Wednesday, March 30, 2016

Mak iols suka Ayer8 ;)

Sabtu lepas, my family from Ipoh mai sini. Tak tahu nak bawa jalan ke mana. Then teringat Ayer8 yang makin meriah tu. Terus ajak diorang pergi sana. U know my sis and mom, suka nyopping tudung baju segala, pasti suka ayer8 tu. Lepas makan shopping lahh apa lagi hehe ^__^

View sangat menarik since cuaca redup mendung tapi terik jugak lah cuaca panas tu. Budak2 pun happy main kat kawasan lapang like no one's business ;) Tengok lah tu Khair Rayyan suka bangat lah akak akak mai sini. Sampai beg pink akak pon dia rela tolong bawa kan :p

Ops, my belly looks like ada baby di dalam. Macam 4 bulan kan. Ni gaya bersenam 4-5jam seminggu ni. Kalau tak bersenam terus macam 9 bulan kot. HAKHAK. Anyways, aku memang susah sikit nak bebetui slim sebab tak jaga makan sangat kot lately. Dulu duk jaga kalori bagai. Sekarang jaga anak tekak. HAHA. So kita bersenam to redeem the guilt feelings Y___Y

Dan makan2 adalah wajibul ghunnah. Me and my sis adalah peminat tegar Kyros Kebab. Somehow, kyros kebab sangat2 mengembalikan memori zaman2 10 tahun (or more) yang lepas. Sebab musim study dulu suka makan kyros kebab ni. My sis pon begitu jugek ;)

Lepas makan, mak dan sis pon shopping laaa hehe. Sakan they ols shopping. Aku tak shopping sebab I thought belum gaji. Tak pulak check dalam kad ATM ada berapa. Pagi isnin baru tau dah gaji der haha. Takpelah, selamat sket duit aku hahaha.

So kesimpulan dia, mak aku serta sis suka bangat ayer8 ni. Senang, makanan banyak choice dan shopping pon macam2 hado. Sedio key pitis jah. Haha. Dan paling penting TAK crowded. Even though it was on weekend, car park still available di tepi2 restaurant. No need to go to basement parking gitchuuu.

Sekian laporan dari ayer8 hehe.


Monday, March 28, 2016

Joging pulak kah?


Sesungguhnya stamina aku belum cukup untuk berjoging secara hardcore. Sikit2 boleh lah. Maksimum 3km kot. Lebih dari tu mak angkat bendera puteh wuwuwu. Mak boleh bertahan zumba 2 jam nonstop but not joging 2jam. Jangan kata 2 jam. 30 min pun dah pancit. Macam hapeee je. Tapi hakikatnya, zumba 1 jam membakar lebih kurang 600 kalori dan joging sejam dalam 300 kalori sahaja. Haaa so better pilih zumba kan??

Kenapa?

Sebabnya zumba menggerakkan semua gerakan tubuh badan. Dan joging hanya fokus pada pinggang ke bawah sahaja. Gitchuuu. Lepas tu sebab aku BERAT SANGAT so kaki tak berapa power untuk menampung berat badan untuk berjoging. Sumpah sakit lutut Y____Y


Nahhh cukup lah sekali berjoging. Mak serender wuwuwu. Mak rela zumba 5 jam seminggu noks. Ok bai! HAHAHA



Thursday, March 24, 2016

Mengisi masa senggang

Dalam kawasan perumahan rumah kami ni, ada banyakkkkk playground. So far yang betul2 dekat ada 5 taman permainan. Seronok chuolssss. Sebab masa di rumah lama dulu, seketui taman pon takdak. Senduuuu je. Kena pergi kawasan perumahan lain cari taman. Sekarang tak payah. Jalan kaki selang satu lorong pun dah boleh sampai. Mak is likeeee.

Jadi aktiviti kami bila cuti2 tu ofkos bawa budak2 pergi taman lah. Walau hanya sebuah taman kecik dan benda yang samaaaa je (swing, slide, see saw) taaaapi, mereka memang tak pernah rasa bosan. Sentiasa terhibur dan seronok :)

Memang bagus pun. Kena amalkan aktiviti berpeluh ni selalu. Jangan baring ngadap gadget je kan. Tak elok untuk kesihatan. Jadi kita bagi seimbang antara belajar, main secara fizikal dan gadget. Gadget tu kalau boleh tak payah ado pon takpe HAHA.


Terlajak sukaaa bila dapat pegi taman. Pakai baju pun memang baju comot2 yg duduk rumah je. Tak payah bersiap2 sebab tamannya dkat sangat. Kalau dulu mesti nak bersiap comei2 pegi walaupun hanya pergi taman sebab tamannya jauh. Huhu. Kalau pagi2 tu memang tak payah mandi pun. Pegi lah main kat taman dulu baru balik mandi :p


Adik pon terhibur jugak. Terkesima tengok akak-abam yang super duper excited terjerit-jerit terlompat-lompat. Sabo ye dik, mama tau awak tengah gigih nak belajar berjalan sekarang. Nanti bila da pass berjalan baru mama bagi lesen turun stroller k. HAKHAK. Tapi still bagi juga rafif turun. Main rumput2 tu. Sebab kan itu terapi yang bagus untuk baby. Bagi main rumput, pasir etc. Cuma pastikan mak pak monitor la. Jangan pi bagi rumput and pasiaq pastu mak pak duk bercanda. Memang pitam la anak ang makan rumput/pasiaq huhu.



So, its really a bonus duduk di rumah sekarang. Happy happy!! Tiap2 hari lepas balik kindy minta pergi taman. Tapi tak dapat la nak. 2 3 kali seminggu boleh lah. Hari2 payah la sikit. Dah la mama tengah marathon ganti puasa sekarang (bersalin waktu Ramadhan aritu). Hari yang mama tak puasa mama pi Zumba hehe. So, kita selang seli k. Hehe :)



Tuesday, March 22, 2016

Short trip.. Release Tension Katenye...

Kalau tak silap, sejak bulan 12 tahun lepas lagi Khair Rayyan dah bising minta hotel. Nak hotel nak hotel. Ya Allah, sabar jelah. Budak 5 tahun 3 bulan minta hotel tak kesudahan. Akhirnya sampai hari nak pergi ke hotel, kemain happynya diaaaaa :D

Padahal, mak pak bawak pegi bercuti dekat2 je. Sejam je lokasi tu dari rumah. Ke tak sampai sejam? Huhu. Jadi water themepark yang OK dan murah sket semestinya adalah Gold Coast Morib. Gold Coast Sepang belum ada rezeki lagi nak pegi nak. Kita menabung dulu sikit2 lama2 jadi bukit. Hehe.

So weols sampai sana about 2.30pm because we've tried new route. Ikut jalan waze taraguna tu. Haha. Ke mana2 celah bedah kampung orang dia bawa. Kalau ikut jalan sebenar mesti buleh sampai at 2pm. But its ok lah. Hehe. Sesampai je terus check in. Tak crowded sebab bukan school holidays. Just a weekend. So senang. Memang kalau boleh nak elak school holidays. But next year we have to follow school hols jugak lah since abam akan masuk standard 1 nanti :)


Sesampai je terus tuka uniform. Dah tak tahan lagi. Kenapa??


Of kos la sebab ini!!! Water themepark yang sangat2 membuatkan their adrenaline rush excited. We stayed at level 3 and facing themepark. Just as requested :) Thanks to the friendly staffs :)


Masuk je kolam. Ha kau!! Excited tak tau nak habaq lagu mana. Huhu.


Bila ajak balik taknak. Panas kot masa ni. Mama duduk bawah cendawan tu je sebab nak elak kulit tebako. Lupa pulak tenyeh sunblock. Eh bukan lupa tenyeh, sunblock pon takdo. HUHU.


A baby cot for baby rafif :) Yang ni pun request masa check in tu. Bila ambil beg dan naik bilik, tada!! Baby cot ni dah sampai pun. Very efficient. Good job guys! :)


Activity lain harus lah main pasir di pantai. Ambil angin feeling2 Gold Coast Aussie skettt haha.


My so-called-BIG-family. Big dah la tu. Rafif taknak adik kan??? HEHEHE.


Suka betui main pasir. Kesian. Kat KL tak jumpa tanah huhu.



Abam-Akak holding hands. Shoo shweeet :)


Ops!! They have private jacuzzi in each room. So, yeah. Berendam lah lagi. Sampai kecut. Hehe. Tapi tak ada lah kecut sangat sebabnya ada air panas ken. Main lah puas2 uols, mama tak kesah :) I'm just super happy seeing you all happy. Alhamdulillah. Sesekali retreat family dan bonding quality time together memang best. Nak buat tiap2 bulan tak mampu la nak ke hotel sokmo. But maybe 2 or 3 times in a year is enough kan :)

Rayyan dah bertanya2 mama bila kita nak tidur hotel lagi? Rayyan nak mandi kolam. Kata dia. Amboi kemain lagi. InsyaAllah nanti ada rezeki kita jalan2 lagi ye nak. Anyway bulan 5 ni kita cuti2 Kelantan pulak. Tapi tak tahu lagi nak stay mana. Jommm usha trivago!! :)

XOXO


Monday, March 21, 2016

Makan pulak

Tak tahu lah apa arah sebenar blog ini. Sekejap pasal bersenam sekejap pasal makan. Dah kau kenapa ciare?? Huhu Y___Y #crymeariver. Alkisahnya, memang suka makan. Hehe tak dapek nak nolong eh.

Jadinya, last week I've tried for the 1st time at this new restaurant. Just opposite with the company that I've been working for. Seberang jalan je nok. Deket banget. Baru lagi buka kedai ni dalam sebulan. So why not. Kita try cuba test :D

Nama kedai nya #kafeconteng. Pegi je cari hashtag ni dalam instagram. Nanti jumpa la IG dia dan ada alamat sekali kat situ. Jangan tanya apa alamatnya sebab alamat opis aku pon aku tak ingat. Kalau shopping online tu, mak copy paste aje address. Kuasa semak otak nak menghafal huhu.


Sorry nok mak terpaksa letak gamba u pejam mata. Sebabnya mak nampak kurus sikit dalam gamba ni. Gamba yang u buka mata tu mak tembun hahahaha. Sebenarnya memang tembun di mana2. Cuma ada sedikit keajaiban terjadi di sini. Alhamdulillah XD


So this was what I had that day. Lunch set udang sambal. Harga RM8.90. Udang adalah lah 6 ekor kot. Sambal dia pekat. Bukan macam sambal masak merah. Dia sambal yg penuh dgn ground chillies. Bukan chilli paste gitew. Ada sayur kacang goreng panjang. Dia memey dah 1 set nasi putih+sambal udang+sayur+sambal belacan. Since sambal udang dah pedas meletops so I didn't try the sambal belacan. Bleh meletops kot kalo makan. Huhu. Dan air tidak masuk set ini. Air biasa-biasa below RM2 ada jaa. Tapi sebab I loveeeee coffee to the max so I decided to try this. Hazelnut coffee. Syedap makkk. Tak manis. Kopi dia kawww. Fuh. Memang best. Harga air RM8.90 jugak. Sama harga dengan lunch set krik krikk sangat :D Tapi sebab sedap, I don't mind.

Ok lah. Itu jer. Since ada banyakkkkkkk sangat restoren/cafe kat keliling opis tu, memang belum sempat lagi rasa semuanya. But I've tried 1 cafe yg glamour sangat nak mamp tu. Rasa dia memang out nok. Tak bleh la cakap apa nama dia nanti mak kena saman plak krik krikkk haha.

Sapa nak tau apa kedai tak sedap tu sila PM di FB. Until then, chow.



Tuesday, March 15, 2016

Zumba Class, anyone?

Hola peeps :)

He he he. Tetiba gelak kan ;) Adeiii. Tengah batuk selsema ni tapi mak gigih jugak nak berzumba. Hopefully minggu ni dapat buat 3x kelas. Last week berjaya 1 kelas je. Tak bleh jadi ni, kena #kipidap dan konsisten.

Update terkini, perut dah terbako 5 inci lemaknya. Tapi ada lagi 6-7 inci lagi kena buang. Tebal weh lemak mak beranak 3 ni. Lengan dan peha tak menggeleber dah. Sukaaaa. Tapi taknak suka sangat. Masih sedar diri ada 13kg berbaki yang perlu dibuang. It's just, I can see all these zumba thingy can change my life, physically and emotionally ^_^

Ok just want to share my latest favourite jams with you all. Kalau bosan2 kat rumah buat juga zumba. Tak lama la. About 4 songs ~ 15 minit macam tu.

video

Dan sah2 lah lagu zumba yang menaikkan semangat adalah yg konsep lagu macam2 ni, latino uolsss hehe. So girls? Interested? :)


Wednesday, March 9, 2016

Daftar sekolah anak darjah 1. Sesi 2017

Assalamualaikummmmm


Erkkkk. Budak di atas ini??? Di manakah bayi ini? Yang tembam pipinya seperti pau disuntik botox. Comel tak terperiiiiii ketika ini. Ya Allah, dah 5 tahun lebih. 5 tahun lebih, masa membawa kita ke saat sekarang. Sungguh terlampau cepat benar rasanya anakku.

You always be my 1st love during the 9 priceless months which is unborn version of you. And till now, still is. Gonna be my forever baby deep deeeeep deeeeeeeep inside my heart. You never know how much love I have for you baby. Tsk. #tearyeyes #clingymom

Bukanlah seperti tertidak sayangkan adik2mu abang, no. But you always in special place in my heart. You took that special place (in my heart) since you were a little tiny nut size in my womb. And that place will never be replaced by other living soul in this world. Yup, tetiba mama puitis. Ah malas nak teruskan, nanti orang assume mama tak sayang adik2 awak pula. But, you know. Right? :)


And time, can not be stopped. It will goes by every second and forever. Until Allah want to stop it. Then, we all will return to Him. And I really hope we will return to Him together (Amin). Cause you and your lil sister and brother are our special tickets to go Heaven (Amin). And I hope it's a shortcut tickets for all of us ;) InsyaAllah Amin.

Membesarlah dengan sihat dan semoga Soleh dan taat kepada perintah Allah. Mama bangga sekarang abang dah pandai solat. Alhamdulillah!! I know I'm not the best mother in the world. I have sooo many weakness. But, the 3 of you, give me ultimate strength that I never could imagine. People say that Parents is the 1st teacher to their children. No.

Children are the teacher for their parents. You thought us soooo many things since you've upgraded our title to MAMA and PAPA ;)

Thank you Allah, for lending these beautiful souls to us. Dan semoga Engkau terus meminjamkan mereka kepada kami buat selama2nya. Dan Engkau temukanlah kami di Syurga Tertinggi Mu Ya Allah. Amin Ya Rabbal Alamin.

(^____^)

p/s: Macam terkeluar tajuk pula, mengenai hal sekolah
rayyan, dah applied since last year in October lagi.
OMG dah nak skolahhh anak mama ni next year T__T




© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha