Thursday, March 24, 2016

Mengisi masa senggang

Dalam kawasan perumahan rumah kami ni, ada banyakkkkk playground. So far yang betul2 dekat ada 5 taman permainan. Seronok chuolssss. Sebab masa di rumah lama dulu, seketui taman pon takdak. Senduuuu je. Kena pergi kawasan perumahan lain cari taman. Sekarang tak payah. Jalan kaki selang satu lorong pun dah boleh sampai. Mak is likeeee.

Jadi aktiviti kami bila cuti2 tu ofkos bawa budak2 pergi taman lah. Walau hanya sebuah taman kecik dan benda yang samaaaa je (swing, slide, see saw) taaaapi, mereka memang tak pernah rasa bosan. Sentiasa terhibur dan seronok :)

Memang bagus pun. Kena amalkan aktiviti berpeluh ni selalu. Jangan baring ngadap gadget je kan. Tak elok untuk kesihatan. Jadi kita bagi seimbang antara belajar, main secara fizikal dan gadget. Gadget tu kalau boleh tak payah ado pon takpe HAHA.


Terlajak sukaaa bila dapat pegi taman. Pakai baju pun memang baju comot2 yg duduk rumah je. Tak payah bersiap2 sebab tamannya dkat sangat. Kalau dulu mesti nak bersiap comei2 pegi walaupun hanya pergi taman sebab tamannya jauh. Huhu. Kalau pagi2 tu memang tak payah mandi pun. Pegi lah main kat taman dulu baru balik mandi :p


Adik pon terhibur jugak. Terkesima tengok akak-abam yang super duper excited terjerit-jerit terlompat-lompat. Sabo ye dik, mama tau awak tengah gigih nak belajar berjalan sekarang. Nanti bila da pass berjalan baru mama bagi lesen turun stroller k. HAKHAK. Tapi still bagi juga rafif turun. Main rumput2 tu. Sebab kan itu terapi yang bagus untuk baby. Bagi main rumput, pasir etc. Cuma pastikan mak pak monitor la. Jangan pi bagi rumput and pasiaq pastu mak pak duk bercanda. Memang pitam la anak ang makan rumput/pasiaq huhu.



So, its really a bonus duduk di rumah sekarang. Happy happy!! Tiap2 hari lepas balik kindy minta pergi taman. Tapi tak dapat la nak. 2 3 kali seminggu boleh lah. Hari2 payah la sikit. Dah la mama tengah marathon ganti puasa sekarang (bersalin waktu Ramadhan aritu). Hari yang mama tak puasa mama pi Zumba hehe. So, kita selang seli k. Hehe :)



2 comments:

  1. Replies
    1. dapat pi playground pun dah suka hati sangat2 dah... :D

      Delete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha