Friday, February 19, 2016

Masalah berat badan yang tiada berkesudahan.

Nampaknya, lepas bersalin kali ketiga ni, adalah yang palingggggg susah nak turunkan berat. Memang lah dah turun 14kg dari masa sarat pregnant sebelum baby keluor tu. Tapi........................ Berat yang berbaki dan perlu dinyahkan dari badan ni adalah 10kg lagi. Ya benar, ya benar, I am fat and not in a good shape.

Dalam media sosiol kan nampak kurus je?? -- soalan cliche

Alahhh, dalam fb, insta and even this blog, harus lah mak tayang gambar yang feeling kurus je. Mesti la teknik posing kena baekkk punya. The truth is, hanya dalam gamba selfie je aku boleh feeling kurus. Kalau gamba orang lain ambilkan...semuanyaaaaaa....hmmm. out out out!! Lemak bersepah okeh!!


Salah satu teknik selfie yang feeling kurus sikit. Sikit jelah tapi. Sebab PAU dua2 belah pipi tu dahsyat sangat. Teknik ambil gambar selfie kena betul, teknik senyum pun kena betul, jika tidak. Just forget about it and move on please hahaha.

Ok sekarang apa yang sedang aku lakukan untuk misi mengecilkan badan?

#1: Jaga makan, kurangkan karbo. Still ambil tapi separuh daripada biasa. Banyakkan sayur. KURANGKAN minum air manis. Sepatutnya tak boleh minum langsung tapi aku still ambil seminggu sekali @ 2 kali macam tu.

#2. Minum 3L air masak setiap hari. Berjaya!!

#3. Senaman sama ada zumba atau buat senaman sendiri di rumah.

#4. Supplement untuk boost metabolisme. Ambil jugak. Brand apa takmau cita la. Tunggu berjaya kang baru cerita. Keh keh.

So far itu lah usaha2 aku. Tak ada ambil apa2 ubat specific untuk kurus. Since still breastfeeding dan faktor usia da masuk 3 series ni, tak berani ambil ubat sebarangan. Gitew.

Jadi, macam2 dah buat, kita doa dan tawakal ajelah ye. Mana tahu kejap lagi Allah nak perkenankan doa saya. Aminnnnnnnn :)

6 comments:

  1. Replies
    1. haih ainul x tgk 1 pakej je. tu selfie senget sket napok la kuwuss haha

      Delete
  2. eh ala kita nk zumba jgk..jelesnye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap rabu di mof tu ada lg ke. mcm nak join la. nak senam hari2. huhu

      Delete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha