Monday, November 30, 2015

[House Reno] #7 Move out and move in! Yeay jom pindah

Alhamdulillah setelah hampir sebulan berhempas pulas memindahkan barang secara sikit-sikit, dan secara lori-loriannya adalah minggu lepas. Lori 5 tan, 2x trip. Padat sendat. Sebelum pindah dengan lori, dah angkut setiap hari tanpa gagal pakai kereta lebih kurang 2 minggu. Dan lepas pindah naik lori last week, everyday pun MK akan ke rumah sewa lama untuk clearkan apa2 yang patut.

Phew. Really? That much barang weols? Selama 6 tahun menyewa rumah tersebut, sampai 3 orang anak, God knows how macam mana boleh jadi begitu banyak barang. Aku sendiri tak tahu macam mana sedar2 boleh ada banyak barang. Nampak sangat ada sejenis tabiat membeli barang yang tidak perlu. Membazir je kan. Last skali barang yang taknak semua letgo FOR FREE je. Tak jual apa2 pun. Tak apalah, kita share rezeki dengan orang lain jugak kan, jangan tamak k :)

 Officially 1st night at new house. Actually a week before this picture was taken, weols dah duduk seminggu kat rumah ni. Tapi tidur lambak kat ruang tamu je. Atas toto. Sakit badan baq hang!! Huhu.

#syurgaCiareMK -- teratak kecil dan comel kami 5 beranak, Alhamdulillah
Sekian sahaja cerita renovasi2 dan perkara2 berkenaan. Harap dapat beri info pada semua yang memerlukan info. Ada apa2 boleh email or PM kat fb. Kot nak tanya apa2 kan. Pasal perabot, memang 100% pakai yang lama. Masih elok dan jimatttt. Nanti lah ada rezeki lain kita tambah cornish, wallpaper, new furniture, complete kitchen cabinets, nice porch and awning gate whatever. Buat satu2 lah. Nak buat semua, tunggu orang derma kat i RM2.6bil dulu. Kau ado? HAHA

OK bye!!

OK boleh refer pada link2 di bawah k:
1. Design your dreamhouse
2. Chose the right contractor/vendor
3. Shopping materials for your new house by yourself
4. Design your wiring/electrical
5. Tiles installation
6. House Painting
7. Pindah ke rumah baru la apa lagi :D

Wednesday, November 4, 2015

#rayyanhasya's love-hate-relationship (^_^")//

Emmm macam mana ye nak cakap? Relationship antara Rayyan dan Hasya ni. Yalah I mean, they ARE siblings tapi dari segi chemistry tu, lambat dan samar2 HAHAH. I don't know why but I always feel sorry for Hasya. Bukan sengaja melebihkan Abang dia, no and never melebihkan salah sorang. Tapi abang peel dia memang manja dan tak boleh kalah. Hasya pula quite garang dan abang tak suka orang marah2 dia. Nak tegur dia, kena lembut2. So bila Hasya marah2 dan jerit2, jadi macam start lah akan bergaduh. But the sweet thing is, Hasya loves Rayyan soooo much. Dia akan mengalah in any situation. Awwwwww. So sweet kakak. I love you kakak, to the moon and back and forward and back again, infinity. I mean it. Jangan cakap mama lebih sayangkan abang/adik tau. Sama je semua.




[teary eyes]




Rayyan: Acha jom tangkap gambar 
{sambil peluk}

Acha: No. Jangan kacau 
{sambil tepis tangan abang. merajuk sebab apatah huhu}

OK lah abang peace jelah sorang2, huhu. Sian Acha tu merajuk sampai tengok fish je taknak tengok abang.

Hmm seronok tengok kerenah anak2 membesar, sorang macam tu sorang macam ni. Entah macam mana lah perangai korang bila besar nanti. Hikhik. Dah besar nanti uols baca lah kelah kesah mama berceloteh pasal korang dalam blog ni haaa. Berlambak cerita pasal korang tau. Tak lama lagi cerita pasal Rafif plak. Entah cemana lah pulak peel awang tu nanti. Hopefully yang baik2 aja. InsyaAllah. Amin.

Magicnya, cinta kepada anak2 tiada berbelah bagi, dan tidak pernah sayang kurang antara setiapnya. Cinta mama sama untuk kamu semua. Kerana Allah.

:)

:)

:)

Tuesday, November 3, 2015

Kitchen Cabinet


Haaa cantik tak kitchen kabitnet ni. Senang je pasang nya. Yang ni ikea punya. Nampak smartkan letak kabinet warna putih ni. I LIKE LIKE LIKE.

TAPI.



.





.








.





.





.





TAPI BUKAN AKU PUNYA K. HAHAHAHARUN ^_^.

Comel kan kabinet ni? Ikea punya. Murah je pulak tu. Sonang. Easy peasy (yolah tu easy, cer buat sendiri mau terkangkang HAHA). Tapi warna putih tu jelah yang murah. Yang lain warna, atau ada corak kayu ke, kilat2 macam glassy je, haaaa rege dia, ofkos mahal sikit. Tak sikit banyak.


For the time being, dapur memang akan bogel aje tidak berkabinet, kumpul dana dulu k

:D :D

Any tips? Ideas? Comment please ^_^


Bila Cuti Sekolah


Alkisahnya abang bila cuti sekolah (bulan 9 aritu) , memang laaaaaaaah bercinta nak suruh dia pergi sekolah, tapi since cuti sekolah, tadika pon transform jadi Day-Care. Tapi awang ni, dia susah nak terima kenyataan pergi sekolah pakai baju biasa. Means kalau pakai baju biasa, dia takmau pegi sekolah. Gitew. Macam2 gayalah mak pujuk dia.

Upah roti canai di kedai kegemaran dia. Dia kata lepas makan roti canai, dia nak pergi sekolah. Siap JANJI lagi dengan mama


Mata sepet macam tak mandi, tapi mandi jee tu. Mata sepet sebab da nangis kat rumah sebelum keluar rumah. Rambut tu tobek-tobek sebab mama laa yang potong tu. Nak tunggu papa bawak g kedai potong rambut, dari sehari sampai ke dua bulan, tak bawak2, so mama potong jelah sendiri, HUAHUA.


Lepas habis roti canai, mama pun hantar rayyan depan tadika, mama pun nak pergi work dah ni. Skali, dia takmau turun kete, mengeraskan badan.






Jawabnya, terpaksa lah heret ke opis.









Anak oh anak! Ni baru abang, nanti akak acha and rafif semua dah sekolah, cemanaaaa lah peel memasing :D



Malas nak rotate, ok bye!!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha