 penduduk bersatu padu macam ni. Tapi kat kedah, masyarakat dia bersatu padu sangat. Memang best! Nanti ada rezeki nak pergi lagi. InsyaAllah :)

Jalan Jalan Penang Day 2

Assalamualaikum ;;)

Yeayyy hari ke-2 di Penang. Just enjoying and relaxing saje. Pagi2 pegi breakfast kat cafe hotel. Makanan terbaek dan sodap2. Hehe. Sesuai dan tak rugi jika perut besar macam iols. Kalo macam MK rugi la bawak buffet. Perut kecik. Tapi kejap2 lapar. Huhu

Eh tapi gambar tak tersusun pula. Ni scenes terakhir di Penang ni. Masa ni dah on the way naik Penang Bridge. Bye bye penang

Penah tengok muka mintak penampar? Tak pernah? Haa ni lah rupanya WAKAKAKA

Abang ni kalau mood dia baek, pandai sungguh melayan mama yang suka tangkap gambar dia. Tapi kalau tengah mood. Jangan harap lah.

Lepas check out harus cari tempat nak mentedarah weh. Lapooooo por por.. Makan nasi kandaq la uols. Kita pergi le LINE CLEARRRR hihi

Pose sikit! Eh macam tak sesuai je fashion aku tu. Ate, ikot dan jer pilih baju. Haritu packing kelam kabut. Tak kesah lah janji pakai baju ye dok

Ni laaa dia punya panjang beratoq habaq hang!! MK amik lauk ketam. 1 pinggan dia sorang ja dah RM16. Pergh. Mujor sedap katenye

Aku dah hilang ingatan aku makan apa hari tersebut. Sotong/Udang cant remember lor. Tapi karinya memang holiau sedap lah

Tu dia!

Hah ni scenes pagi tersebut. Lepas breakfast terjun pool la kita. Nak pulak pool depan cafe. Tak senang duduk la Si Rayyan makan sebab nak terjun pool huhu. Errr and you know what? Mekcha PENAKUT AIR. Bagus, sorang fanatik kolam sorang takut terjun kolam. OK lah tu dik. Teman mana je dari atas pool. Biar kaum lelaki terjun ayaq k

Dannn penakot air laut jugak hehe. Teriak kuat wehhh dia haha

Abang dah sunburn dah aiyoyooo. Beach boy gituu. Tapi mamat ni penggeli dengan pasiaq (pasir) laut. Tak pakai selipar menjerit2 kegelian. Memacam..

Adik plak yang bernai main pasir. Mujur tak ada adegan masuk pasir dalam mulut. Risau gak haha. Kemain papa landing atas pasiaq na!

Friends of mine. Sedang posing2 kemain lagi they ols

Posing and posing!! Tu Mia chomey tu sukaaa ngat dilampung2 oleh ayahnya haha

Haih tak siap lagi? Update pesbuk ler tu ;)

Udah-udah hoih, jom balik kang nak kemas beg nak check out pulak

Cute couple baru anak sorang. Cer anak dua karang. Mau haru biru ekekeke

Amboi Chaaaa da macam retis uolsss hehe

She scared but she's enjoying it :) Tapi ni dah jauh dengan gigi air laut tu. Kalau dekat menjerit laa apa lagi!

Adik jangan makan pasir k!

Rayyan dengan Uncle Shuk dan Mia. Amboiiii nak ngorat baby uncle le tuuu wahaha. Mula2 dia takut ombak tapi lama2 gian. Melompat2 suka

Amboi dik! Sexy back tuuuu cewah... Anyway Miami beach ni takde lah cantik sangat pon. So-so jelah. Masa ni awal pagi lagi. Dah lama2 tu ramai mat saleh uolsss. 2 pieces je turun beach. Maka berpinar lah mata suami masing2 hahaha. Tak lama kendian, macam2 aksi lah. TOPLESS gitu. Fuh fuh fuh maka mari lah beransur pulang ke hotel hehe

Monday, February 10, 2014

Jalan Jalan Penang Day 1 :)

Assalamualaikum ;;)

Awal Januari aritu ada buat trip suka2 dengan officemates and family. Nak test dulu. Kalau misi berjaya next time boleh cuba jalan2 lagi :) Anyhoo. Trip 2 hari 1 malam saje kat penang. Then sambung 2 hari 2 malam kat Kedah rumah my sis. So I would summarize the holiday as splendid. Love love!! (walaupun banyak plan tergendala atas sebab2 teknikal)

Kami bertolak ke Penang jam 12.30am dari rumah masing2. Jumpa 1 am lebih di RNR Rawang. Then, subuh di RNR Seberang Perak. Mandi/Breakfast di RNR before bukit merah. Sampai Penang jam 10 am campur sesat barat bagaiii. Almaklum lah. Travel dengan family2 yang beranak pinak. Maka banyak sangat iklan anak berak la, nak makan, nak minum etc etc. Takpe, baru lah thrill kan. Pegi Penang sampai 10 jam. Ekekeke ;))

Dugaan pertama. Sesampai di Penang shoot terus ke Bukit Bendera. Dah berkobar-kobar. Skali tutup sebab maintenance bole? DANGGGGG!!!! Geram mak!!! So tangkap gambaje dekat entrance konon2 nak naik cable car gitew. Padahallll. HAHA. Kesian kan. Datang dari jauh skali tutup der. Untuk mengubat hati yang lara, terus cari tempat best yang berdekatan dengan hotel. Kami menginap di Hydro Hotel, Miami Beach. Tak bleh blah kan namanya. Miami tuu. Ko hado? Tapi kat beach tu kannnn. Memang dah rupa miami. Errr bukan beach dia, tapi touristnya. Oppsyy!! Censored!! WAKAKA

Lepas discuss2 maka kami plan nak pergi Toy Museum sebab review visitors kat google kata best. So why not give it a try. Tak jauh. A few kilos from our hotel. Masa tu almost 12PM kot. Belum checked in hotel lagi. Terus ke museum toy katanya.

Sesampai di sana... Erm.. mmm... ehh.. emm boleh lah. HAHA. Entrance fees for adult and warganegara is RM15/person. Untuk bukan warganegara tak tahu berapa pulak. Idak teman bertanya. Kids macam Rayyan tak ingat kena bayar berapa tapi memang kena bayar jugak rasanya. So, expectation aku tinggi utk RM15 tu.

Tapi bila masuk... erm... ok sila lihat gambars jelah..

Dekat pintu entrance. Tak kemas, bunga2 banyak mati. Daun2 kering bersepah tak di sapu. Pendek kata, tak terjaga dengan elok.

Feeling ootd sangat. Ingat kau retis??

Eh terskip terus gambar pergi lunch. Malas lah susun gamba elok2. HAHA

Makan kat tepi pantai ni. Makanan ok tapi kelakar sebab semua makanan rasa sama. Nasi goreng ke nasi goreng kampung nasi goreng cina semua sama je rasa. Lambat pulak tu masak. Ate tukang masa sore jah!

Eh terskip lagi. Masa ni baru check in. Bilik memang best. Berbaloi untuk RM150/1 night. Ni pun sebab promosi kat Agoda. Kalau tak RM3** jugak ni.

Few minutes later, baby cot yang direquest pon tiba. Dan acha sangat 'suka' hu hu

Ok sambung balik Toy Museum tadi. Macam ni jelah rupa kat dalam tu. Dia macam sebuah gudang yang dipenuhi rak yang dipenuhi toys. That's it. Kira ko menonton koleksi peribadi toys2 owner ni jelah. Takda apa lah yang interesting sangat pun. Boleh lah..

Acha with papa :)

Acha with mama. Abang memang payah nau nak bergambar dah. Tah ke mana dah dia pegi hu hu

Pergh sexy noks toy sebelah mama ni. Sencoreeeeedddd

Tengok abang tu. Dah elok posing pastu bagi bontot pulak. Haiyoh!! Ok lah dari takdak kennnn. Ok cukup2 sudah untuk Day 1. Sambung entry lain pulak. Banyak jugak gambo rupanya mihmih. Adios!


© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha